Hoe maak ik een screenshot op mijn iPhone of MacBook? (ADV)

3 juni 2024, 14:00
5 min leestijd
Hoe maak ik een screenshot op mijn iPhone of MacBook? (ADV)

Gesponsord door:

Je kent het vast wel: je wilt een screenshot op je iPhone of MacBook maken om iets later terug te lezen of te delen met anderen. Maar hoe doe je dat ook alweer? iPhoned legt je in dit artikel uit hoe dit werkt.

Het maken van een screenshot is een snelle manier om informatie op je scherm vast te leggen. Of je nu een iPhone of een Mac(Book) gebruikt, er zijn verschillende manieren beschikbaar om een schermafbeelding te maken. iPhoned legt je stap voor stap uit hoe je een screenshot maakt op zowel je iPhone als je MacBook.

Screenshot maken op iPhone

Je wilt een screenshot maken op jouw iPhone zodat je iets later terug kunt lezen of kunt delen met anderen. Maar hoe doe je dit ook alweer? Dit kun je doen met de knoppen op je iPhone of met verschillende apps uit de App Store. Hieronder vertellen we hoe je op verschillende manieren een screenshot kunt maken op je iPhone.

Optie 1: screenshot maken op de iPhone X of hoger (zonder homebutton)

 1. Zorg dat het onderwerp wat je wilt vastleggen duidelijk zichtbaar is;
 2. Druk tegelijkertijd kort op de zijknop (rechterkant van het toestel) en de volume omhoog-knop (linkerkant van het toestel);
 3. Laat de beide knoppen los;
 4. Je ziet nu linksonder een miniatuur van de screenshot. Tik hierop om de gemaakte screenshot te bewerken of hou deze vast om te delen. De schermopname wordt automatisch opgeslagen in jouw Foto’s-app.

Optie 2: screenshot maken op de iPhone SE (met homebutton)

 1. Zorg dat het onderwerp wat je wilt vastleggen duidelijk zichtbaar is;
 2. Druk tegelijkertijd kort op de homeknop (ronde knop onder het scherm) en de aan/uit-knop (aan de zij- of bovenkant, afhankelijk van je toestel);
 3. Laat beide knoppen los;
 4. Je ziet nu linksonder een miniatuur van de screenshot. Tik hierop om de gemaakte screenshot te bewerken of hou deze vast om te delen. De schermopname wordt automatisch opgeslagen in jouw Foto’s-app.

Optie 3: gebruik van Assistive Touch

 1. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Touch>Assistive Touch’;
 2. Schakel hier vervolgens AssistiveTouch in door de schakelaar naar rechts te schuiven;
 3. Er verschijnt nu een rond, zwevend pictogram op het scherm. Tik op dit pictogram om het AssistiveTouch-menu te openen;
 4. Tik vervolgens op ‘Apparaat’, daarna op ‘Meer’ en vervolgens op ‘Screenshot’ om een screenshot te maken.

Externe screenshot-apps

Het is natuurlijk ook mogelijk om een externe screenshot-app te gebruiken voor het maken van screenshots op jouw iPhone of Android-toestel. Voor Android is ‘Screenshot Makkelijk‘ een aanrader. Voor iOS is dit ‘Screenshot Creator Pro’ omdat deze veel extra functies bevat.

Screenshot maken op Mac(Book)

Werk je regelmatig op een Mac(Book) en wil je daar een onderwerp vastleggen? Ook op Mac zijn er diverse manieren om een schermafbeelding te maken. Naast de ingebouwde methodes die op je Mac komen is er natuurlijk ook externe software beschikbaar die dit mogelijk maken, zoals: Movavi Screen Recorder of Aiseesoft Screen Recorder.

nieuwe macbooks

Optie 1: hele scherm vastleggen

 1. Zorg dat het scherm zichtbaar is dat je wilt vastleggen;
 2. Druk tegelijkertijd op de toetsen ‘Shift + Command (⌘) + 3’;
 3. Een screenshot van het hele scherm wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad als een .png-bestand.

