Torrentula: de nieuwe torrent client voor je iPhone

Redactie
19 februari 2009, 11:42
2 min leestijd

Torrentula staat nu enkele dagen in Cydia, ik heb besloten het programma te testen.  Ik heb wat gedownload en zal nu mijn ervaringen delen.
Torrentula is een GUI voor cTorrent, dit betekend dat ze een programma hebben gemaakt dat alleen dient om cTorrent makkelijker te kunnen gebruiken. Het ziet er heel mooi uit, maar nog belangrijker: werkt het ook?

Lees verder na de advertentie.

Mijn eerste download: een album.

Via de ingebouwde browser heb ik een muziekalbum opgezocht, toen heb ik de torrent gedownload. Bij het starten van de torrent crashte de applicatie echter direct. Er waren wel al lege bestanden aangemaakt, maar daar heb je natuurlijk ook niets aan. Toen ik vanochtend besloot om nog een keer te proberen het album te downloaden, bleek het dat de download al klaar was. De bestanden stonden netjes in /User/Library/Downloads en als ik ze er via SSH af haal, kan ik ze nog afspelen ook. Het blijkt dus dat de torrent op de achtergrond gedownload wordt en dat bij een crash van Torrentula (de GUI) het hoofdprogramma cTorrent gewoon door blijft draaien.

Mijn tweede download: een film.

Ik heb ook nog een aflevering van de serie Lost gedownload, deze keer bleef Torrentula normaal draaien, het scherm bleef normaal zichtbaar.  Echter deed Torrentula niets meer, ik heb hem dus handmatig opnieuw op moeten starten. Vervolgens heb ik de torrent opnieuw gestart en is hij nu gewoon aan het downloaden. Het importeren van een torrent bestand is blijkbaar een erg zware klus, zeker op een platform als de iPhone waar er natuurlijk maar beperkte rekenkracht aanwezig is.

Over Torrentula

Torrentula is dus gebaseerd op cTorrent (ook te vinden in Cydia), cTorrent is een commandline torrent programma. Dit

<p></p>

houdt in dat het een programma is zonder grafische interface (GUI), maar dat het vanuit Terminal werkt. Het is dus heel handig dat daar nu een GUI bij zit zodat je niet handmatig commando’s in hoeft te tikken. De interface van Torrentula is erg handig, zeker met de ingebouwde browser. In de browser is ook een knopje aanwezig waarmee je tussen een aantal zoeksites kunt kiezen. Daarnaast is er ook nog een tab waar je de torrents en downloads kunt bekijken en een tab voor het downloaden zelf. Ook is er een News-tab, hier staat tot nu toe echter geen interessante informatie. Iets wat in de toekomst misschien nog aangevuld kan worden.

Conclusie

Ik vind het een mooi programma, het is op een logische manier in elkaar gezet. Er zitten handige mogelijkheden in (zoals de snelkeuze tussen de zoeksites) en het doet wat het moet doen. Wat echter wel jammer is, Torrentula is soms niet helemaal stabiel.  Mijn cijfer wordt dus een 7/10.
Heeft een van jullie Torrentula al uitgeprobeerd? Hoe bevalt het?

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's