Watson-app voor iOS maakt bioscoopervaring voor blinden beter

Redactie
14 september 2015, 19:13
2 min leestijd
Watson-app voor iOS maakt bioscoopervaring voor blinden beter
Earcatch

Earcatch

Gratis

Reviewscore

7,5

Watson is de eerste Nederlandse app die het voor visueel beperkten mogelijk maakt te genieten van hun bioscoopbezoek. Door middel van audiodescriptie maakt de app het mogelijk ook de ‘stille beelden’ te zien. Vanaf deze week is de app beschikbaar voor iOS-systemen.

Lees verder na de advertentie.

Watson biedt bioscoopervaring

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt ontwikkelde de app in samenwerking met Soundfocus, om zo de bioscoopervaring voor blinden en slechtzienden te verbeteren. De app biedt vooral ondersteuning voor de stille periodes tussen dialogen in, die het lastig maken een film te volgen. Watson moet het makkelijker maken ook deze delen van een film te volgen met behulp van een voice-over, die de visuele elementen in de pauzes tussen dialogen beschrijft. Hierdoor krijgt de gebruiker een beter beeld van personages, gezichtsuitdrukkingen, de omgeving en natuurlijk ontwikkelingen in de verhaallijn.

Hoe werkt Watson

Audiodescriptie is mogelijk voor alle Nederlandse films die vanaf september in de bioscoop verschijnen. Ook zijn enkele eerder gepubliceerde films voorzien van een voice-over, waaronder De Reünie en Zwartboek.

watson
Foto via Watson

De audiodescriptie voor de film kan worden gedownload in de Watson-app, die gebruikmaakt van de microfoon van je iPhone om ervoor te zorgen dat de voice-over gelijk loopt met de film. Dit moet voorkomen dat de voice-over een dialoog verstoort of na een pauze niet meer synchroon loopt met de verhaallijn.

Voor niet-Nederlandstalige films is het nog niet mogelijk audiodescriptie te downloaden via Watson. De ontwikkelaars willen eerst onderzoeken of het voor de gebruiker niet hinderlijk is om te switchen tussen een Engelse dialoog en Nederlandse voice-over. Daarnaast wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn om Nederlandse series en programma’s van de publieke omroep NPO in de toekomst geschikt te maken voor audiodescriptie via de Watson-app.

Watson downloaden voor iOS

Watson biedt visueel beperkten dus een betere bioscoopervaring. Door de voice-over is het nu ook mogelijk de stille delen van de film te volgen, waardoor je de draad van het verhaal niet kwijt raakt. De app is via onderstaande link te downloaden, weegt 6,7MB en vereist iOS 7.1 of hoger.

Earcatch

Soundfocus B.V.

Gratis via App Store

Earcatch
Earcatch
Earcatch
Earcatch
Earcatch
Earcatch
Earcatch
Earcatch
Earcatch
Earcatch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu