Eerste ervaringen met Stack: opslagdienst met 1TB gratis

Rutger Otto
8 januari 2016, 17:05
5 min leestijd
Eerste ervaringen met Stack: opslagdienst met 1TB gratis
STACK Storage

STACK Storage

Gratis

Reviewscore

7,5

Alweer een alternatief voor iCloud, Dropbox en Google Drive? Het Nederlandse bedrijf TransIP biedt met Stack ook opslagruimte in de cloud, maar geeft gebruikers zomaar 1TB (1000GB) gratis.

Lees verder na de advertentie.

Wat is Stack?

Stack is niet afkomstig van een enorm techbedrijf als Apple of Google, achter deze dienst zit het Nederlandse TransIP. Dit bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met webhosting. Het nieuwe product van TransIP is Stack, ‘jouw online harde schijf’, zo staat op de website. Elke gebruiker krijgt 1000GB aan gratis online opslag.

Dat is nogal wat in vergelijking met concurrenten, waar je vaak 5 tot 15GB gratis krijgt. Voor de rest moet je een betaald abonnement afsluiten. Niet anders dan andere clouddiensten is dat je met Stack apparaten synchroniseert, zodat je overal bij je bestanden kunt. Zo kun je iets uploaden naar Stack op de Mac om het vervolgens met je iPhone te openen.

Op dit moment werkt Stack nog met uitnodigingen. Die kun je niet van andere gebruikers krijgen, maar moet elk persoon voor zichzelf aanvragen. Dat kan gewoon via de site van Stack, al zul je geduld moeten hebben om toegelaten te worden. Geen paniek: iedereen mag vroeg of laat meedoen.

stack

Veilige clouddienst

TransIP belooft dat Stack jouw bestanden veilig bewaart. Op de site staat te lezen dat Stack de data opslaat in Nederland en beveiligt met een 256-bit AES sleutel. Omdat de bestanden met encryptie worden opgeslagen, moet wordt het voor mogelijk indringers heel lastig gemaakt om ze in te zien. Ook belooft TransIP je data niet te analyseren: “Jij bepaalt met wie je jouw data deelt.”

Verbinding maken met de dienst wordt opgezet via een beveiligde server. Tweestapsverificatie is er overigens nog niet, maar volgens de makers staat die functie hoog op de lijst van toevoegingen. Daarmee wordt Stack nog veiliger. Natuurlijk kun je zelf bestanden eerst nog versleutelen voordat je ze naar de cloud uploadt, mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen.

Zo werkt Stack

stack

Stack is beschikbaar op verschillende apparaten. Of je nu via de browser werkt of met de iOS-app, de dienst is altijd heel overzichtelijk. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe jij er mee omgaat. De apps zijn in elk geval ruimtelijk en strak ontworpen.

In de browser kun je bestanden gewoon in het venster slepen om te uploaden of het via de ‘Uploaden’-knop doen. Gebruik je de Mac-app, dan kun je ook bestanden toevoegen via het mapje Stack op de Mac. In dit mapje komen alle bestanden te staan die je ook vanaf andere apparaten hebt gedeeld.

De bestanden die je hebt geüpload komen onder elkaar te staan. Om ze te ordenen kun je ze verslepen of maak je mapjes aan waar je ze in bundelt. Verder kun je bijvoorbeeld ook favorieten aanmaken. Dat doe je in de browser door bestanden aan te vinken en in het venstertje op ‘Favoriet’ te klikken. In de app schuif je een bestand naar rechts, kies je voor ‘Meer’ en tik je ‘Favoriet’ aan.

Onderdelen van Stack

Stack bestaat niet alleen uit een hoofdscherm. Tenminste, niet in de browser, wat de meest uitgebreide versie van de dienst is. In de app mis je wel wat onderdelen, zoals een scherm waar je alle Favorieten kunt terugvinden.

In de browser heb je die zo gevonden. Bovenin beeld staan de verschillende categorieën namelijk naast elkaar. Naast het hoofdoverzicht vind je er Afbeeldingen (fraai gepresenteerd in een grid), Favorieten, Gedeeld en Prullenbak. Binnen die categorieën kun je bestanden nog ordenen op datum of naam.

Selecteer je een bestand, dan krijg je overigens ook een reeks mogelijkheden. Niet alleen kun je een preview opvragen of het bestand downloaden, ook kun je de naam wijzigen, knippen, kopiëren of verwijderen.

stack

Bestanden met anderen delen

Via de selectie-tool is het mogelijk om dingen met anderen te delen. Dat kunnen documenten, afbeeldingen of andere media zijn, maar ook volledige mappen. In het laatste geval kunnen ontvangers zelf bestanden aan de map toevoegen door bestanden te uploaden. Zo reserveer je als het ware eigen ruimte voor anderen, die niet eens een account hebben. Handig voor projectgroepen.

Gedeelde bestanden verstuur je overigens middels een door Stack gegenereerde link. Hieraan kun je zelfs nog een wachtwoord toevoegen om het beter te beveiligen.

stack

Eerste ervaringen

Stack maakt een goede eerste indruk. Zo krijg je lekker veel ruimte en kun je gemakkelijk bestanden en mappen delen. In de toekomst zullen de ontwikkelaars Stack waarschijnlijk nog wel verbeteren, wat op dit moment vooral in de iOS-app nodig lijkt. Er missen gewoonweg nog een paar killerfuncties, zoals de mogelijkheid om meerdere bestanden tegelijk te selecteren. Overigens is de synchronisatie nog niet altijd even snel en correct, dus hou dat nog even in de gaten. Ja, er is dus nog werk aan de winkel. Toch is er een stabiele basis gezet die met 1TB gratis zo aantrekkelijk is dat veel mensen zullen overwegen om van Dropbox of iCloud over te stappen.

En mocht je je afvragen hoe TransIP geld aan de dienst wil verdienen, dan is dat antwoord simpel. Je kunt de opslagruimte namelijk nog eens vergroten naar 2TB of 10TB. Daarvoor betaal je maandelijks respectievelijk 10 of 50 euro. Extra lokkertje om over te stappen is de mogelijkheid om back-ups van je bestanden te maken, iets wat bij de gratis versie niet kan.

TransIP heeft in de gaten dat cloudopslag steeds belangrijker wordt. We hebben zoveel digitale bestanden, dat we ze nauwelijks op onze harde schijven (computers of smartphones) kwijt kunnen. Mocht je een invite kunnen bemachtigen, probeer het dan vooral eens uit. Hieronder vind je een link naar de iOS-app.

STACK Storage

TransIP BV

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu