Skype Qik: stuur korte videoberichten naar familie en vrienden

Rutger Otto
14 oktober 2014, 17:45
2 min leestijd
Skype Qik: stuur korte videoberichten naar familie en vrienden

Microsoft presenteert zijn visie op de wereld van korte videoberichten met Skype Qik. Daarmee is de app een nieuwe concurrent voor diensten als Snapchat, FaceTime en zelfs iMessage.

Lees verder na de advertentie.

Skype Qik

Er staan genoeg apps in de App Store waarmee je korte filmpjes naar vrienden en familie kunt sturen. Skype Qik probeert een plekje tussen alle concurrenten te veroveren en heeft daarvoor een groot voordeel: de naam Skype. Skype Qik is een app die naast Skype bestaat en die bedoeld is voor de momenten dat je even een video wil sturen, zonder gelijk aan een heel videogesprek vast te zitten. ‘Skype houdt je verbonden tussen het bellen door’, zo schrijft het bedrijf zelf.

Skype Qik: Group Video Messaging

Zo werkt het

De app werkt heel fijn en is simpel te bedienen. Nadat je Skype Qik hebt geïnstalleerd, gebruik je jouw mobiele nummer om te registreren. De app gebruikt je contacten zodat je meteen een video kan sturen. Zelfs naar mensen zonder de app. De ontvanger krijgt dan een sms met instructies hoe ze Skype Qik kunnen downloaden. Vervolgens kunnen ze jouw videobericht checken.

Door op de rode knop te tikken, neem je een video op. Deze is maximaal 42 seconden lang. Waarom 42? Da’s een knipoog naar The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Heb je een filmpje opgenomen, dan vul je simpelweg de naam in van de ontvanger (of meerdere ontvangers, als je er een groepsgesprek van wil maken) om hem vervolgens te versturen. Het gaat razendsnel. Je kiest de camera aan voor- of achterzijde, neemt op en verstuurt. Het filmpje is zelfs niet eerst door jou te bekijken.

skype qik

Ben je achteraf gezien toch niet zo tevreden over de verzonden video (ahum, dronken filmpjes). Dan kun je hem achteraf nog verwijderen, als hij al verzonden is dus. De video’s worden op geen enkele manier opgeslagen, niet op je telefoon en niet op de telefoon van een ander. Na twee weken verdwijnt het filmpje vanzelf van de servers.

Qik Fliksskype qik

Qik Fliks worden echter niet verwijderd. Dit zijn korte opnames van vijf seconden die werken als een soort gifs en in een loop worden afgespeeld. Deze Qik Fliks kun je altijd opnieuw versturen. Als je vaak een duim opsteekt als reactie, hoef je die dus maar een keer op te nemen, om hem daarna zo vaak als jij maar wil te kunnen versturen. Een soort emoji, maar dan van eigen opnames.

Filmpjes sturen is de enige manier van communiceren, er is geen tekst-modus aanwezig. Daarnaast werkt Skype Qik alleen op mobiele telefoons, niet op tablets of computers.

Skype Qik downloaden

Qik was een vroeger een opzichzelfstaande app waarmee je toen al video’s naar andere smartphones kon versturen. In 2011 werd de dienst opgekocht door Skype. Skype Qik is gratis te downloaden via de App Store. Daarvoor is iOS 7 of nieuwer benodigd, evenals 31,9MB aan vrije opslagruimte.


Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu