Stel je eigen nieuwsoverzicht samen met deze teruglees apps

Roel van Hout
17 juni 2013, 15:26
3 min leestijd
Stel je eigen nieuwsoverzicht samen met deze teruglees apps

Hoe vaak komt het wel niet voor dat er een interessante site of artikel voorbij flitst – iPhoned bijvoorbeeld –  maar je op dat moment even geen tijd hebt om te lezen? Vanaf vandaag niet meer!

Met de volgende teruglees apps sla je je artikelen gemakkelijk en overzichtelijk op.

Instapaper

Instant Paper, Inc.

Gratis via App Store

Instapaper was één van de eerste apps die volgens het bovenstaande principe werkt. De app laat gebruikers interessante artikelen en websites opslaan, om deze later – offline – terug te lezen. Om dit te doen tik je in je browser op de Instapaper-knop. De app stript drukke en rommelige sites van afbeeldingen en voorziet deze vervolgens van een prettige zwart witte layout. Het lijkt hierdoor bijna alsof je een digitale krant zit te lezen.

Lees verder na de advertentie.

De achtergrond- en letterkleur zijn in te stellen, evenals lettertype, lettergrootte en de afstand tussen regels en letters. Door de uitgebreide mogelijkheden is het wel even zoeken voordat je de voor jou meest geschikte instelling hebt gevonden. Als je die eenmaal gevonden hebt, wil je niet snel anders meer.

Als je Instapaper als plugin installeert in je desktop- of laptopbrowser synchroniseert Instapaper automatisch tussen beide versies.

Instapaper
Instapaper
Instapaper
Instapaper
Instapaper
Instapaper
Instapaper
Instapaper
Instapaper
Instapaper

Readibility doet in grote lijnen hetzelfde. De app kent wel minder mogelijkheden om je favoriete lettertype te kiezen, maar heeft als groot voordeel dat hij gratis is.

Readibility wordt door veel app-ontwikkelaars in hun eigen apps geïntegreerd. Zo kun je in de populaire Twitter app Tweetbot met behulp van Readibility websites bekijken in aangename layout. Heeft net als Instapaper eveneens een desktopbrowser-plugin.

Ook Readability houdt automatisch in beide versies bij wat je wel en niet hebt gelezen.

Pocket

Read It Later, Inc

Gratis via App Store

Ook de Pocket app is erg fijn voor het teruglezen van content. Pocket laat je, naast tekst, ook filmpjes van bijvoorbeeld YouTube opslaan.

Pocket kent net als Instapaper en Readibility een desktopbrowser-plugin, maar heeft daarnaast ook nog een OSX-app.

De synchronisatie tussen de verschillende versies van de app is goed, maar begint – net als bij de andere apps – pas op het moment dat je Pocket opstart. Als je niet in de buurt bent van wifi kan synchronisatie daardoor wel even duren, afhankelijk van hoeveel artikelen je hebt opgeslagen. Let er dus op vakantie ook op dat je op de computer in je hotel de artikelen niet alleen doorstuurt naar je teruglees app, maar ze daar gelijk ook even downloadt, anders kun je ze onderweg nog steeds niet lezen.

Pocket
Pocket
Pocket
Pocket
Pocket
Pocket
Pocket
Pocket
Pocket
Pocket
Pocket
Pocket

Evernote

Evernote

Gratis via App Store

Evernote is niet alleen geschikt voor het opslaan voor je notities: je kunt er ook artikelen in opslaan. Evernote past de weergave van de artikelen vervolgens net als de andere apps aan zodat deze prettiger leesbaar wordt.

Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Evernote
Teruglees apps

Tip: Leeslijst in Safari gebruiken

Al het bovenstaande is trouwens ook mogelijk in de mobiele versie van Safari. Als je op een interessant artikel of leuke website stuit, kun je op de deelknop drukken.

Kies vervolgens voor de optie ‘voeg toe aan leeslijst’, en je kunt het artikel of de site terugvinden bij ‘bladwijzer’ > ‘leeslijst’. In de desktopversie van Safari kun je deze lijst ook benaderen en er items aan toevoegen. Zorg daarvoor wel dat je de brilknop toevoegt aan je knoppenbalk.

Extra bonustip: If This Then That webapp

Lezer en ‘oud-iPhoned.nl blogger’ Jan van Kampen tipte ons nog over If This Then That (IFTTT). Met de webapp breng je koppelingen aan tussen verschillende diensten, zoals bijvoorbeeld Pocket en YouTube. IFTTT doet qua opzet wel een beetje denken aan RSS: elke 15 minuten gaat IFTTT automatisch na of er nog nieuwe content is geplaatst.

Let wel op: dit is dus géén overzicht van geschikte Really Simple Syndication (RSS)-readers. RSS apps als Feedly plaatsen namelijk alle artikelen van één bron in een overzicht, terwijl bovenstaande apps voor het handmatig toevoegen van artikelen zijn bedoeld.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's