Begin het schooljaar goed met de 13 beste studie-apps
Lars Paymans
Inbox van Gmail

Inbox van Gmail

Gratis

Je wilt er waarschijnlijk nog niet aan geloven, maar de scholen beginnen binnenkort weer. Begin je jaar goed met onze selectie met beste school-apps voor je iPhone, iPad en Mac.

De beste school-apps voor iPhone, iPad en Mac

Je iPhone, iPad of Mac(Book) is je beste vriend als het op studeren aankomt, al moet je hier wel de juiste apps voor installeren. De App Store staat vol met zogenaamde ‘studie-apps’, maar slechts een aantal zijn de moeite van het installeren waard. Zet onderstaande school-apps op je iOS-apparaat en je bent er zeker van dat je klaar bent om je grijze massa weer een jaar lang aan het werk te zetten.

school apps

1. Google Inbox

Als je veel aan de slag gaat met e-mail, bespaart Google Inbox je heel wat tijd en frustraties. De app is een slimme versie van Gmail en bundelt mailtjes op basis van inhoud. Zo staan alle reclames bij elkaar en zie je ook meteen welke financiële mails direct je aandacht nodig hebben. Koppel simpelweg je Gmail-adres aan Inbox om je mailbox in kwestie van seconden op te ruimen.

De app is zowel op iPhone als iPad beschikbaar, terwijl op de Mac de webversie voldoet om op iedere locatie je mails te lezen en beantwoorden. De app bevat daarnaast een handige ingebouwde takenlijst, waarmee je snel een document naar jezelf kunt versturen zodat je er naast je Mac ook op je iPhone bij kunt.

Inbox van Gmail

Google LLC

10 (4 reviews)
Gratis via App Store

2. Things 3

Takenlijst-apps zijn er in alle soorten en maten, maar als je echt een app wil waar je heel je studie van kan genieten, dan is het Things 3. Deze (prijzige) app is de taken-app der taken-apps. Met een overzichtelijk design, slimme integraties in de iOS-kalender, synchronisatie en indeling kun je hier al je to do’s in kwijt. Ongeacht of ze voor nu relevant zijn of dat je ze ooit nog een keer wil doen. Het enige obstakel is de hoge prijs, en het feit dat je de app los moet kopen op zowel de iPad, iPhone en Mac.

Things 3

Cultured Code GmbH & Co. KG

10 (46 reviews)
€ 10,99 via App Store

3. Scannable

Steeds meer studies zijn volledig digitaal, maar de kans is groot dat je vroeg of laat toch een geprint papiertje tegenkomt dat je moet bewaren. Bespaar jezelf de moeite om deze in je tas te proppen en scan deze in met Scannable. De gratis app herkent het papier en scant deze vervolgens automatisch in, waarna de leesbaarheid ervan verbeterd wordt. Zo heb je het formulier altijd op zak en is het niet erg dat er een kreuk/scheur in het blad komt.

Evernote Scannable

Evernote

9 (1173 reviews)
Gratis via App Store  kooptip  

4. iA Writer

In onze Oogappels-rubriek bespraken we al dat iA Writer wat ons betreft de ultieme app is om geconcentreerd een tekst uit te werken. De app heeft een minimalistisch design, zodat je niet afgeleid wordt. Daarnaast wordt alles gesynchroniseerd met de cloud, waardoor je automatisch toegang hebt tot al je documenten op je iPhone, iPad en Mac. De donkere modus geeft bovendien rust aan je ogen als je in het holst van de nacht nog aan je essay moet werken.

iA Writer

Information Architects GmbH

€ 9,99 via App Store

5. Google Keep

Je notities op een overzichtelijke manier bewaren is een hele opgave, zeker als je foto’s, takenlijsten en snelle schrijfsels moet bundelen. Google Keep schept orde in deze chaos met een overzichtelijke app waarin je al deze verschillende soorten notities kunt opslaan.

Een handige bijkomstigheid is dat je verschillende mensen aan een notitie kunt koppelen, zodat je tegelijk aan hetzelfde document werkt. Handig voor een takenlijst waarin ieder groepslid afzonderlijk kan afvinken welke delen van het project al volbracht zijn. Deze info wordt vervolgens automatisch gesynchroniseerd op de iPhones van alle andere leden.

Google Keep - Notities/lijsten

Google LLC

Gratis via App Store

school apps

6. Photomath

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een app die alle rekensommen voor jou oplost. Photomath bewijst dat het kan: richt simpelweg je iPhone op een bladzijde met rekensommen en de app geeft je automatisch de correcte uitkomst. De app heeft moeite met het lezen van handschriften, dus in dat geval zul je het toetsenbord moeten gebruiken. Voor digitale of geprinte rekensommen werkt de app echter uitstekend en erg snel.

Photomath

Photomath, Inc.

