De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Review: In-app aankopen zitten ambities The Elder Scrolls: Blades in de weg

Lars Paijmans
4 april 2019, 14:58
4 min leestijd
Review: In-app aankopen zitten ambities The Elder Scrolls: Blades in de weg
The Elder Scrolls: Blades

The Elder Scrolls: Blades

Gratis

Reviewscore

7

The Elder Scrolls is misschien wel de bekendste rpg-serie ter wereld. Maar in de overstap van de spelcomputer naar de iPhone en iPad, heeft ontwikkelaar Bethesda teveel skillpoints in ‘free to play’ gestopt.

Lees verder na de advertentie.

The Elder Scrolls: Blades review

Toen tijdens Apples september-keynote plots Todd Howard het podium op kwam lopen, hielden Elder Scrolls-fans hun adem in. Howard, ceo van ontwikkelaar Bethesda, onthulde daar The Elder Scrolls: Blades, een gloednieuwe game exclusief voor smartphones en tablets, die volledig met een touchscreen te spelen is. Wij spelen inmiddels al een paar dagen de early access-versie van deze game.

Na een korte intro maak je een personage aan en word je de fantasiewereld van The Elder Scrolls ingestuurd. Die nieuwe besturing is meteen even wennen. Door op het scherm van je iPhone te tikken, laat je jouw held lopen. Rondkijken doe je door over het scherm heen en weer te vegen. In door je iPhone of iPad te kantelen kun je daarnaast virtuele joysticks aanzetten, zodat je de game wat directer kunt besturen, wat voor ons beter werkte.

The Elder Scrolls Blades review

Zodra je een vijand tegen het lijf loopt, schakelt de game naar een nieuw scherm waarin je door op het scherm te tikken, rake klappen uitdeelt. Tegenaanvallen blokkeer je door op het schild-icoontje te tikken en door ervaringspunten te verzamelen, ontgrendel je gaandeweg extra aanvallen en spreuken.

Ook de uitrusting die je draagt wordt met iedere quest die uitspeelt beter. Je kiest uit allerlei verschillende wapens en harnassen, die allemaal net even anders spelen. Kies je bijvoorbeeld voor een kleiner zwaard zodat je ook een schild kunt vasthouden? Of ga je toch voor een grotere bijl die je met twee handen vasthoudt om extra veel schade aan te richten?

The Elder Scrolls Blades review

Inmiddels lopen we een paar dagen rond in de wereld van Blades. Hierbij hebben we vooral geleerd dat we Blades niet als een volwaardige Elder Scrolls-game moeten beschouwen. Er ontbreekt simpelweg teveel wat die gameserie zo populair maakt: er is geen grote open wereld, het verhaal is flinterdun en alles behalve de broodnodige dingen zijn uit de game geschrapt.

Zodra je jezelf er overheen zet dat dit geen Skyrim voor iOS is, blijft er een game over die verrassend leuk is om in korte sessies te spelen. Dat heeft voor een groot deel te maken met de schitterende graphics van Blades, die ook na een paar uur indrukwekkend blijven. De game loopt soepel en heeft mooie omgevingen met realistische belichting, en op de wat houterige animaties na zien ook personages en monsters er geloofwaardig uit. Wij speelden Blades op de iPhone XS en iPad Pro 2018.

The Elder Scrolls: free to play

Het is dan ook zo jammer dat Bethesda ervoor gekozen heeft om Blades gratis uit te brengen en de game vol te proppen met manieren om geld uit je zak te kloppen. Zo moet je uren wachten tot je een nieuw gebouw in je stad kunt bouwen, heb je grondstoffen nodig die ook weer tijd kosten om te krijgen, en moet je zelfs wachten met het openmaken van een schatkist tot een timer is verstreken.

The Elder Scrolls Blades review

Dat begint onschuldig met bronzen schatkisten die 5 seconden gesloten blijven, maar wordt al snel erger als er zilveren kisten verschijnen waarop je drie uur moet wachten. Tot overmaat van ramp kun je maar tien schatkisten tegelijk verzamelen, waardoor je na een half uurtje spelen geen nieuwe spullen meer kunt vasthouden. Tenzij je groene juwelen uitgeeft die je voor echt geld in de ingame-winkel kunt kopen natuurlijk.

Conclusie

Wij hadden naast al deze maatregelen veel liever ook de keus gehad om eenmalig te betalen voor Blades, om op die manier de game zonder al die timers en groene juwelen te kunnen spelen. Al deze kleine aanpassingen halen de vaart enorm uit het spel, dat juist op zijn best is als je in korte sessies een paar quests doet en gaandeweg wat goblins aan je zwaard rijgt. En dat is jammer, want Blades is heel vermakelijk om de tijd te doden door een kerker te doorzoeken, bij wat opdrachten te helpen en je personage weer iets beter te maken.

The Elder Scrolls Blades downloaden

Voorlopig is The Elder Scrolls Blades enkel te spelen als je door een wachtlijst heen komt. De game bevindt zich nog in de early access-fase en is pas op een later moment voor iedereen beschikbaar. Wil je dus spelen, dan kun je de game downloaden en aansluiten in de wachtrij.

Op zoek naar meer? Check ook onze nieuwste lijst met de beste iOS-games van maart, die ook de moeite waard zijn. Of bekijk ons app-overzicht vol reviews en nieuwe pareltjes.

The Elder Scrolls: Blades

Bethesda

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen