De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

De 5 beste tweestapsverificatie-apps om je accounts te beveiligen

Lars Paijmans
5 oktober 2018, 17:01
4 min leestijd
De 5 beste tweestapsverificatie-apps om je accounts te beveiligen

Je online accounts goed beveiligen wordt steeds belangrijker. Een sterk wachtwoord is een goed begin, maar het kan nog een stuk beter. Met tweestapsverificatie til je jouw online beveiliging naar een hoger niveau. Deze iPhone-apps maken het gemakkelijk in gebruik.

Lees verder na de advertentie.

Wat is tweestapsverificatie?

Voordat we uitleggen welke tweestapsverificatie iPhone-apps je het beste kunt gebruiken, leggen we eerst uit wat het nu eigenlijk is. Zoals de naam al doet vermoeden, voeg je met tweestapsverificatie een tweede stap toe aan het beveiligen van je accounts. Dat is hard nodig, want alleen een wachtwoord is tegenwoordig niet meer genoeg.

Naast een wachtwoord om in te loggen, heb je voortaan ook een cijfercode van (meestal) zes cijfers nodig, die na een paar seconden automatisch vernieuwd wordt. Heeft een hacker je wachtwoord, dan is dat hierdoor nog steeds niet genoeg om toegang te krijgen tot je account.

De beste tweestapsverificatie apps voor iPhone

Deze code wordt gegenereerd door tweestapsverificatie-apps, die je op een iPhone, iPad of andere smartphone kunt uitlezen. Dit zijn onze favorieten.

Google Authenticator

De meestgebruikte app is Google Authenticator. De app is volledig gratis en gemakkelijk te gebruiken. Zodra je tweestapsverificatie hebt aangezet op een sociaal netwerk of website, verschijnt er de optie om een qr-code te genereren. Deze scan je vervolgens met de Google Authenticator-app, zodat de app gekoppeld wordt aan de account.

De app is enorm simpel in gebruik, maar wat ons betreft niet de beste. Het is met Authenticator namelijk niet mogelijk om de codes te synchroniseren op verschillende apparaten. Stap je dus van een oude iPhone over op een nieuw model, dan moet je alle inlogcodes handmatig overzetten.

Google Authenticator

Google LLC

Gratis via App Store
Lastpass Authenticator

LastPass Authenticator

Gebruik je LastPass om al je wachtwoorden op te slaan, dan is de bijbehorende Authenticator-app een logische keus voor jou. De app doet eigenlijk hetzelfde als Google Authenticator, maar is net een beetje uitgebreider.

Zo kun je de codes afschermen met een wachtwoord en Face ID, waarmee je jouw online beveiliging nog iets verder opschroeft. Daarnaast ondersteunt LastPass het synchroniseren tussen verschillende apparaten. Als je inlogt met je LastPass-account op een nieuwe iPhone, dan worden de 2FA-codes automatisch overgezet.

Handig, want daardoor hoef je iedere code niet opnieuw in te voeren. Een nadeel voor LastPass-gebruikers is wel dat je zowel tweestapsverificatie als je wachtwoorden achter één account stopt, wat de beveiliging iets minder sterk maakt.

LastPass Authenticator

LogMeIn, Inc.

Gratis via App Store

Authy

Gebruik je gedurende de dag allerlei verschillende apparaten, dan is Authy voor jou de beste keus. Deze app ondersteunt smartphones, tablets en ook Macs, Windows en Chrome OS. Authy slaat al je codes versleuteld op in de cloud, zodat je er op ieder apparaat toegang tot hebt als je inlogt.

Daar zit ook meteen het grote nadeel van deze app. Als je dit wachtwoord vergeet, heb je geen toegang meer tot de codes, waardoor je niet meer in je accounts kunt. Omdat de codes in de cloud worden opgeslagen, heeft Authy ze ook niet meer lokaal.

Tenzij je dus zeker weet dat je het wachtwoord niet vergeet – bijvoorbeeld door het op te schrijven en in een fysieke kluis te leggen – is Authy misschien niet de handigste keus als je net kennismaakt met tweestapsverificatie. Al is de ondersteuning op zoveel verschillende apparaten wel handig.

Twilio Authy

Authy Inc.

Gratis via App Store
tweestapsverificatie apps

Step Two

Een persoonlijke favoriet van de redactie is Step Two. Deze tweestapsverificatie-app ziet er niet alleen mooi uit, maar synchroniseert de code ook via je iCloud-account. Dat maakt Step Two bij uitstek geschikt voor mensen die vooral Apple-apparaten gebruiken waarop ze zijn ingelogd met hun iCloud-account.

Een bijkomend voordeel is de Apple Watch-app, waarmee je snel kunt inloggen via je pols. Ook Authy heeft een watchOS-app waarmee je op deze manier kunt inloggen zonder je iPhone uit je broekzak te halen. Handig!

Step Two is gratis te gebruiken tot tien accounts. Heb je er meer, dan kun je met een eenmalige in-app aankoop onbeperkt accounts toe blijven voegen.

Step Two

Neil Sardesai

Gratis via App Store

Microsoft Authenticator

Zoals de naam al doet vermoeden is deze tweestapsverificatie-app vooral handig als je op veel diensten inlogt met je Microsoft-account. Voor je persoonlijke account kun je met een notificatie snel inloggen.

Op deze manier hoef je de zescijferige code niet over te nemen. Dat scheelt niet heel veel tijd, maar maakt het net een beetje gemakkelijker als je regelmatig met je Microsoft-account in de weer bent.

Microsoft Authenticator

Microsoft Corporation

Gratis via App Store

Lees meer artikelen uit ons maandthema beveiliging

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu