Pixelmator Photo review: het toegankelijke Photoshop-alternatief voor de iPad

Lars Paijmans
8 april 2019, 19:22
3 min leestijd
Pixelmator Photo review: het toegankelijke Photoshop-alternatief voor de iPad
Pixelmator Photo

Pixelmator Photo

€ 7,99

Reviewscore

8,5

Pixelmator is al jaren een favoriet op de redactie als het op fotobewerking aankomt. Met Pixelmator Photo is er nu ook voor de iPad een uitstekende manier om je foto’s snel en goed te bewerken. Wij hebben de app uitgebreid getest.

Lees verder na de advertentie.

Pixelmator Photo maakt fotobewerking toegankelijk

Het team achter Pixelmator heeft goed gekeken naar de functies in Pixelmator Pro en alleen het broodnodige overgezet naar Photo. Belangrijk om vooraf te weten: dit is geen Pixelmator Pro voor de iPad, maar een uitgeklede versie die speciaal bedoeld is voor fotografen of mensen die veel met fotobewerking in de weer zijn. Zo kun je bijvoorbeeld niet meerdere foto’s met elkaar combineren door verschillende lagen over elkaar heen te leggen.

Pixelmator Photo review

Ken je Pixelmator, dan kun je direct beginnen met Pixelmator Photo. Dezelfde icoontjes worden gebruikt en ook de indeling van de app zit op een soortgelijke manier in elkaar. Nieuwe gebruikers worden op weg geholpen met een fijne introductie, ook kunnen ze in de instellingen op ieder moment de gebruikershandleiding openslaan.

Gelukkig hoef je niet met je neus in een digitaal boek om een foto mooier te maken. Pixelmator Photo is namelijk enorm toegankelijk en dat begint al met het importeren van je beelden. Je kunt in Pixelmator Photo iedere foto (ook RAW-foto’s) importeren. Dat kan uit je camerarol, maar ook uit iCloud of als je een camera direct op je iPad Pro aansluit met de usb-c-aansluiting.

De twee hoofdfuncties van Pixelmator Photo

Eigenlijk bestaat Pixelmator Photo uit twee hoofdfuncties: het bewerken van de kleuren in je foto en het wegpoetsen van oneffenheden. Door op het pleister-icoontje te tikken, kun je objecten of mensen van een foto weghalen. Dat werkt prima als je een klein detail wil wegpoetsen, zoals een lamp die boven een podium hangt of een persoon die op het strand loopt.

Pixelmator Photo review

Maar verwacht niet dat je met deze functie op geloofwaardige wijze grote objecten en personen helemaal laat verdwijnen. Zodra iets op een foto een te groot deel in beslag neemt, gaat de app allerlei rare kunstjes uithalen om het weggesneden beeld op te vullen. Dat zorgt al snel voor gekke onnatuurlijke bewerkingen.

Ben je klaar met het verwijderen van ongewenste objecten of personen, dan is het tijd om de foto nog wat verder op te knappen. Zo kun je het beeld eerst bijsnijden of spiegelen met de ingebouwde opties.

ML-fix is de redder in nood

Pixelmator Photo is vooral zo toegankelijk door de ML-fix-functie. Deze knop gebruikt machine learning om zelfstandig de instellingen van een foto te optimaliseren. Je kunt met tientallen balkjes de belichting en kleuren precies naar voorkeur afstemmen. Handig als je veel van fotobewerking afweet, maar voor alle andere mensen is de ML-fix-knop een ideaal hulpmiddel.

Pixelmator Photo review

Deze ML-knop is op allerlei plekken in de app te vinden, zodat je bijvoorbeeld alleen de schaduwen kunt optimaliseren of de kleuren kunt aanpassen. Onderin beeld zijn ook tientallen filters beschikbaar, die allemaal zijn geoptimaliseerd voor specifieke situaties. Zo zijn er wat filters die landschappen er extra mooi uit laten zien, en effecten die foto’s in de avonduren nog mooier maken.

Een uitstekende foto-app voor alle iPad-eigenaren

Dit maakt van Pixelmator Photo een uitstekende aanvulling voor iedere fotograaf met een iPad. De app is exclusief voor de iPad ontwikkeld en is dus ook niet op de iPhone beschikbaar. Het voordeel hiervan is dat de app geoptimaliseerd is voor de tablet en alles razendsnel en soepel werkt.

Zolang je Pixelmator Photo niet als alternatief voor Pixelmator of Pixelmator Pro op de Mac ziet, is dit een uitstekende app die het optimaliseren van je foto’s voor iedereen toegankelijk maakt, ongeacht je ervaring of kennis over het onderwerp.

Pixelmator Photo downloaden

Pixelmator Photo is nu te downloaden in de App Store voor 5,49 euro. Wij hebben de app getest op een iPad Pro 2018 met een promocode die door de ontwikkelaar verstrekt is.

Pixelmator Photo

Pixelmator Team

€ 7,99 via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen