Review: Midomi – Shazam alternatief

Redactie
28 juli 2008, 14:42
3 min leestijd

minabout.PNGHet is nu niet de eerste applicatie die dit kan, maar misschien toch wel een betere.
Je kunt Midomi bij een radio houden, je tv of je kan er zelf bij gaan zingen. Vervolgens zal Midomi, net als Shazam, aangeven om welk lied het gaat.
Hieronder vindt je een review, een bericht over Shazam kun je hier lezen.

Werking

Midomi is net als Shazam gratis te downloaden uit de App Store. Bij het openen van de applicatie valt je toch wel op dat het interface er stukken beter uitziet dan die van Shazam. Je kunt op 4 manieren Midomi een lied laten herkennen, namelijk;

  • Sing: Je zingt een stuk van het lied
  • Say: Je zegt een gedeelte van de tekst
  • Grab: Je laat Midomi naar het liedje luisteren
  • Type: Je typt de titel van het lied, of de artiest ervan, wat zelfs nog met spelfouten mag gebeuren.

Elke manier heeft zijn eigen button onderin beeld. Bij Sing hoef je het niet per se te zingen, maar mag je het ook een beetje neuriën. 10 seconden of langer is het beste.

Lees verder na de advertentie.

Bij Say kun je kiezen tussen Songs en Artists. Bij Songs is het de bedoeling dat je bijvoorbeeld “Stronger by Kanye West” zegt. Hij zoekt dan het nummer. Bij Artists hoor je alleen de artiest te zeggen, bijvoorbeeld “Coldplay”.

Grab is ongeveer het eenvoudigste. Je houdt de iPhone gewoon bij de speaker, en wachten maar.  Je kunt zelf bepalen hoelang je hem laat luisteren. Bij bekende liedjes is ongeveer 7 seconden al genoeg.

Bij Type kun je net als bij Say kiezen tussen Artists en Songs, en vervolgens verschijnen de resultaten.

minsing.PNG minsay.PNG mingrab.PNG mintype.PNG

Interface

Het interface is dus stukken uitgebreider dan bij Shazam. Ook ziet het er erg goed uit. Je hebt bij ieder menu (Sing, Say, Grab, Type) een leuke afbeelding, wat het utiterlijk van een applicatie toch wat beter maakt. Alles wat je nodig hebt is makkelijk te vinden, waardoor je niet veel te zoeken hoeft.

Extra’s

minresultaten.PNGHet handige aan Midomi is, is dat je niet enkel één resultaat te zien krijgt (welke misschien niet eens goed is), maar je krijgt alle gevonden resultaten onder elkaar te zien. Vervolgens kun je een sample beluisteren, om te kijken of dit wel de juiste is. Wanneer je op artiest hebt gezocht, kun je de Top Songs beluisteren, de discografie bekijken en beluisteren, een biografie lezen, of soortgelijke artiesten bekijken.
Het lied kun je vervolgens ook kopen in de iTunes Store, of er een YouTube-video van zoeken.

Wat ook erg leuk is, is wanneer je een deel zelf gezongen hebt en naar het resultaat gaat, kun je zien welke mensen het nog meer gezongen hebben, wat je vervolgens kunt beluisteren.

Conclusie

Ieder Engelstalig lied die ik opgezet heb, werd herkent. Jammer genoeg worden Nederlandse liedjes niet herkent.
De liedjes die ik opgezet heb waren onder andere van Eminem, Kanye West, Michael Jackson, Fort Minor en De Jeugd van Tegenwoordig. Alle Engelstalige nummers werden na minder dan 10 seconden al herkent. Je moet het luisteren op de iPhone wel zelf stopzetten, dus als je het voor de zekerheid langer wilt hebben, dan is dat ook mogelijk.

Omdat het bijna ieder Engels lied herkent, geef ik het 5 sterren. De applicatie werkt lekker snel, heeft geen crashes veroorzaakt, enzovoort. Ook ziet het interface er prima uit. In de Nederlandse App Store heeft de applicatie 4,5 sterren gekregen, na 8 recensies.

Midomi is gratis vanuit de App Store te verkrijgen. Ga direct naar de App Store.

Categorie: Muziek

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's