‘Malafide Tor Browser onveilig, zit boordevol spyware’
Gijs Ettes

Het aanbod malafide apps is relatief klein in de App Store, maar toch blijft het opletten geblazen voor iPhone-gebruikers bij het downloaden van apps. Volgens Tor Project, die verantwoordelijk is voor de Tor Browser waarmee je veilig en anoniem over het internet kan surfen, is er een onofficiële Tor-app in de App Store die vol met adware en spyware zit.

Tor Browser onveiligDe Tor Browser voor iOS is een betaalde app (0,89 euro) die niet door Tor Project werd ontwikkeld, maar door een derde partij genaamd Ronen. Deze heeft de app schijnbaar volgestouwd met spyware, waardoor de browser allesbehalve veilig is te gebruiken. In december vorig jaar diende Tor Project een klacht in bij Apple om de malafide app te verwijderen, maar het bedrijf heeft nog steeds geen actie ondernemen.

Leden van de Tor-community zijn nu voornemens om de tactiek van “naming and shaming” toe te passen of direct contact op te nemen met Apple-medewerkers. De Tor Browser zelf lijkt overigens weinig populair; de app heeft vooralsnog slechts één gebruikersrecensie en die is negatief. De desbetreffende gebruiker raadt potentiële kopers af om de app te kopen, aangezien deze advertenties bevat en je niet de optie geeft om .onion-sites te bezoeken.

Alternatieve Tor Browser

Een betere app om veilig over het web te surfen met je iPhone is Onion Browser. Deze schermt je IP-adres af en laat je anoniem webpagina’s bezoeken. Onion Browser kost 89 cent en vereist iOS 6 of nieuwer.

Onion Browser

Mike Tigas

5 (2 reviews)
Gratis via App Store

Onion Browser
Onion Browser
Onion Browser
Onion Browser
Onion Browser

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.