De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

De 16-jarige achter de augmented reality-meubels van Wehkamp

Erwin Vogelaar
14 augustus 2018, 17:01
3 min leestijd
De 16-jarige achter de augmented reality-meubels van Wehkamp
Wehkamp

Wehkamp

Gratis

Reviewscore

7,5

Het is nu mogelijk om met de app van Wehkamp meubels via augmented reality in je huis te plaatsen. Achter deze functie zit een 16-jarige jongen.

Lees verder na de advertentie.

Met de app van Wehkamp meubels via augmented reality plaatsen

De app van Wehkamp is de nieuwste plek waarmee je via augmented reality meubels in huis plaatst, voordat je ze koopt. Open de app en kies in het menu voor ‘augmented reality’ om te starten. Je moet de app eerst toegang geven tot je camera, waarna je op het plusje drukt, een meubel uitzoekt en deze neerzet.

Vervolgens loop je vrij door je kamer heen terwijl de meubels op hun plek blijven. Helaas kun je niet testen hoe zacht de virtuele bank is, maar wel of het formaat en de kleur bij de rest van je interieur past.

wehkamp meubels

Het verhaal achter deze functie

Achter deze functie zit een mooi verhaal. Op de techblog van Wehkamp schrijft Jari hoe hij 15 jaar oud was toen Apples augmentedrealityplatform ARKit werd aangekondigd. Hij zat zelfs in het publiek tijdens de keynote vanwege een gewonnen beurs. Na de presentatie wilde hij graag zelf met de technologie aan de slag, maar daar had hij de hardware niet voor.

Jari ging naar het VWO, maar daar voelde hij zich slecht. Hetgeen dat hem op de been hield, was thuis programmeren. In 2015 startte hij daarom met iOS-ontwikkeling en enkele maanden later had hij zijn eerste app gemaakt. “WWDC was één van de coolste weken van mijn leven, waarin ik talloze nieuwe mensen heb ontmoet die allemaal dezelfde interesse hebben als ik.”

wehkamp meubels

Omdat het nog steeds niet goed ging op het VWO, stopte Jari volledig. In samenspraak met de school besloot hij te zoeken naar een stage als iOS-ontwikkelaar. Eind 2017 begon hij bij Wehkamp. Daar kreeg hij complete vrijheid om te doen wat hij wilde, dus besloot hij eindelijk aan de slag te gaan met augmented reality.

Moeite met de ontwikkeling

Met maar drie dagen aan ARKit-ervaring moest Jari eerst met de basis aan de slag, maar via de documentatie van Apple kwam de jonge programmeur al ver. Het team van de app moest er wel een derde partij bij zoeken voor de modellen van de meubels.

Deze virtuele meubels zagen er halverwege de ontwikkeling echter uit als opblaasbaar plastic. Het duurde een tijdje tot de makers doorhadden dat dit door de belichting kwam. Het probleem is vervolgens opgelost, door het lichtpunt vanuit de smartphone in de hand van de gebruiker te laten komen.

Het resultaat is verbluffend. De meubels, op dit moment alleen nog banken en stoelen, zien er niet alleen mooi uit, maar ze blijven dankzij de technologie achter ARKit ook goed op hun plek staan. Jari is inmiddels klaar met zijn stage bij Wehkamp en heeft nu een baan bij het bedrijf. En nog beter nieuws: “Ik ben officieel klaar met school, dus kan mijn passie voor programmeren volgen.”

Wehkamp

wehkamp.nl

Gratis via App Store

Meer ARKit-concepten

ARKit is nog niet zo groot als Apple waarschijnlijk had gehoopt. Toch laten apps als Wehkamp duidelijk de praktische meerwaarde zien. Ook staan andere ontwikkelaars niet stil. Check deze 7 creatieve en praktische concepten voor ARKit 2.0.

Bron afbeelding: Jari
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu