Rabobank-app zorgt dat je geld overmaakt naar de juiste persoon
Rabo Bankieren

Rabo Bankieren

Gratis

Klanten van de Rabobank kunnen in het vervolg gebruikmaken van de nieuwe naamcheck, die bekijkt of een ingevoerd rekeningnummer wel overeenkomt met de ingevulde naam.

Rabobank naamcheck

Vanaf vandaag wordt het voor mensen met een rekening bij Rabobank een stuk lastiger om geld naar de verkeerde persoon over te maken. Aan internetbankieren en apps van de Nederlandse bank is een naamcontrole toegevoegd. Wijkt die tijdens het overmaken van een bepaald bedrag af van het rekeningnummer, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing dat er mogelijk iets niet klopt.

Voor de nieuwe functie hoeft geen update van de app gedownload te worden. Gebruikers krijgen na het openen van de Rabobank-app vanzelf een melding waarin de verandering wordt uitgelegd. De check, die namen en nummers naast elkaar legt en controleert, werkt alleen met Nederlandse rekeningnummers.

leukste ios-apps

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Foutjes bij overmaken verleden tijd

Uit onderzoek van Nederlandse banken blijkt dat maandelijks ongeveer 1300 klanten een verkeerde overboeking bij hun bank melden. Dat komt voor het grootste deel (driekwart van de gevallen) doordat oude rekeningnummers worden gebruikt of dat er vergissingen worden gemaakt. In zo’n 200 gevallen geven klanten aan dat er sprake is van fraude. Met de IBAN-Naam Check probeert de Rabobank het aantal gevallen van verkeerd overboeken te voorkomen.

Voor de naamcheck hoef je als klant niets te doen; die wordt automatisch ingeschakeld in de app of op internetbankieren. Krijg je een melding dat er mogelijk een vergissing wordt gemaakt, dan kun je het bedrag zonder aanpassingen alsnog verzenden. “Je blijkt zelf verantwoordelijk voor de betalingen die je doet”, stelt de bank. “Daarbij is het IBAN leidend, niet de ingevulde naam.” Kleine foutjes krijgen geen harde melding, wel zegt het systeem dan onder welke naam degene bij de bank bekend is.

Andere banken volgen

De Rabobank is de eerste Nederlandse bank die deze extra check invoert. Ook andere banken zijn voornemens om de functie door te voeren, maar wanneer is niet duidelijk. Overigens had ING vroeger al zo’n soort mogelijkheid, maar die verdween toen het IBAN-nummer er kwam.

Download de Rabo Bankieren-app in de App Store (Gratis)

Rabo Bankieren

Rabobank Nederland

9 (1529 reviews)
Gratis via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.