Gratis via App Store

7. iStudiez Pro

Een van de populairste school-apps is al jaren iStudiez Pro. De app heeft zo’n beetje alles in huis wat je van een moderne agenda mag verwachten. Je kunt gemakkelijk je gegevens van Apples Kalender- of Google Agenda importeren, en heeft daarnaast cijferlijsten, overzichten voor leraren en lessen en meer. Er is ook een handige Apple Watch-app aanwezig, zodat je met een blik op je pols weet waar je heen moet en welke afspraken je hebt staan.

iStudiez Pro Legendary Planner

iStudiez Team

Gratis via App Store

8. Sleep Cycle

Een goede nachtrust is belangrijk als je jezelf wil concentreren, en precies daar helpt Sleep Cycle een handje bij. De app analyseert je slaap op basis van je beweging en geluid en beoordeelt iedere ochtend je slaapkwaliteit. Zo weet je na een tijdje op welke dagen van de week je het actiefst bent, en wanneer het misschien slim is om een paar uur eerder naar bed te gaan. Bovendien heeft Sleep Cycle een slimme wekker, die je op het beste moment wakker maakt.

Lees ook: Sleep Cycle is de beste wekker en slaaptracker voor iOS

Sleep Cycle: smart alarm clock

Sleep Cycle AB

9 (79 reviews)
Gratis via App Store

9. Google Drive

Google Drive is een ideaal hulpmiddel als je met een groep aan een project werkt. Je documenten kun je er gemakkelijk naar uploaden, zodat je er op ieder apparaat bij kunt. Zelfs als je in je eentje aan bestanden werkt, is dit een handige manier om er zeker van te zijn dat je essays en andere documenten veilig opgeslagen zijn. Zo heb je altijd een back-up als er iets misgaat met je MacBook of iPad.

Google Drive - online bestands

Google LLC

9 (477 reviews)
Gratis via App Store

10. Forest

Als je moeite hebt met concentreren moet je Forest eens proberen. Deze app koppelt een spelelement aan je studiesessies, zodat je (hopelijk) langer geconcentreerd aan de slag blijft gaan. Iedere keer als je begint met studeren plant je een boom, die blijft groeien tot je je iPhone weer oppakt. Zo leg je na verloop van tijd een heel bos aan met kleinere en (hopelijk ook) grotere bomen, terwijl je in een tabel kunt zien hoe geconcentreerd je de afgelopen tijd te werk bent gegaan.

Forest - Stay focused

SEEKRTECH CO., LTD.

10 (6 reviews)
€ 2,29 via App Store

11. Easy Bib

Verslagen, scripties, werkstukken: iedere scholier werkt er heel wat af in een schooljaar. Het blijft een vervelend klusje om alle bronnen op de juiste manier in je bronvermelding te moeten zetten. Easy Bib helpt je daarbij. Scan de barcode van het boek dat je wil invoeren, kies de juiste citeermethode (APA-stijl bijvoorbeeld) et voilà: een bronvermelding die je zo in je verslag kan plakken.

Heb je je informatie uit een wetenschappelijk artikel in een pdf gehaald? Easy Bib heeft ook een zoekfunctie met een grote database waar je veel van dergelijke essays en artikelen in terug kunt vinden. De bronvermelding kopieer of mail je gemakkelijk door.

EasyBib

Imagine Easy Solutions

6 (1 reviews)
Gratis via App Store

12. Self-Control

Met Self-Control dwing je je zelf om je iPhone links te laten liggen tijdens het studeren of in de collegezaal. De app geeft je een wachtwoord met willekeurige cijfers en letters dat vrijwel onmogelijk is om te onthouden. Vervolgens verander je dat zelf nogmaals en zet je een timer voor hoe lang je wil leren.

Vervolgens log je uit en is je telefoon geblokkeerd tot de timer is afgelopen. Wil je toch je iPhone gebruiken tijdens het blokken, dan moet je het wachtwoord invoeren. Opschrijven kan, maar dat is natuurlijk vals spelen.

Self-Control Zelfbeheersing

WeHelp

2 (1 reviews)
Gratis via App Store

13. AudioNote 2

Kom je er tijdens het leren achter dat je niets meer begrijpt van de aantekeningen die je hebt gemaakt tijdens een hoorcollege of les? AudioNote 2 combineert audio-opnames en notities op een slimme manier, zodat je nooit meer radeloos naar je krabbels uit de les staart. Neem bijvoorbeeld je hoorcollege op, terwijl je bij de uitleg van de docent aanvullende notities maakt.

De opname past zich automatisch aan de grootte van de ruimte aan en filtert achtergrondgeluid eruit. In de notities kun je woorden met kleuren highlighten of bulletpoints toevoegen. Wiskundeles? Ook tekenen en vaste vormen als driehoeken plaatsen is mogelijk.

AudioNote 2 - Voice Recorder

Luminant Software, Inc

Gratis via App Store


  kooptip  
Back to School

Studeren met Apple = succes verzekerd

Online bestellen in één van de 49 winkels op te halen

  • Wees er snel bij, want OP=OP
  • Gratis bezorgd, ook op zondag
  • Bekijk alle Apple aanbiedingen