Begin het schooljaar goed met de 10 beste studie-apps
Lars Paymans

Je wilt er waarschijnlijk nog niet aan geloven, maar de scholen zijn vanaf vandaag weer begonnen. Begin je jaar goed met onze selectie met beste school apps voor je iPhone, iPad en Mac.

De beste school-apps voor iPhone, iPad en Mac

Je iPhone, iPad of Mac(Book) is je beste vriend als het op studeren aankomt, al moet je hier wel de juiste apps voor installeren. De App Store staat vol met zogenaamde ‘studie-apps’, maar slechts een aantal zijn de moeite van het installeren waard. Zet onderstaande school-apps op je iOS-apparaat en je bent er zeker van dat je klaar bent om je grijze massa weer een jaar lang aan het werk te zetten.

school apps

1. Google Inbox

Als je veel aan de slag gaat met e-mail zal Google Inbox je heel wat tijd en frustraties besparen. De app is een slimme versie van Gmail en bundelt mailtjes op basis van inhoud. Zo staan alle reclames bij elkaar en zie je ook meteen welke financiële mails direct je aandacht nodig hebben. Koppel simpelweg je Gmail-adres aan Inbox om je mailbox in kwestie van seconden op te ruimen.

De app is zowel op iPhone als iPad beschikbaar, terwijl je op de Mac de webversie voldoet om op iedere locatie je mails te lezen en beantwoorden. De app bevat daarnaast een handige ingebouwde takenlijst, zodat je snel een document naar jezelf kunt versturen zodat je er naast je Mac ook op je iPhone bij kunt.

Inbox by Gmail (AppStore Link) Inbox by Gmail
Ontwikkelaar: Google, Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

2. Quest

Een overzichtelijke takenlijst is handig, maar als je geen motivatie hebt om deze te gebruiken schiet het weinig op. Quest koppelt daarom een klassieke rpg aan een takenlijst, zodat je met het volbrengen van je opdrachten een poppetje steeds sterker maakt en nieuwe uitrusting kunt geven. De app heeft een leuk ontwerp dat doet denken aan ouderwetse games, en ook de Apple Watch-app geeft je snel een overzicht van alle taken die je nog moet volbrengen. Een aanrader voor mensen die moeite hebben om hun takenlijst af te werken dus.

QUEST : Level up your life (AppStore Link) QUEST : Level up your life
Ontwikkelaar: SangHeon Kim
Beoordeling: 4+
Prijs: € 1,99 Download

3. Scannable

Steeds meer studies zijn volledig digitaal, maar de kans is groot dat je vroeg of laat toch een geprint papiertje tegenkomt dat je moet bewaren. Bespaar jezelf de moeite om deze in je tas te proppen en scan deze in met Scannable. De gratis app herkent het papier en scant deze vervolgens automatisch in, waarna de leesbaarheid ervan verbeterd wordt. Zo heb je het formulier altijd op zak en is het niet erg dat er een kreuk/scheur in het blad komt.

Evernote Scannable (AppStore Link) Evernote Scannable
Ontwikkelaar: Evernote
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

4. iA Writer

In onze Oogappels-rubriek bespraken we al dat iA Writer wat ons betreft de ultieme app is om geconcentreerd een tekst uit te werken. De app heeft een minimalistisch design, zodat je niet afgeleid wordt. Daarnaast wordt alles gesynchroniseerd met de cloud, waardoor je automatisch toegang hebt tot al je documenten op je iPhone, iPad en Mac. De donkere modus geeft bovendien rust aan je ogen als je in het holst van de nacht nog aan je essay moet werken.

iA Writer (AppStore Link) iA Writer
Ontwikkelaar: iA Labs GmbH
Beoordeling: 4+
Prijs: € 4,49 Download

5. Google Keep

Je notities op een overzichtelijke manier bewaren is een hele opgave, zeker als je foto’s, takenlijsten en snelle schrijfsels moet bundelen. Google Keep schept orde in deze chaos met een overzichtelijke app waarin je al deze verschillende soorten notities kunt opslaan.

Een handige bijkomstigheid is dat je verschillende mensen aan een notitie kunt koppelen, zodat je tegelijk aan hetzelfde document kunt werken. Handig voor een takenlijst waarin ieder groepslid afzonderlijk kan afvinken welke delen van het project al volbracht zijn. Deze info wordt vervolgens automatisch gesynchroniseerd op de iPhones van alle andere leden.

Google Keep - Notes and lists (AppStore Link) Google Keep - Notes and lists
Ontwikkelaar: Google, Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

school apps

6. Photomath

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een app die alle rekensommen voor jou oplost. Photomath bewijst dat het kan: richt simpelweg je iPhone op een bladzijde met rekensommen en de app geeft je automatisch te correcte uitkomst. De app heet moeite met het lezen van handschriften, dus in dat geval zul je het toetsenbord moeten gebruiken. Voor digitale of geprinte rekensommen werkt de app echter uitstekend en erg snel.

Photomath - Camera Calculator (AppStore Link) Photomath - Camera Calculator
Ontwikkelaar: Photomath, Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

7. iStudiez Pro

Een van de populairste school apps is al jaren iStudiez Pro. De app heeft zo’n beetje alles in huis wat je van een moderne agenda mag verwachten. Je kunt gemakkelijk je gegevens van Apples Kalender- of Google Agenda importeren, en heeft daarnaast cijferlijsten, overzichten voor leraren en lessen en meer. Er is ook een handige Apple Watch-app aanwezig, zodat je met een blik op je pols weet waar je heen moet en welke afspraken je hebt staan.

iStudiez Pro – Homework, Schedule, Grades (AppStore Link) iStudiez Pro – Homework, Schedule, Grades
Ontwikkelaar: Enfiero Incorporated
Beoordeling: 4+
Prijs: € 3,49 Download

8. Sleep Cycle

Een goede nachtrust is belangrijk als je jezelf wil concentreren, en precies daar helpt Sleep Cycle een handje bij. De app analyseert je slaap op basis van je beweging en geluid en beoordeelt iedere ochtend je slaapkwaliteit. Zo weet je na een tijdje op welke dagen van de week je het actiefst bent, en wanneer het misschien slim is om een paar uur eerder naar bed te gaan. Bovendien heeft Sleep Cycle een slimme wekker, die je op het beste moment wakker maakt.

Lees ook: Sleep Cycle is de beste wekker en slaaptracker voor iOS

Sleep Cycle alarm clock (AppStore Link) Sleep Cycle alarm clock
Ontwikkelaar: Northcube AB
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

9. Google Drive

Google Drive is een ideaal hulpmiddel als je met een groep aan een project werkt. Je documenten kun je er gemakkelijk naar uploaden, zodat je er op ieder apparaat bij kunt. Zelfs als je in je eentje aan bestanden werkt is dit een handige manier om er zeker van te zijn dat je essays en andere documenten veilig opgeslagen zijn. Zo heb je altijd een backup als er iets misgaat met je MacBook of iPad.

Google Drive – secure online file storage (AppStore Link) Google Drive – secure online file storage
Ontwikkelaar: Google, Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

10. Forest

Als je moeite hebt met concentreren moet je Forest eens proberen. Deze app koppelt een spelelement aan je studiesessies, zodat je (hopelijk) langer geconcentreerd aan de slag blijft gaan. Iedere keer als je begint met studeren plant je een boom, die blijft groeien tot je je iPhone weer oppakt. Zo leg je na verloop van tijd een heel bos aan met kleinere en (hopelijk ook) grotere bomen, terwijl je in een tabel kunt zien hoe geconcentreerd je de afgelopen tijd te werk bent gegaan.

Forest: Stay focused, be present (AppStore Link) Forest: Stay focused, be present
Ontwikkelaar: ShaoKan Pi
Beoordeling: 4+
Prijs: € 2,29 Download

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.