De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Zo blokkeert WhatsApp 75% van alle spamberichten, zonder je berichten te lezen

Lars Paijmans
4 februari 2017, 9:13
2 min leestijd
Zo blokkeert WhatsApp 75% van alle spamberichten, zonder je berichten te lezen
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

Gratis

Reviewscore

8,5

Iedere WhatsApp-gebruiker heeft vast wel eens een spambericht gekregen van een onbekend persoon. De berichtendienst heeft nu een nieuwe manier gevonden om deze WhatsApp spam tegen te gaan.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp spam en encryptie: een lastige balans

De verspreiding van spamberichten tegengaan is een belangrijke taak voor iedere berichtendienst. Sinds WhatsApp end-to-end encryptie gebruikt om berichten te beveiligen, is dit een stuk lastiger geworden. Met deze vorm van encryptie kan WhatsApp zelf immers berichten niet meer inzien. Goed nieuws voor jouw privacy, maar ook voor spammers die hierdoor lastiger gepakt kunnen worden.

WhatsApp-medewerker Matt Jones legt op de USENIX Enigma conferentie uit hoe ze dit probleem hebben opgelost. Een speciaal team ging aan de slag om WhatsApp spam te detecteren zonder naar de inhoud van de berichten zelf te kijken. In plaats daarvan analyseert Whatsapp het gedrag van een gebruiker, om vervolgens vast te stellen of hij wel of geen spamberichten verstuurt.

WhatsApp spam

Deze aanpak lijkt te werken, want volgens Jones is het aantal WhatsApp spamberichten sinds de komst van deze techniek met 75 procent gedaald. Hoe WhatsApp dit indrukwekkende percentage precies heeft behaald wil Jones niet zeggen, al ligt hij wel een tipje van de sluier op.

Zo kijkt de dienst naar het aantal berichten dat iemand per minuut verstuurt. Ligt dit getal opvallend ver boven het gemiddelde, dan is het account direct verdacht. Door vervolgens het netwerk en de provider die de persoon gebruikt te vergelijken met een lijst met bekende spam-adressen, stelt de dienst verder vast of het om een spam-account gaat.

Op het randje van privacy

Ook de locatie van de gebruiker speelt een rol. Als iemand met een Canadees account ineens regelmatig via Thailand berichten verstuurt, gaan er alarmbellen rinkelen. Omdat WhatsApp tijdens deze stappen nooit naar de inhoud van berichten kijkt, kan het systeem er natuurlijk wel eens naast zitten. Daarom kunnen gebruikers in beroep gaan om het account weer actief te krijgen.

Hoewel de berichtendienst dus niet leest wat je zegt, benut de app wel allerlei andere info van jou als gebruiker. Jones benadrukt dan ook dat WhatsApp dit zo min mogelijk doet, om de privacy van de gebruiker te waarborgen.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu