Opgelet: zo misbruiken criminelen de Rabobank-app om je op te lichten
Lars Paymans
Rabo Bankieren

Rabo Bankieren

Gratis

Onze score

6

De politie waarschuwt voor oplichters die de Rabobank-app misbruiken om mensen de afgelopen weken op te lichten. De techniek zou vooral bij het verkopen van auto’s worden toegepast.

Rabobank-app oplichters bij autoverkoop actief

De politie legt in een blogpost uit dat de oplichters sinds drie weken actief zijn. Via Marktplaats nemen de criminelen contact op met verkopers van een auto. Ze gaan bij de persoon thuis langs, komen de auto en rekenen vervolgens met de Rabobank-app af.

rabobank-app oplichters

De Rabobank-app oplichters laten aan de verkoper zien dat de betaling in behandeling is, en geven hierbij aan dit nog een aantal uur kan duren. Omdat de betaling in behandeling zou zijn lijkt het alsof het geld al overgemaakt is, maar het tegendeel is waar. Volgens de politie staat er te weinig geld op de rekening van de oplichters, zodat de betaling wordt geannuleerd en de verkoper dus geen cent krijgt. Ondertussen zijn de criminelen er al met de auto vandoor.

De Rabobank stelt tegenover de NOS dat het iets genuanceerder ligt. Volgens de bank zou je namelijk überhaupt geen saldo over kunnen boeken dat hoger is dan je totale saldo. De bank denkt dan ook dat de oplichters gebruik maken van een screenshot in plaats van dat ze de Rabo Bankieren-app daadwerkelijk gebruiken.

De politie geeft als tip om altijd contant geld te vragen, of van tevoren achterhalen welke rekening er wordt gebruikt. Inmiddels hebben twee slachtoffers aangifte gedaan waarvan de auto is teruggevonden. Ook hoopt de politie dat er meer mensen aangifte zullen doen, zodat de criminelen gepakt kunnen worden.

Rabo Bankieren

Rabobank Nederland

9 (7174 reviews)
Gratis via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.