iMac

Apple iMac
Scherm 21.5 / 27 inch
Resolutie 1920x1080 / 2560 x 1600 (WQXGA) / 4096x2304 (4K) / 5120x2880 (5k)
Prijs

De iMac is één van de bekendste en meest herkenbare producten van Apple. Deze alles-in-één-computer, die niet verward moet worden met de educatieve eMac, werd geïntroduceerd in 1998 en is door de jaren heen flink veranderd. De eerste generatie iMacs was nog voorzien van een beeldbuis en een flinke, half doorzichtige behuizing. Sinds de iMac G4 heeft de computer een plat scherm, en sinds de iMac G5 is dat alleen maar gegroeid en dunner geworden.

Op deze pagina zullen we ons beperken tot de iMacs die Apple momenteel verkoopt. Dit zijn de versies met een dunne unibody behuizing van aluminium en een schermgrootte van 21,5 of 27 inch. Het 21,5 inch-model is verkrijgbaar in een Retina 4K-versie met een schermresolutie van 4096 bij 2304 pixels. De 27 inch-iMac wordt standaard geleverd met een 5K-scherm.

Apple heeft in april van 2017 een nieuwe iMac aangekondigd. Deze computer moet dit jaar gaan verschijnen met betere specificaties. Veel meer over het apparaat is echter nog niet bekend, zo is ook onduidelijk wanneer hij precies op de markt komt.

Ontdek de verschillende iMac modellen

Als gezegd beperken we ons op deze pagina tot de iMac-modellen die Apple momenteel in de winkel heeft liggen. Oudere versies worden nog wel aangeboden, maar alleen via online veilingsites of resellers die refurbished iMacs aanbieden. Door hieronder op de tabbladen te klikken, kom je meer te weten over de verschillende iMac modellen en versies.

iMac (2012 – heden)

De iMac begon zijn leven met een CRT-scherm van 15 inch, maar inmiddels is de alles-in-één-computer van Apple verkrijgbaar in twee aanzienlijk grotere schermformaten: 21,5 inch en 27 inch. De 21,5 inch-iMac is in principe een instapversie en heeft daardoor iets mindere specs dan zijn grotere 27 inch-broer, hoewel ook deze bij de upgrade van het scherm in oktober 2015 sterk verbeterd zijn.

Voor de doorsneegebruiker is de 21,5 inch-versie prima geschikt. In oktober 2015 kondigde Apple namelijk een forse verbetering van het beeldscherm aan; de 21,5 inch-exemplaren zijn voortaan uitgerust met een Retina 4K-scherm. Had het display eerst 1920 bij 1080 pixels, nu is het beeld met 4096 en 2304 pixels nog scherper. Zoals gezegd zijn de specs van dit model iMac minder dan die van de 27 inch-versie. Desondanks beschikt de Retina 4K-iMac over een quadcore-processor tot 3,8GHz en een Intel Iris Pro Graphics 6200 videokaart. De iMac-versie zonder Retina 4K-scherm heeft een quadcore-processor tot 3,3GHz en een oudere of dezelfde versie van de videokaart. Deze iMac blijft overigens te koop tegen een verminderde prijs.

21,5-inch imac

De overige kenmerken van de 21,5-inch iMac zijn identiek aan die van zijn grote broer. Zo zijn er vier usb 3.0-poorten, twee Thunderbolt-poorten en een FaceTime hd-camera aan boord. Ook beschikt deze iMac over 802.11ac wifi, Gigabit Ethernet en bluetooth 4.0. De computer wordt geleverd met een draadloos Apple-keyboard, een Magic Mouse 2 of Magic Trackpad 2 en een sleuf voor het invoeren van SDXC-kaarten. Uiteraard staat standaard de laatste versie van OS X geïnstalleerd en handige applicaties als Foto’s, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers en Keynote.

Retina iMac (2014 – heden)

Gebruik je de iMac voor je werk of heb je meer schermruimte nodig, dan is het 27 inch-model het overwegen waard. Deze versie van de iMac heeft over vrijwel de gehele linie betere specs. Zo is de schermresolutie hoger en is de basisconfiguratie een stuk krachtiger. Aan boord bevindt zich een betere processor, videokaart en meer werk- en opslaggeheugen. Vanaf oktober 2015 is de 27 inch-iMac zelfs alleen nog maar te verkrijgen met een Retina 5K-scherm.

