5 apps die kinderen spelenderwijs leren programmeren

Rutger Otto
22 juni 2017, 16:21
3 min leestijd
5 apps die kinderen spelenderwijs leren programmeren

In de App Store staan veel apps die kinderen wegwijs maken in de wereld van programmeren. Dit zijn de leukste en meest leerzame programmeer-apps.

Lees verder na de advertentie.

Programmeer-apps voor kinderen

Tim Cook was deze week op bezoek bij de Amerikaanse president Trump. Daar pleitte hij onder meer voor het standaard aanbieden van programmeerlessen op scholen. Het is niet de eerste keer dat de Apple-ceo zich hiervoor hard maakt. Vorig jaar, tijdens het Startup Fest Europe in Amsterdam, zei hij hetzelfde: “Het is een taal als alle anderen en net als andere talen moet ook deze op scholen geleerd worden.”

Zover is het nog niet, maar in de App Store staan al verschillende apps die kinderen vanaf een vroege leeftijd kunnen enthousiasmeren voor programmeren. Dat gebeurt vaak op een versimpelde manier waarmee gebruikers er spelenderwijs achter komen wat er gebeurt als je een stukje code aanpast. Hieronder zetten we er 5 op een rij.

1. Tinkerblocks

Tinkerblocks werkt volgens dat ‘if this then that’-principe. Kinderen kunnen blokken achter elkaar zetten en maken op die manier recepten. Daarmee worden acties in werking gesteld in bepaalde situaties. Denk bijvoorbeeld aan een recept waarmee automatisch een foto van de hond wordt gemaakt als hij voor de camera langsloopt. Dankzij het visuele aspect nodigt de app uit om met de mogelijkheden te spelen.

Download Tinkerblocks in de App Store (2,99 euro)

Tinkerblocks - code, create, play

CodeSpark Academy with The Foos

The Foos is een app die programmeren als een visueel spelletje presenteert en kan heel goed op scholen worden gebruikt. Dan is hij namelijk gratis te gebruiken. Er is een gratis demo, maar daarna moeten gewone gebruikers een abonnement nemen van 6,99 euro per maand.

In de vrolijke spelomgeving leren kinderen levels op te lossen met informatica-concepten. Zo leren ze onder meer patroonherkenning, algoritmisch denken en debuggen. Dat doen ze door blokjes te verschuiven, waarna de poppetjes in beeld daarop reageren.

Download The Foos in de App Store (gratis/6,99 euro per maand)

3. Kodable

Hij zal de schoonheidsprijs niet winnen, maar wat Kodable ontbreekt aan mooie graphics, maakt het goed met leerzaamheid. Kinderen leren ook in deze app patronen en zien gebeuren wat ze zelf invoeren. Daarnaast presenteert de app een tekstmodus waarin de achterliggende programmeertaal daadwerkelijk te zien is. Het gaat dus iets verder dan alleen met blokken slepen. De app is er alleen voor de iPad.

Download Kodable in de App Store (gratis)

Kodable: Programming Curriculum for Kids

4. Swift Playgrounds

Natuurlijk kan Swift Playgrounds in deze lijst niet ontbreken. Dit is de app van Apple zelf die kinderen moet leren om code te schrijven op de iPad. Swift Playgrounds biedt lessen die door Apple zijn ontworpen, om te beginnen proberen kinderen een animatiefiguur door een 3d-wereld te laten lopen met code.

Van daaruit worden de puzzels en lessen steeds iets complexer. Swift is de programmeertaal waarmee ontwikkelaars apps voor iOS maken, Playgrounds is daarvan een simpelere voorloper voor kinderen en mensen die willen leren programmeren.

Download Swift Playgrounds in de App Store (gratis)

Apple WWDC 2016 - Swift Playgrounds

5. Code-a-pillar

Code-a-pillar is de Engelse app-naam voor Co-de-Rups, een speelgoedrups van Fisher-Price. Kinderen kunnen het speelgoed via een bijhorende app programmeren om hem rond te laten lopen en door obstakels te loodsen. Ook dit is een laagdrempelige manier om programmeermethodes te leren, maar kinderen zien hiermee niet alleen op het scherm maar ook fysiek de consequenties van hun acties. Co-de-Rups is voor 59,95 euro te koop, onder meer bij Bol.com.

Download Code-a-pillar in de App Store (gratis)

Think & Learn Code-a-pillar™ | Fisher-Price
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu