[Review] Grand Theft Auto op de iPhone
Redactie

Sinds korte tijd is de aangekondigde topgame Grand Theft Auto Chinatown Wars in de app store te vinden. De game wordt ook wel afgekort tot “GTA” en speelt zich af in een Chinese stad. GTA is al razend populair op andere platformen, de overstap naar een mobiele versie is erg gewaagd gezien het verschil in specificaties. Lees in dit review of het de ontwikkelaars gelukt is deze game tot zijn recht te laten komen op de iPhone.

Over Grand Theft Auto

Omdat de Grand Theft Auto (GTA) games al erg bekend zijn is het handig om wat meer te weten over deze serie. De serie is ontwikkeld door het bedrijf Rockstar en het eerste spel stamt al uit 1997, toendertijd beschikbaar op de playstation 1 en de gameboy. Alle spellen zijn gebasseerd op crimimaliteit, de leiddraad van de game zijn dus ook illegale missies. Het mooie van GTA is dat de speler meer kan dan alleen de missies strikt opvolgen, er is ook een soort “eigen inbreng” en deze is erg uitgebreid. Al sinds de eerste games wordt er vooral nadruk gelegd op “leven” in plaats van “volgen”. Hiermee wordt bedoeld dat het personage zijn eigen gang kan gaan in de zeer grote stad, de game kan dus bij iedereen anders zijn!

Grand Theft Auto Chinatown Wars

De Grand Theft Auto games zijn allemaal afzonderlijk bespeelbaar, al hebben ze veelal gemeenschappelijke factoren. Veel spelers kopen een nieuwe GTA versie om de indrukwekkende details van de steden te bekijken en een nieuwe stad te ontdekken, maar de verhaallijn verschilt ook heel vaak.

In GTA Chinatown Wars is je personage Huang Lee. Zijn vader is vermoord en hij krijgt de opdracht om een antiek zwaard naar zijn oom te brengen zodat zijn familie de macht houdt in de stad, dit klinkt gemakkelijk maar dat is het niet.
Huang Lee is niet gewend moeite te doen in zijn leven, maar om zijn eer te herstellen aanvaardt hij deze taak.

Graphics

Wat bij iedere game van belang is zijn de graphics. Een game kan wel zo geweldig zijn, maar als het er niet uit ziet is het meteen flop. De GTA games op andere platformen zijn ‘3d’ en je staat meestal achter je personage. Op de iPhoneversie is dat ook zo, maar het loopt niet zo lekker soepel.

Het verschil tussen de specificaties van de iPod Touch, iPhone 3G en de 3GS kan je goed zien met dit spel.
Op de 3GS loopt het beduidend sneller dan op de iPod Touch 2G, het is natuurlijk een open deur intrappen maar al met al blijft het een leuk feit.

De graphics zijn over het algemeen wel te doen, maar niet erg indrukwekkend. Er zijn vele games voor de iPhone die er veel beter uit zien én soepel lopen (begrijp me niet verkeerd, de graphics zijn wél mooi, maar niet prachtig).
Tevens zijn de graphics beter dan die van de DS versie, maar kunnen ze niet tippen aan de gelikte PSP versie.

Spelbesturing

Dat de iPhone andere besturingselementen heeft dan de PSP en de Nintendo DS is erg duidelijk. De PSP heeft veel knoppen en de DS bevat over knopjes én een touch gedeelte (die zowel met de hand als met een stylus te bedienen is).
De iPhone heeft echter alleen een touch gedeelte die je slechts met een vinger kan besturen (of een speciaal dingetje) en een bewegingssensor. Een hele uitdaging voor Rockstar om deze game geschikt te maken voor de iPhone.

De vooraf ingestelde spelbesturing is wel even wennen en het duurt een tijdje voordat je het écht onder de knie krijgt. Het probleem ligt niet bij de besturing zelf, maar bij de gewenning. Ik ontdekte pas dat je de besturing naar wens kon aanpassen in de instellingen toen ik al gewend was aan de standaardbesturing (waar eigenlijk niks mis mee is).

De besturing (hoe je die ook instelt) reageert soepel en er zijn bijna geen ergernissen.

Details

Heeft Rockstar ook alle details en perfectie weten te brengen naar de iPhone? Het antwoord is volmondig “Ja!”. Het is een zeer grote stad en je kan je eigen gang gaan, de zogeheten “sandbox”. Wanneer je veel speelt heb je zeker meer dan een maand nodig om alles te kennen, elke keer ontdek je weer wat nieuws. Ook leuk zijn de mogelijkheden om geld te verdienen buiten de missies om.
Zoals alle GTA games ben je dus helemaal vrij in je doen en laten.

Cheats

Voor vele iPhone games bestaan er cheats, maar voor de grote massa gamers blijven deze onbekend. Ook voor GTA zijn er weer cheats beschikbaar die het spel er meestal leuker opmaken.

Sommige mensen denken vaak dat cheats er alleen zijn om sneller de missies te doen of andere dingen, het tegendeel is echter waar. Het is geen valsspelen, vaak maakt het leuke functies beschikbaar die je niet kent.

We verklappen hier geen cheats, maar de doorgewinterde GTA liefhebber zou ze al ontdekt moeten hebben. Een van de leukste is dat alle mensen om je heen agressief worden of dat ze verstijven.
Zo zijn er nog veel meer op te noemen, ze lijken veel op de standaard GTA cheats.

Muziek

Tijdens het spelen van de game kan je naar je eigen muziek luisteren of naar een van de vele radiostations.

Het luisteren naar je eigen muziek is moet worden gedaan op een omslachtige manier. Wanneer je naar je favoriete nummers wilt luisteren móet je een afspeellijst genaamd “GTA” aanmaken, dit kan echter niet op je iPhone.
Om een nieuwe afspeellijst aan te maken moet je je iPhone koppelen aan de gemachtigde computer, veel handiger zou een mogelijkheid tot het selecteren van liedjes in de game zelf zijn.

De radiostations geven ook leuke muziek, daar is eigenlijk niet veel op aan te merken.

Conclusie

De game komt goed tot zijn recht op de iPhone, zowel voor GTA fans als mensen die nog onbekend zijn met GTA een aanrader. Mocht je niet van geweld houden, dan is deze game waarschijnlijk niks voor je.

De game biedt veel meer dan missies, de stad verkennen is erg leuk om te doen en je bent er zeker heel lang mee zoet!

Ook is de acht euro die het kost een koopje, het is zeker niet aan de dure kant!

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Rockstar Games

9 (17 reviews)
€ 5,49 via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.