De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Met deze wielren-apps voor iPhone fiets je sneller dan ooit

Dennis de Vries
28 mei 2019, 11:03
5 min leestijd
Met deze wielren-apps voor iPhone fiets je sneller dan ooit

Meten is weten. Om zeker te weten dat je volgende rondje op de racefiets sneller is, kun je het beste alles bijhouden met een goede wielren-app. Deze iOS-apps zijn onmisbaar voor wielrenners.

Lees verder na de advertentie.

Strava: de gouden standaard voor elke wielren-app

Sport-app Strava ontbreekt maar bij weinig echte wielrenners op de iPhone. En terecht, want de app biedt een uitstekend totaalpakket voor wie er regelmatig op uit trekt met de racefiets. Dat begint bij allerlei mogelijkheden om je fietsactiviteiten bij te houden.

Daarvoor maakt het natuurlijk gebruik van gps om te zien waar je geweest bent en hoe snel je reed. Daarnaast werkt het met veel smartwatches en hartslagmeters, zodat je aan je hartslag bijvoorbeeld kunt zien hoe zwaar je hebt getraind.

wielren-app strava ios

Het sociale aspect speelt ook een belangrijke rol in Strava. Het biedt veel mogelijkheden om leuke routes te ontdekken, of om in contact te komen met andere wielrenners en hun prestaties te zien. Aan de hand van Strava’s segmenten kan er zelfs een klassement worden opgesteld voor een bepaald deel van een traject.

Zo kun je zien hoe hard je fiets in vergelijking met anderen. Strava heeft ook een app voor de Apple Watch, die tijdens het fietsen handige informatie over jouw prestaties en de route weergeeft op het scherm.

Strava: hardlopen en fietsen

Strava, Inc.

Gratis via App Store

Endomondo: goed en sociaal Strava-alternatief

De sportstracker Endomondo is een andere populaire app voor veel sporters en vertoont veel overeenkomsten met Strava. Zo houdt het je fietsrondjes nauwkeurig bij, van de tijden tot de routes en locaties. Voor nauwkeurige metingen kun je synchroniseren met een breed aanbod aan fietscomputers en wearables. Endomondo werkt ook samen met Apples Gezondheid-app.

Je kunt jezelf doelen stellen die de app je helpt te halen en ook hier is het sociale aspect belangrijk. Samen met vrienden werk je toe naar een een trainingsdoel, of je kunt challenges opzetten. De gratis versie van Endomondo heeft, anders dan Strava, wel advertenties. Een premium account haalt die weg.

Endomondo Sports Tracker

Endomondo.com

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Cyclemeter: voor wie alles wil weten

De meest uitgebreide app om je fietsprestaties bij te houden, is Cyclemeter. De app maakt – net als Strava en Endomondo – gebruik van gps om bij te houden waar je fietst en hoe snel je gaat, maar tovert daar een duizelingwekkend aantal statistieken mee tevoorschijn. Naast het bijhouden van je ritjes, biedt Cyclemeter ook de mogelijkheid een uitgebreid trainingsprogramma op te zetten.

De app kan tijdens het fietsen op gezette tijden statistieken naar keuze omroepen, zoals snelheid, tussentijd of hartslag. Hij kan gegevens importeren van een groot aantal hartslagmeters, smartwatches en fietscomputers. Opgeslagen data is ook weer te exporteren naar bijvoorbeeld Strava. Daardoor zijn beide apps prima naast elkaar te gebruiken. De enorme hoeveelheid aan mogelijkheden kan nogal overweldigend zijn, maar je weet zeker dat geen detail van je fietsrondje onopgemerkt blijft.

Cyclemeter Bike Computer

Abvio Inc.

Gratis via App Store

Trainingpeaks: coach in je zak

Wielrenners die serieus aan het trainen zijn voor een wedstrijd of wielerronde, kunnen zich daarop voorbereiden met Trainingpeaks. Deze app laat duuratleten een doel stellen en stimuleert hen vervolgens om er alles aan te doen dat te halen. Daarvoor heeft de app de beschikking over een eigen online winkel die gevuld is met duizenden trainingsschema’s, opgesteld door professionele coaches.

Als je meer motivatie zoekt, kun je via de app contact zoeken met een echte coach. Trainingpeaks wordt ook gebruikt door de topsporters van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie. De app is ook beschikbaar voor als je niet aan de top presteert; veel functies zijn ook gratis te gebruiken.

TrainingPeaks

Peaksware, LLC

Gratis via App Store
wielren-app relive ios

Relive: jouw fietsronde in vogelvlucht

Na een stevige fietstocht is het leuk om ‘m nog eens te opnieuw te beleven. De app Relive laat je dat op mooie wijze doen. Deze app maakt een erg fraaie compilatievideo van je fietstocht. Het meest spectaculaire daaraan is de 3D-flyover. Daarbij lijkt de camera over een 3D-kaart te zweven, met daarop de door jou afgelegde route. Je kunt ook foto’s toevoegen die je onderweg genomen hebt en de prestaties van je vrienden op de kaart weergeven.

Ondertussen worden interessante statistieken weergegeven, zoals je hoogste snelheid. Je kunt Relive zelf een route laten tracken, maar het is ook mogelijk om achteraf gegevens van bijvoorbeeld Strava of Endomondo te importeren en op basis daarvan een video te laten maken.

Relive: Run, Ride, Hike & more

Relive B.V.

Gratis via App Store

Bike Gear Calculator GearRatio: sleutelen met versnellingen

Voor de wielrenner die echt niets aan het toeval wil overlaten, is Bike Gear Calculator een nuttige app. De app biedt een simpele calculator die je laat uitrekenen wat de beste versnelling is voor jouw fiets. In één scherm zie je wat de optimale tandwielverhouding is voor jouw fietsgedrag en welke snelheid dat oplevert als je jouw trapfrequentie weet. Zo kun je tot in detail uitvogelen hoe je het maximale haalt uit elke omwenteling.

Bike Gear Calculator GearRatio

Gaurav Kumar

Gratis via App Store

Apple Workout: eervolle vermelding

Heb je al een Apple Watch, dan hoef je niet perse een extra wielren-app te downloaden. Apples eigen Workout-app kan namelijk ook je fietsactiviteiten prima bijhouden. Al je prestaties worden overgezet naar de Activiteit-app op je iPhone, waar ze overzichtelijk worden weergegeven.

Het is zeker niet de meest uitgebreide optie in dit lijstje. Maar voor wie een globaal idee wil krijgen van zijn inspanningen en zich niet meteen wil verdiepen in een specialistische app, is het fijn dat deze optie standaard aanwezig is.

Meer bewegen met je iPhone of Apple Watch

Deze maand is ‘bewegen’ het maandthema op iPhoned. Als fanatieke sporter én iPhone-liefhebber kun je dus je hart ophalen met achtergronden over Apple Health of lijstjes met apps die ideaal zijn voor verschillende sporten. Als je als fietser inspiratie nodig hebt voor een nieuw rondje, kun je bijvoorbeeld deze apps voor fietsroutes plannen.

Ren je liever, check dan de beste hardloop-apps voor iPhone. Ga je zelf vaak wielrennen en heb je een fijne app die hier niet tussen staat? Tip ‘m gerust in de reacties.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu