Apple reageert op arbeidsomstandigheden bij Pegatron
Roel van Hout

Gisteren bleek uit een rapport van de Chinese waakhond China Labor Watch dat de arbeidsomstandigheden bij Pegatron, een Chinese fabrikant van Apple-apparatuur, erg slecht zijn. Apple heeft gereageerd.

Apple laat weten ‘er op gebrand te zijn om voor veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden te zorgen’, en daardoor ‘industrieleider’ te zijn op het gebied van onderzoekscommissies en rapportages van de toestand in de fabrieken. Apple wil ‘iedere arbeider in de bevoorradingslijn beschermen’.

arbeidsomstandigheden bij Pegatron

Daartoe zijn sinds 2007 15 bezoeken aan Pegatron gebracht waarbij de toestand van meer dan 130.000 arbeiders in kaart is gebracht, aldus Apple. In juni zou nog na zijn gegaan hoeveel er per week wordt gewerkt bij Pegatron: gemiddeld 46 uur.

Apple stelt ‘nauwe contacten te onderhouden’ met China Labor Watch. Toen die organisatie melding maakte van misstanden bij Pegatron, was er ‘de volgende dag nog’ een onderzoeker ter plaatse.

‘Slechte arbeidsomstandigheden bij Pegatron zijn nieuw voor ons’

Apple laat weten dat de meest recente meldingen van misstanden nieuw voor hen zijn, en ze ‘onmiddellijk’ gaat onderzoeken. Er worden teams naar Pegatron gestuurd voor speciale inspecties. Als inderdaad wordt vastgesteld dat werknemers zijn onderbetaald of geen salaris hebben ontvangen, zal Pegatron ze ‘volledig moeten vergoeden’. Ten slotte stelt Apple afwijken van haar regels ‘niet te tolereren’, en dat het bedrijf gelooft in ‘transparantie en verantwoordelijkheid’.

Er zal ongetwijfeld meer nieuws volgen deze week, en dat lees je natuurlijk zo snel mogelijk op iPhoned!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.