Optie 2: gedeelte van het scherm vastleggen

 1. Zorg dat het scherm zichtbaar is dat je wilt vastleggen;
 2. Druk tegelijkertijd op de toetsen ‘Shift + Command (⌘) + 4’.
 3. De cursor verandert nu in een kruisje. Klik en sleep om het gewenste deel van het scherm te selecteren. Wanneer je de muisknop nu loslaat maakt je Mac een screenshot;
 4. De gemaakte screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad als een .png-bestand.

Optie 3: specifiek venster vastleggen

 1. Zorg dat het scherm zichtbaar is dat je wilt vastleggen;
 2. Druk tegelijkertijd op de toetsen ‘Shift + Command (⌘) + 4’, en druk dan op de spatiebalk;
 3. De cursor verandert in een camera-icoon. Beweeg de camera over het venster dat je wilt vastleggen en klik erop;
 4. De screenshot van het venster wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad als een .png-bestand.

Externe software

Zoals we hierboven al aangaven zijn er ook diverse programma’s van derden beschikbaar die meer uitgebreide functies bevatten. Een voorbeeld hiervan zijn Movavi Screen Recorder en Aiseesoft Screen Recorder. Beide apps bieden uitgebreide bewerkingsopties, bestandsformaten en simpele manieren om een screenshot te delen. Hieronder vertellen we je hoe je deze apps gebruikt.

Hoe werkt Movavi Screen Recorder?

Movavi Screen Recorder is een schermopnametool die je productiviteit verhoogt. Het biedt de mogelijkheid om zowel het hele scherm als een specifiek gebied op te nemen. Daarnaast kun je opnames maken met de webcam, in realtime tekenen, en de muisaanwijzer en toetsaanslagen markeren. Hiermee heb je een alles-in-één oplossing voor al je schermopnames.

Screenshot maken
 1. Zorg dat het scherm dat je wilt vastleggen zichtbaar is;
 2. Klik op de knop met het camera-icoon in de Movavi Screen Recorder interface.
  Opmerking: sneltoets kan worden gebruikt, zoals ⌥ ⌘ 3 voor Mac;
 3. Sleep met je muis om het gedeelte van het scherm te selecteren wat je wilt vastleggen. Pas de grootte van het selectiekader aan door de randen te slepen. Om het kader te verplaatsen, sleep je het kader door de middelste markering vast te houden en te verplaatsen.
Screenshot opslaan
 1. Klik op ‘Sla op’ in de gereedschapsbalk om de screenshot op te slaan. De standaardmap voor het opslaan wordt automatisch geopend, maar je kunt een andere locatie kiezen als je dat wilt.
 2. Als je de screenshot naar het klembord wilt kopiëren, klik dan op de knop ‘Kopieer naar klembord’.

Hoe werkt Aiseesoft Screen Recoder

Aiseesoft Screen Recorder biedt geavanceerde functies die verder gaan dan alleen het vastleggen van screenshots. Het geeft je de mogelijkheid om gameplay, video-oproepen, webinars en meer op te nemen, inclusief audio. Bovendien kun je met deze software ook schermafbeeldingen maken van specifieke vensters, het hele scherm, een deel ervan, of zelfs een scrollend venster.

Screenshot maken
 1. Zorg dat het scherm dat je wilt vastleggen zichtbaar is;
 2. Open Aiseesoft Screen Recorder en selecteer ‘Snapshot’ in de hoofdinterface;
 3. Je kunt nu vrij het gebied van je scherm selecteren dat je wilt vastleggen, of een specifiek venster kiezen. Sleep met je muis om het gewenste gebied te selecteren.
Screenshot opslaan
 1. Na het bewerken, klik op ‘Opslaan’ om de screenshot op te slaan;
 2. Kies het gewenste afbeeldingsformaat, zoals PNG, JPEG, BMP, GIF, TIFF, etc., en selecteer de locatie waar je de screenshot wilt opslaan;
 3. Je kunt ook de kwaliteit van de screenshot aanpassen voordat je deze opslaat.

Dit is een advertorial: een gesponsord artikel dat door een adverteerder is aangedragen. De inhoud van de advertorial staat los van de iPhoned-redactie en redactionele artikelen op de website. Advertorials zijn herkenbaar aan de titel ‘(ADV)’, de banner in de afbeelding en/of de aanduiding “gesponsord door” en het logo van de sponsor. Meer weten over advertorials en andere commerciële uitingen op iPhoned? Bekijk dan ons redactiestatuut.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu