Tall Chess: goede schaak app voor je iPhone

Roel van Hout
9 juni 2013, 15:04
2 min leestijd
Tall Chess: goede schaak app voor je iPhone

Toegegeven, de Tall Chess app is er al een tijdje – ongeveer een maand – maar lijkt niet langer gebukt te gaan onder storende foutjes. Een mooie aanleiding om deze schaak app even te bespreken.

WordFeud was enkele jaren geleden het eerste analoge gezelschapsspel dat op slimme wijze in app-vorm werd gegoten. In deze digitale versie van scrabble speelde je tegen zelfgekozen of willekeurige spelers. Omdat je 24 uur de tijd had om te reageren op een zet van je tegenspeler konden potjes scrabble plotseling op ieder willekeurig moment van de dag worden gespeeld. In de rij voor de kassa, in de file, voor het stoplicht: overal speelden mensen WordFeud.

Tall ChessTall Chess bedient zich van hetzelfde principe. Bij de eerste keer opstarten vraagt de app je verbinding te maken met Game Center, Apple’s sociale netwerk voor spellen. Vervolgens kun je tegen vrienden, of willekeurige mensen die de app ook gebruiken, gaan schaken. Dat werkt uiterst gemakkelijk. Eerst selecteer je een vriend tegen wie je wil spelen. Vervolgens kies je één van de twee handen die in beeld verschijnen, waarna je de witte of de zwarte stukken krijgt toegewezen.

Schaak op een langwerpig veld

Vervolgens kun je je eerste zet doen door een schaakstuk naar keuze naar het juiste vakje te slepen. Het schaakbord maakt met rechthoekige vakjes goed gebruik van het langwerpige scherm van je iPhone. Met name voor wie grote vingers heeft scheelt dit een hoop gepriegel. Als je niet tevreden bent over je zet, kun je hem altijd nog ongedaan maken en een andere zet doen.

Lees verder na de advertentie.

Tenslotte sluit je je beurt af door met één vinger naar beneden te vegen. Nu kan je tegenstander spelen. Less is more, moeten de makers hebben gedacht: met zijn getekende schaakstukken en effen kleurvlakken is de app rustig aan de ogen.

De app is gratis, zolang je niet meer dan één potje tegelijk wilt spelen. Als je het tegen meer vrienden op wil nemen zul je eenmalig 2,69 euro moeten betalen. Het hangt dus vooral van je eigen enthousiasme – en dat van je vrienden – voor schaak af of deze upgrade voor jou nodig is. De gratis versie is, zeker nu de foutjes eruit zijn gehaald, zeker de moeite van het proberen waard.

[app 635361464][appimg 635361464]

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's