Apple iMac

iMac

De iMac is zonder twijfel een van de bekendste en meest herkenbare producten van Apple. De alles-in-een-computer werd in 1998 geïntroduceerd en wordt sindsdien regelmatig vernieuwd. De meeste recente update is de iMac 2020, die in augustus 2020 werd onthuld.

Op deze pagina beperken we ons tot de iMacs die Apple momenteel verkoopt en wijden we ons niet aan de geschiedenis van Apples roemruchtige computer. Je kunt de iMac momenteel in twee formaten op de kop tikken: 21,5 inch en 27 inch. Eerstgenoemde werd in 2019 voor het laatst bijgewerkt, de 27 inch-iMac werd in 2020 geüpdatet.

Ontdek de verschillende iMac modellen

Als gezegd beperken we ons op deze pagina tot de iMac-modellen die Apple momenteel in de winkel heeft liggen. Oudere versies worden nog wel aangeboden, maar alleen via online veilingsites of resellers die refurbished iMacs aanbieden. Hieronder kom je meer te weten over de verschillende iMac modellen en versies.

iMac (2019) met 21,5 inch-scherm

Wil je wel een desktop van Apple, maar geen gigantische computer op je bureau hebben staan? Dan is de 21,5 inch-uitvoering wellicht wat voor jou. Apple heeft de kleinste iMac in 2019 voor het laatste van een upgrade voorzien. De verbeteringen zitten vooral onder de motorkap, want het uiterlijk van de Apple-desktop is al een paar jaar hetzelfde.

De 21,5 inch-iMac uit 2019 beschikt over een Retina-scherm met 4K-resolutie (4096 bij 2304) pixels. Dankzij deze scherpe resolutie is de desktop ideaal voor grafisch veeleisende klusjes, zoals het bewerken van foto’s en video’s. Ook leent de iMac (2019) zich goed voor het kijken van films en spelen van games.

Onder de motorkap zit een Intel i3-processor (achtste generatie) met minstens vier kernen. Tegen bijbetaling haal je de krachtige iMac met Intel i5-chip en zes kernen in huis.

De instapversie van beide iMac 2019-uitvoeringen heeft 8GB werkgeheugen, maar (tegen een meerprijs) kun je dit uitbreiden naar 32GB. Al met al is de iMac (2019) snel genoeg voor professionele gebruikers en kun je ‘m prima gebruiken voor het maken van apps, muziek, video’s en websites.

iPhone SE 2 lancering

Standaard is er 256GB SSD-opslag aanwezig. Deze snelle vorm van opslag is vooral fijn wanneer je grote bestanden gaat verplaatsen, zoals tijdens het importen van video’s. De krachtige Radeon Pro 500X-videokaart komt hierbij ook om de hoek kijken, want deze grafische kaart is volgens Apple zo’n 80 procent beter dan zijn voorganger uit 2012.

Verder beschikt de iMac (2019) met 21,5 inch-scherm over twee Thunderbolt 3-poorten. Bij aanschaf krijg je onder meer een Magic Mouse 2, Lightning-kabel en Magic Keyboard. Gebruik onderstaande vergelijker om de beste iMac 2019-deal voor jou te vinden. Je kunt ook zoeken op refurbished-modellen, die beter betaalbaar zijn.

Gebruik onze Apple iMac prijsvergelijker om de beste deal te scoren.

iMac (2020) met 27 inch-scherm

In augustus 2020 kondigde Apple de nieuwe 27 inch-iMac aan. De Apple-desktop heeft hetzelfde design als zijn kleinere broertje, maar is krachtiger, beter en sneller. Ook het scherm van de iMac (2020) trekt duidelijk aan het langste eind. Het Retina-scherm heeft namelijk een 5K-resolutie (5120 bij 2880 pixels).

Apple iMac 27 inch - augustus 2020

Bovendien beschikt het iMac 2020-scherm over True Tone, een techniek die de kleurtemperatuur aanpast aan de hand van de hoeveelheid omgevingslicht. Wanneer je in het donker achter je Mac zit wordt de kleur ‘koeler’, zodat het geen pijn aan je ogen doet.

Bij fel licht gaat de helderheid juist omhoog, zodat je het scherm nog steeds goed kunt aflezen. Tegen bijbetaling kun je een laagje nanotextuur op het glas laten aanbrengen. Hierdoor is het scherm zelfs afleesbaar als de zon er direct op staat.

Verder is de iMac (2020) een stuk krachtiger dan het 21,5 inch-instapmodel. Eerstgenoemde heeft namelijk een Intel i5-processor van de tiende generatie aan boord. Deze chip heeft een hogere kloksnelheid en standaard zes kernen. De meest uitgebreide uitvoering van de 2020-iMac heeft zelfs een i7-processor van Intel. Wel is het opvallend dat Apple nog niet is overgestapt op Silicon, haar eigen processortechniek.

De hoeveelheid SSD-opslag is ten opzichte van het 21,5 inch-model uit 2019 niet veranderd, maar dat geldt niet voor de overige specificaties. De verbeterde Radeon Pro 5300-grafische kaart is namelijk wél krachtiger. Ben je professioneel met video’s en/of beeldbewerking in de weer? Dan is de iMac (2020) waarschijnlijk een betere keus voor jou, want de vernieuwde Radeon-gpu is zo’n 55 procent krachtiger dan die van vorige Macs.

Tot slot is de iMac uit 2020 gemaakt voor thuiswerkers. De Apple-desktop heeft een full-hd FaceTime-camera aan boord, waardoor je in 1080p met elkaar kunt videobellen. Ook de ingebouwde microfoon is er flink op vooruit gegaan, want deze is volgens Apple goed genoeg om podcasts mee op te nemen.

Gebruik onze Apple iMac prijsvergelijker om de beste deal te scoren.

Pluspunten iMac

  • Prachtig scherm en design

Minpunten iMac

  • Relatief duur
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's