Deze alles-in-één-computer van Apple heeft een 27 inch Retina-scherm met 14,7 miljoen pixels dankzij de resolutie van 5120 bij 2880 pixels, waardoor alles enorm scherp oogt. Video’s, foto’s en webpagina’s ogen hierdoor mooier dan ooit. Bovendien verbruikt het scherm minder energie en is het contrast verbeterd. De rand van de computer meet nog steeds slechts 5 millimeter.

imac retina

De 5K iMac is ook onderhuids vernieuwd. Zo is er een quadcore Intel Core-processor tot 4,2GHz aan boord, een veel snellere grafische processor van AMD en een slimme Fusion Drive harde schijf die sneller werkt. Fusion Drive combineert een harde schijf en SSD in één opslagruimte. Besturingssysteem OS X houdt bij welke applicaties en bestanden je het meest gebruikt, en die komen automatisch op de SSD te staan, waardoor ze sneller inladen. Apps die je minder vaak gebruikt, blijven op de normale harde schijf staan.

De 27 inch-iMac is daarnaast het eerste model dat over twee Thunderbolt 2-poorten beschikt, die overweg kunnen met de allernieuwste beeldschermen. Bovendien is de doorvoersnelheid van Thunderbolt 2 twee keer zo hoog (tot 20GB/s), waardoor het overzetten van gegevens van en naar randapparatuur stukken sneller gaat.

Overige iMac specs (Retina-versie)

Zoals je op de website van Apple kunt zien, is de 27 inch-iMac in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Het basismodel is voorzien van een snelle processor, grafische kaart en genoeg werk- en opslagruimte, maar voor een meerprijs kun je al deze kenmerken upgraden. Houd er wel rekening mee dat je voor sommige van de upgrades aardig in de buidel moet tasten.

retina imac

Voor de rest is iMac 5K identiek aan zijn niet-Retina broertjes. Aan boord vind je vier usb 3.0-poorten, een FaceTime hd-camera en een sleuf voor SDXC-kaarten. Verder beschikt de iMac over 802.11ac wifi, Gigabit Ethernet en bluetooth 4.0. De computer wordt geleverd met een draadloos Apple-keyboard, een Magic Mouse 2 of Magic Trackpad 2 en uiteraard staat standaard de laatste versie van OS X geïnstalleerd. Ook handige applicaties als Foto’s, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers en Keynote vind je op de grotere iMac.

Pluspunten iMac

  • Prachtig scherm en design

Minpunten iMac

  • Relatief duur

Laatste berichten

‘Nieuwe 23 inch-iMac en 11 inch-iPad Air verschijnen dit jaar nog’

‘Nieuwe 23 inch-iMac en 11 inch-iPad Air verschijnen dit jaar nog’

Nieuws Na een nieuwe iPad Pro, MacBook Air en iPhone SE 2020 zijn later dit jaar de iMac en instap-iPad aan de beurt. Beide krijgen een grote upgrade.
Concept: de iMac 2020 met een Pro Display XDR-design

Concept: de iMac 2020 met een Pro Display XDR-design

Nieuws Zal Apple dit jaar eindelijk het onderwerp van de iMac eens onder handen nemen? Deze ontwerper laat met een iMac 2020-concept zien hoe Apple inspiratie kan halen uit het design van het Pro Display.
‘Nieuwe Mac krijgt ingebouwde projector die je woonkamer omtovert in een bioscoop’

‘Nieuwe Mac krijgt ingebouwde projector die je woonkamer omtovert in een bioscoop’

Nieuws Een bioscoop in je woonkamer zonder dat je een filmprojector nodig hebt. Klinkt niet verkeerd, toch? Een nieuw patent laat zien dat Apple eraan denkt om een Mac met ingebouwde projector te maken.
‘iPhone SE 2 klaar voor onthulling, ook nieuwe iMac en Mac mini op komst’

‘iPhone SE 2 klaar voor onthulling, ook nieuwe iMac en Mac mini op komst’

Nieuws Apple zou zich in de laatste fase bevinden van de iPhone SE 2 lancering. Een nieuw gerucht stelt dat het bedrijf inmiddels de laatste hand heeft gelegd aan alle voorbereidingen. Ook hoeven we niet lang op een nieuwe Mac mini en iMac te wachten.
Tip: Zo krijg je het klassieke Mac-opstartgeluid terug op nieuwe Macs

Tip: Zo krijg je het klassieke Mac-opstartgeluid terug op nieuwe Macs

Tips Apple maakte in 2016 een einde aan het klassieke opstartgeluid van de Mac. Nu blijkt een simpel regeltje code in Terminal dit geluid weer terug te brengen. Wij laten zien hoe.