Wilson FM is de meest vernieuwende podcast-app in tijden
Michel van 't Klaphek
Wilson FM

Wilson FM

Gratis

Onze score

8

De podcast-app Wilson FM maakt geen gebruik van algoritmes, maar selecteert handmatig elke week een verzameling van de beste afleveringen. Het is daarmee een frisse wind in het podcast-landschap.

Wilson FM: de podcast-app die draait om ontdekken

Podcasts zijn populairder dan ooit. Al meeliftend op dit succes lijken er elke week nieuwe afspeel-apps uit te komen. Alhoewel deze vaak van goede kwaliteit zijn, doen ze weinig nieuws. De standaard podcast-app heeft een simpele interface, laat je abonneren op je favoriete shows en heeft een thuisscherm waarop enkele populaire programma’s uitgestald worden.

Die vlieger gaat niet op voor Wilson FM. Deze podcast-speler omschrijft zichzelf als een ‘magazine, maar van voor podcasts.’ Het idee is heel simpel: iedere week krijg je een nieuwe selectie aan shows voorgeschoteld, verzameld rondom een bepaald thema.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Toen de app bijvoorbeeld net gelanceerd werd, was het thema ‘beginnen’. De afspeellijst zat daarom vol met eerste afleveringen van populaire shows, zoals ‘This American Life’ en ‘Startup’. In juni stond Pride-maand centraal, en kon je luisteren naar shows waarin de lgbtq-gemeenschap centraal staat.

Lees ook: Podcasts luisteren met je iPhone: dit zijn de beste 4 apps

Geen algoritmes

Het bijzondere aan Wilson FM is dat deze playlists met de hand samengesteld worden: er komt geen algoritme aan te pas. In een interview met Nieman Lab laat de oprichter, Allan Yu, weten dat dit een bewuste keuze is. Volgens hem schieten de huidige podcast-apps namelijk tekort als het gaat om nieuwe shows aandragen.

Ze zijn volgens hem allemaal gebouwd rondom het ‘abonnementsmodel’, waarbij je automatisch nieuwe afleveringen van shows binnenkrijgt. In plaats daarvan is Wilson FM gebouwd rondom het ontdekken van nieuwe interessante afleveringen. Zodoende hoef je je bijvoorbeeld ook niet te registreren.

Verder voelt het design van de app simpel, maar vernieuwend aan. Wie meerdere podcast-apps heeft geprobeerd ziet direct dat Wilson FM anders in elkaar steekt. Het simplistische design is verfrissend en geeft de app een unieke touch. Natuurlijk is uiterlijk een kwestie van smaak, maar je zou de app volgens ons op zijn minst een kans moeten geven.

Wilson FM

Fictive Kin, LLC

10 (3 reviews)
Gratis via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.