WhatsApp lag uren plat: wat zijn goede alternatieven?

Koen van Ekeren
5 oktober 2021, 10:36
5 min leestijd

Een grote storing legde WhatsApp maandagavond urenlang plat. Voor veel mensen was dit een aanleiding om te zoeken naar een andere chat-app. Dit zijn wat ons betreft de beste alternatieven voor WhatsApp.

Lees verder na de advertentie.

4 alternatieven voor WhatsApp

Eens in de zoveel tijd komt het voor: een storing bij WhatsApp. Zowel het ontvangen als het verzenden van berichten is dan niet mogelijk. Uitwijken naar de chat van Facebook of Instagram zit er dan meestal ook niet in, want de platformen staan op dezelfde (onbereikbare) servers.

Wil je in zulke situaties toch kunnen blijven appen met je vrienden, familie, of fling? Er bestaan meerdere goede en gratis berichtendiensten, dus probeer ze vooral alvast uit. Het populairste WhatsApp-alternatief is Telegram. De berichtendienst heeft honderden miljoenen gebruikers en profiteerde maandag flink van de storing.

Zoeken naar WhatsApp-alternatieven is overigens ook een goed idee als je veel waarde hecht aan privacy. Sinds 2014 is WhatsApp onderdeel van Facebook, dat de afgelopen jaren regelmatig in opspraak kwam door een reeks aan privacyschandalen. Berichtendienst Signal is dan een privacyvriendelijk alternatief. Hieronder zetten we de beste WhatsApp-alternatieven op een rij.

1. Telegram

Wie op zoek is naar WhatsApp-alternatieven komt vroeg of laat bij Telegram terecht. Deze app heeft wereldwijd honderden miljoenen gebruikers, een enthousiaste achterban en is behoorlijk innovatief qua functies. Je kunt onder meer enorme groepsgesprekken aanmaken of themakanalen opzetten. Telegram is daarmee geliefd onder bijvoorbeeld podcastmakers, die via de app contact onderhouden met hun luisteraars.

Ook qua toegankelijkheid zit het wel snor. Telegram is op vrijwel alle platformen actief en je kunt dus gewoon appen vanaf je Mac/pc, zonder verbonden te zijn met je iPhone of Android-toestel. De app is gratis te gebruiken, maar tegen betaling kun je extra functies ontgrendelen. Denk aan bepaalde stickers en diensten voor bedrijven.

Telegram videobellen

Telegram klopt zichzelf op de borst vanwege het veilige encryptieprotocol (AES-256), maar heeft in het verleden ook met kritiek te maken gehad. Berichten worden namelijk op de servers van het WhatsApp-alternatief opgeslagen, in plaats van op de smartphones van gebruikers.

Telegram Messenger

Telegram FZ-LLC

Gratis via App Store

2. Signal

Als je zoekt naar een privacyvriendelijk alternatief voor WhatsApp, is Signal waarschijnlijk wat je wil. Berichten worden standaard versleuteld en de ‘sleutel’ die toegang geeft blijft gewoon op jouw iPhone, en staat dus niet ergens in de cloud. Hierdoor kan zelfs Signal niet achterhalen waar jouw gesprekken over gaan.

Alternatieven voor whatsapp

Privacy-expert en klokkenluider Edward Snowden is dan ook erg enthousiast over Signal. Verder is de app zeer goed bestand tegen aanvallen van buitenaf, dus het is voor hackers zeer moeilijk om jouw berichten te onderscheppen.

Jammer genoeg is Signal niet helemaal anoniem. Tijdens het aanmelden moet je een telefoonnummer opgeven. De app (die er ook voor Android is) heeft geen glashard verdienmodel, maar wordt onderhouden door donaties. Via de website van Signal kun je een bedrag achterlaten.

Signal voor beginners: 5 tips voor het privacybewuste WhatsApp-alternatief

Signal - privéberichtenapp

Signal Messenger, LLC

Gratis via App Store

3. Berichten (iMessage)

Voor een WhatsApp-alternatief hoef je niet ver te zoeken. Op je iPhone staat standaard nog een andere chatdienst: de Berichten-app. Via deze app verstuur je sms’jes, maar ook iMessages zijn mogelijk. Dit zijn tekstberichten die via internet worden verzonden en je herkent ze aan de blauwe tekstballonnen.

Maar let op: je kunt alleen iMessages versturen aan iPhone-gebruikers. Om te zien of een iMessage mogelijk is, kijk je boven naar de naam van de contactpersoon. Is de naam blauw, dan verstuur je een iMessage. Bij een groene kleur wordt een sms’je verzonden.

iMessage is overigens ook een erg privacyvriendelijke berichtendienst. Alle berichten worden versleuteld en ook voor Apple zelf is er geen mogelijkheid om de inhoud van berichten te zien.

4. Surespot

Surespot is waarschijnlijk één van de meest veilige alternatieven voor WhatsApp. Je kunt de app namelijk zo goed als compleet anoniem gebruiken. Je chatgeschiedenis wordt bijvoorbeeld versleuteld en lokaal op je smartphone opgeslagen. Zo weet Surespot niet met wie je contact hebt.

Ook blijft het gissen naar de inhoud. Berichten worden namelijk met end-to-end encryptie versleuteld en het afleveren van appjes naar de server gaat via een heel veilig protocol (ssl/tls). Verder deelt Surespot geen informatie met derden en is de app net als Signal afhankelijk van donaties.

Whatsapp alternatieven surespot

Dat gezegd hebbende, er kleven ook nadelen aan het WhatsApp-alternatief. De meest opvallende is de gebruiksvriendelijkheid. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Wanneer je met iemand anders wil chatten, moet je diegene bijvoorbeeld uitnodigen via haar/zijn accountnaam.

Ook is het jammer dat Surespot allesbehalve populair is. Je moet vrienden en kennissen dus echt overtuigen om deze WhatsApp-vervanger een kans te geven. Tot slot oogt de app een beetje oubollig.

surespot encrypted messenger

surespot llc

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

5. Wire

Tot slot mag ook Wire niet ontbreken als het op privacybewuste WhatsApp-alternatieven aankomt. De berichten-app omschrijft zichzelf als de meest veilige chatdienst op de markt. Of die uitspraak 100 procent klopt laten we voor nu even in het midden, maar feit blijft dat de beveiliging op orde is.

Wire beveiligt berichten namelijk met end-to-end encryptie en ook videogesprekken worden versleuteld. Met andere woorden: de inhoud van gesprekken is dus niet voor anderen zichtbaar. Bovendien wordt alles lokaal op je telefoon opgeslagen en ben je dus niet afhankelijk van de veiligheid van Wire-servers.

Nadelen heeft de chat-app ook. Je kunt bijvoorbeeld niet compleet anoniem appen. Je moet namelijk registreren met een telefoonnummer of e-mail. Ook is het jammer dat Wire bijhoudt hoe jij de app gebruikt. Naar eigen zeggen doet de app dit om de techniek te verbeteren.

Wire • Secure Messenger

Wire Swiss GmbH

Gratis via App Store

Privacytips voor je iPhone

Apple zet de laatste jaren steviger in op privacy en veiligheid van gebruikersdata. In onderstaande video geven we je een overzicht van de belangrijkste privacytips die jij zelf kunt uitvoeren. Lees ook ons artikel over hoe populaire videobeldiensten omgaan met jouw privacy.

6 praktische privacytips voor je iPhone en Mac!
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu