WhoSampled weet waar je dat muziekfragment eerder hebt gehoord

Michel van 't Klaphek
1 juli 2018, 10:36
2 min leestijd
WhoSampled weet waar je dat muziekfragment eerder hebt gehoord
WhoSampled

WhoSampled

€ 4,99

Reviewscore

7

Je kent het vast: bij het horen van een liedje herken je een bepaald fragment, maar je weet niet meer hoe de artiest of het nummer heet. Dit probleem lost de app WhoSampled op.

Lees verder na de advertentie.

WhoSampled: de Shazam voor muzieksamples

Iedereen kent Shazam. Deze app herkent volledige nummers op basis van korte fragmenten. De app luistert een paar seconden naar het liedje en weet dan de naam, artiest en het eventuele album. WhoSampled doet eigenlijk hetzelfde, maar dan voor samples.

De muziekdatabase bestaat al sinds 2012 maar heeft zijn iOS-app van een fraaie update voorzien. Voortaan kun je namelijk direct opzoeken wat het originele nummer van een sample is. Dit is met name een uitkomst voor liefhebbers van elektronische- en hiphopmuziek, aangezien artiesten uit deze genres vaak behoorlijk creatief zijn met het werk van hun voorgangers.

Zo werkt het

In de praktijk werkt het zo. Stel: je hoort een bekende melodie of tekst in een nummer en bent benieuwd naar het origineel. Op dat moment pak je de app erbij, die ongeveer vijf tot tien seconden nodig heeft om te achterhalen waar de sample vandaan komt. De makers van de app hebben hiervoor een gigantische database aan muziekfragmenten opgezet.

Indien WhoSampled het nummer herkent, krijg je direct alle informatie te zien zoals in welke nummers de sample nog meer gebruikt is, en of er eventueel remixes van zijn gemaakt. Alle opgezochte nummers worden natuurlijk bijgehouden in je persoonlijke bibliotheek.

Ook interessant: Shazam en 3 andere apps om muziek te herkennen

Alleen voor de echte muziekfans

Alhoewel het idee van WhoSampled leuk is, is het wel behoorlijk prijzig. Naast de app, die 4,49 euro kost, moet je namelijk ook een jaarabonnement van 9,49 euro afsluiten. Het is daarom waarschijnlijk alleen de moeite om de app aan te schaffen indien je hobbymatig of professioneel met muziek bezig bent.

WhoSampled

WhoSampled

€ 4,99 via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu