Briljant puzzelspel The Witness is er nu voor Mac, iOS-versie op komst

Rutger Otto
12 maart 2017, 10:24
2 min leestijd
Briljant puzzelspel The Witness is er nu voor Mac, iOS-versie op komst
The Witness

The Witness

€ 39,99

Reviewscore

10

Spelers hebben er een jaar op moeten wachten, maar The Witness is nu beschikbaar voor de Mac. Het is één van de beste puzzelgames ooit gemaakt.

Lees verder na de advertentie.

The Witness Mac

The Witness is eindelijk beschikbaar voor de Mac. Sinds zijn release vorig jaar werd de game overladen met waardering van pers en spelers om het design van de puzzels en de omgeving waarin de game zich afspeelt. The Witness is te koop voor 39,99 euro en werkt op Apple computers met macOS 10.11.6 of nieuwer. Bekijk eerst even of je minstens 4GB aan RAM hebt en 5GB aan vrije opslagruimte om de game te installeren. De game werkt met Apples Metal-technologie.

The Witness plaatst je als speler op een mysterieus eiland dat er werkelijk schitterend uitziet dankzij de kleurrijke en cartoony grafische stijl. Op het eiland kom je steeds panelen tegen die de puzzels vormen. Het idee is enorm simpel, want je tekent steeds een lijntje van het begin naar het eind, waarmee je volgende puzzels of objecten in de omgeving in gang zet.

Simpele puzzels, breinbrekers in uitvoering

Daar waar de game simpel begint, wordt het al snel enorm uitdagend. Omdat je als speler kunt gaan en staan waar je wilt, loop je regelmatig tegen puzzels aan die je niet snapt omdat er vreemde symbolen op staan. Hoe je een lijntje van de puzzel trekt, doe je namelijk aan de hand van die symbolen. Je zult daarom eerst moeten leren wat ze betekenen voordat je ze toepast. En zelfs dan zijn het echte breinbrekers, zeker als ze gecombineerd worden.

In totaal zijn er ruim 500 van zulke puzzels te vinden. Het knappe van The Witness is dat de game zijn spelers serieus neemt. Het eiland gaat er vanuit dat je slim genoeg bent om de puzzels op te lossen en neemt je niet mee aan de hand. Heus, dat frustreert soms, maar het gevoel als je de oplossing van een lastige puzzel eindelijk ziet, is onbeschrijfelijk. En hoe langer je met de game bezig bent, des te meer leer je de spelwereld zelf waarderen. Zeker wanneer zijn geheimen zich plotseling aan je openbaren.

the witness

iOS-versie nog steeds op komst

The Witness is één van de allerbeste puzzelgames van de afgelopen tien jaar. De ontwikkelaars werken al heel lang aan een iOS-versie, maar wanneer die komt is onbekend. Deze week liet één van de makers op Twitter weten dat er nog steeds aan die versie gewerkt wordt. De puzzels zouden enorm goed kunnen werken op een touchscreen, maar de game is grafisch waarschijnlijk nog te zwaar. Ook het zelf rondlopen op het eiland is misschien lastig op een iPhone. Wat dat betreft verschilt de iOS-versie straks mogelijk flink van de versie op de Mac. De game staat nu in de Mac App Store maar komt binnen een paar weken ook uit voor de Mac op Steam.

Download The Witness in the Mac App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen