De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Shazam en 3 andere apps om muziek te herkennen

Wouter Nijsen
24 augustus 2018, 16:56
3 min leestijd

Shazam is de populairste app om muziek te herkennen, maar er zijn een boel goede alternatieven. In dit overzicht vind je de beste iOS-apps om snel liedjes te herkennen op je iOS-apparaat.

Lees verder na de advertentie.

1. Shazam

Shazam is één van de grootste apps in de App Store en de populairste applicatie om liedjes te herkennen. Handig als je op een feestje op festival staat en een nummer hoort, maar niet de naam ervan weet en ‘m zo kan opslaan in Spotify. De app werkt simpel: tik op de grote blauwe knop en wacht even terwijl Shazam naar de muziek luistert. De applicatie zoekt automatisch naar het liedje en toont vervolgens de titel, artiestennaam en een fraaie albumhoes. Vervolgens kun je het nummer openen in Spotify, of delen met je vrienden.

Spotify onderscheidt zich vooral door het gebruiksgemak en de snelheid waarmee nummers worden herkend. Interessant is Auto Shazam, een functie die ervoor zorgt dat je de app niet eens hoeft te openen om een liedje op te zoeken. Zet de optie aan en Shazam luistert op de achtergrond met je mee, ook als je de app verlaat.

Shazam

Apple

Gratis via App Store
shazam waarde

2. SoundHound

De grootste concurrent van Shazam is SoundHound. De app werkt op vrijwel dezelfde manier, maar heeft een wat flitsender uiterlijk dan Shazam. Toch druk je ook hier op een ronde knop om te beginnen met luisteren, waarbij SoundHound ongeveer net zo snel werkt als Shazam. De app functioneert echter beter wanneer muziek wat zachter klinkt, al zijn de verschillen niet zo groot.

Wel uniek aan SoundHound is het feit dat je ook een liedje kunt neuriën, waarna de app opzoekt welk nummer je precies bedoelt. Heb je dus een leuk liedje in je hoofd zitten, maar kun je je niet meer herinneren hoe het precies heet, dan biedt SoundHound uitkomst.

Een andere leuke feature van SoundHound is ‘Mijn Muziekkaart’. Wanneer je toestaat dat SoundHound je locatie gebruikt, kun je altijd terugzien waar je precies was toen je een bepaald nummer opzocht. Extra leuk wanneer je met SoundHound muziek ontdekt tijdens een rondreis.

SoundHound

SoundHound, Inc.

Gratis via App Store

3. Musixmatch

De app Musixmatch richt zich voornamelijk op het opzoeken van songteksten bij muziek, maar kun je ook gebruiken om nummers te herkennen. Open het menu, tik op ‘Songtekst identificeren’ en richt je iPhone op een audiobron. Vervolgens zoekt Musixmatch naar de bijhorende songtekst en de naam van het liedje.

Andere apps uit dit overzicht bieden een vergelijkbare functie, maar Musixmatch is iets uitgebreider. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een gedeelte van een songtekst te typen, om vervolgens de naam van het liedje te ontdekken. Musixmatch is dus een goede keuze als je regelmatig een stukje songtekst onthoudt, maar het bijbehorende nummer niet hebt onthouden.

Musixmatch Lyrics Finder

musiXmatch srl

Gratis via App Store

4. MusicID

Ook MusicID is een uitstekende app om snel nummers te herkennen. De applicatie heeft een simpelere opzet en ziet er overzichtelijker uit dan bijvoorbeeld Shazam en SoundHound.

Tof aan MusicID is dat de app grote albumhoezen in beeld toont wanneer een liedje is gevonden, en je vervolgens kunt aangeven waar en waarom je dit nummer hebt opgezocht. Bovendien krijg je direct vergelijkbare artiesten te zien, die je mogelijk ook de moeite waard vindt.

MusicID

Gravity Mobile

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu