Refurbished

29 juni 2017 door Lars Paymans

Tegenwoordig kun je een iPhone niet alleen nieuw of tweedehands, maar ook refurbished aanschaffen. Op deze pagina krijg je antwoord op vragen als wat is refurbished, wat betekent het, waarom is een refurbished iPhone interessant en waar moet je rekening mee houden.

Wat is refurbished?

Refurbished smartphones of tablets zijn al eens gebruikt, maar voor de verkoop eerst zorgvuldig opgeknapt en opgepoetst. De toestellen worden gereviseerd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Daarbij kun je denken aan een gloednieuwe accu of een nieuw scherm.

De Engelse term refurbished laat zich in het Nederlands omschrijven als ‘gerenoveerd’. Deze definitie vertelt eigenlijk al waar refurbished voor staat.

Apple refurbished

Refurbished is dan ook niet hetzelfde als tweedehands. Omdat refurbished apparaten op belangrijke punten worden nagekeken en opgeknapt, ligt de kwaliteit dichter in de buurt van een nieuw product dan de gemiddelde tweedehands smartphone. Ook krijg je bij een refurbished telefoon doorgaans 12 maanden garantie, wat niet het geval is als je deze tweedehands koopt.

Het schoonmaken en opknappen van deze smartphones gaat vaak verder dan het schoonmaken van het scherm. Refurbished smartphones zijn bijvoorbeeld voorzien van een nieuw glasplaatje, of bevatten nieuwe onderdelen die defect materiaal vervangen. Het kan dus best dat een refurbished iPhone in het verleden is teruggebracht omdat de accu het niet meer deed, waarna hij een tweede leven krijgt met een gloednieuw exemplaar.

Refurbished iPhone: aantrekkelijk alternatief

iPhones zijn geen goedkope smartphones en omdat er ieder jaar een nieuw model op de markt komt, kan het een prijzige hobby zijn om continu het nieuwste van het nieuwste in huis te halen. Dit hoge tempo betekent echter ook dat er ieder jaar duizenden iPhones die nog goed werken, vervangen worden.

Ze worden vervolgens tweedehands verkocht, maar ook steeds vaker gereviseerd. In plaats van tweedehands haal je met een refurbished iPhone een toestel in huis dat zorgvuldig is gecontroleerd en waar nodig is opgeknapt met nieuwe onderdelen. De besparing kan oplopen tot meer dan 100 euro, vergeleken met een nieuw toestel.

Apple refurbished is hierdoor een uitkomst voor iedereen die niet perse de allernieuwste iPhone hoeft te hebben, maar geen zin heeft in de onzekerheid en gebreken die bij een tweedehands toestel komen kijken. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar de verschillende condities die een refurbished toestel kunnen hebben. Die hebben niet alleen rechtstreeks invloed op de prijs, maar laten ook zien hoeveel er is opgeknapt.

Refurbished producten kopen

Naast refurbished laptops en iPads, zijn het vooral de refurbished telefoons die in hoog tempo steeds populairder worden. Ook Apple verkoopt refurbished iPhones zelf, maar nog niet in ons land. Er zijn echter genoeg Nederlandse refurbished partijen die deze gereviseerde iPhones aanbieden. In onze refurbished vergelijker hebben we deze partijen op een rijtje gezet, zodat het voor jou gemakkelijk is om de juiste iPhone te kiezen die bij jou past. Ook kun je filteren op conditie, model en specs.

Verschillen tussen refurbished

In de regel zijn refurbished smartphones zo goed als nieuw. Het grote voordeel is dat deze toestellen vaak een stuk goedkoper zijn dan de gloednieuwe exemplaren, terwijl ze in werkelijkheid nauwelijks van elkaar verschillen. Ook mag je doorgaans een goede garantie verwachten.

Als je interesse hebt in een refurbished toestel, moet je wel even goed kijken naar de verschillende condities die deze apparaten kunnen hebben. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen zogenaamde pre-owned toestellen en factory refurbished apparatuur. Dit heeft invloed op de prijs en de kwaliteit van het product. Ga bij de verkopende partij na in welke staat het gereviseerde toestel zich bevindt om teleurstellingen te voorkomen.

Lees ook: De beste refurbished iPhones bekijken en vergelijken

Terug naar het begrippen overzicht

Download onze app

Download onze app