Beste apps van 2018: Pixelmator Pro

27 december 2018, 19:19
3 min leestijd
Beste apps van 2018: Pixelmator Pro
Pixelmator Pro

Pixelmator Pro

€ 59,99

Net als vorig jaar puilde de App Store op de iPhone en Mac weer uit met ontelbaar veel nieuwe apps. Ook in 2018 kiest iedere redacteur van iPhoned weer één app uit als favoriet van het jaar. Dit zijn wat ons betreft de allerbeste iOS- en macOS-apps van het jaar. Vandaag is Lars aan de beurt met Pixelmator Pro.

Pixelmator Pro: mijn app van het jaar

Voor het eerst heb ik dit jaar geen iPhone-app, maar een Mac-app bovenaan mijn lijstje met favoriete apps staan. Wat mij betreft zijn er opvallend weinig echt nieuwe iOS-apps verschenen die ik langer dan een paar weken heb gebruikt.

Pixelmator Pro

Op de Mac is dat wel anders. Apple gaf de Mac App Store eindelijk een opknapbeurt, waar ook meteen mijn meestgebruikte en favoriete app van het jaar staat: Pixelmator Pro.

Grafische ontwerpers zullen het ongetwijfeld met me oneens zijn, maar ik gebruikte al jaren geen Photoshop, maar de originele Pixelmator voor alles wat met beeldbewerking te maken had. De app werd regelmatig bijgewerkt met handige nieuwe functies, en had alles wat ik zocht zonder het onder een berg van menu’s en knopjes te bedelven.

Een stap verder

Zoals de naam al doet vermoeden gaat Pixelmator Pro nog een stap verder. Het design is aangepast waardoor het nog beter bij macOS aansluit, met strakke menu’s en vloeiende animaties. Als Apple een app voor fotobewerking zou maken, dan zou hij waarschijnlijk maar weinig van Pixelmator Pro verschillen.

Het grote verschil tussen Pixelmator en Photoshop is dat eerstgenoemde speciaal en exclusief ontworpen is voor de Mac. Daardoor past niet alleen het uiterlijk bij macOS, maar draait het programma ook op Apples Metal 2, waardoor hij optimaal draait op de gpu in je iMac of MacBook.

Pixelmator Pro

Daarnaast maakt de app gebruik van alle api’s van Apple zelf. Dat resulteert in goede prestaties en in snelle updates, waardoor Pixelmator Pro de afgelopen maanden al regelmatig grote nieuwe functies en aanpassingen gekregen heeft.

Wat Pixelmator Pro wat mij betreft zo goed maakt, is het gebruikersgemak. Omdat de opties enorm uitgebreid zijn, kan een dergelijke app nogal overweldigend overkomen. Pro zit zo logisch in elkaar, dat veel functies werken zoals je verwacht dat ze werken.

Weet je dus even niet hoe iets precies werkt, dan is de kans groot dat de app precies doet wat je wil als je logisch nadenkt. Hierdoor hoef je niet naar online tutorials te zoeken als je iets nieuws wil proberen, wat het ondanks de uitgebreide functies tot een erg toegankelijke app maakt.

Het geld waard (of test hem zelf)

Om die reden heb ik Pixelmator Pro sinds zijn release iedere dag intensief gebruikt voor alle afbeeldingen die je op iPhoned ziet. De aanschafprijs van 44 euro is niet goedkoop, maar voor een programma dat zo uitgebreid is en lang op gratis updates kan rekenen, is Pixelmator Pro deze prijs wat mij betreft dubbel en dwars waard.

Zeker als je wekelijks in de weer bent met het bewerken van afbeeldingen en foto’s. Als je nieuwsgierig bent, kun je de app bovendien een periode gratis proberen via de website van de ontwikkelaar.

Pixelmator Pro

Pixelmator Team

€ 59,99 via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu