PAPER: elke dag een frisse selectie krantenartikelen

Rutger Otto
26 mei 2015, 18:33
3 min leestijd
PAPER: elke dag een frisse selectie krantenartikelen

Heb je geen tijd om elke dag de kranten door te bladeren, maar wil je niets missen? Dan is Paper voor jou. De app staat inmiddels live met de eerste uitgave. Wij keken er alvast naar.

Lees verder na de advertentie.

PAPER-app

PAPER is een initiatief van de Persgroep Nederland, dat onder meer de Volkskrant, het AD, Trouw, Het Parool en zeven regionale kranten uitgeeft. Uit die kranten maakt de redactie van PAPER elke dag een selectie van 15 artikelen, die je vervolgens op internet of via de app kunt lezen, elke dag om 12 uur een nieuwe uitgave. De eerste maand is gratis, daarna betaal je 5,95 euro per maand.

Deze vorm van journalistiek presenteren kennen we van NRC, dat met de NRC Reader ongeveer hetzelfde doet. Je sluit een abonnement af en elke dag krijg je nieuwe artikelen om te lezen. Voordeel van PAPER is wel dat uit meerdere kranten geput kan worden en dus kan de redactie de krenten uit de pap vissen.

De app ziet er fraai uit, met grote plaatjes en chique letters. Het lezen van artikelen is daardoor fijn, maar wel valt meteen op dat dit een eerste versie van de PAPER-app betreft. Zo is het plaatje van de ‘voorpagina’ van de editie niet heel scherp en nogal generiek.

Niet zo veilig

Maar laten we bij het begin beginnen. Om PAPER te gebruiken moet je een account aanmaken. Daarmee kun je een maand gratis van de dienst gebruikmaken, maar vul je wel alvast betaalgegevens in, omdat je daarna 5,95 euro per maand betaalt. Een account aanmaken kan niet via de app, daarvoor moet je naar de webbrowser. Op internet is er al enige ophef ontstaan hierover, omdat PAPER claimt dat dat via een veilige verbinding gaat, maar ondertussen niet je verbinding versleutelt met https.

Ook klagen veel mensen dat ze na aanmelding enorm lang op bevestiging moeten wachten, voordat ze kunnen inloggen. Niet zo fraai.

Foutjes in de apppaper

Eenmaal in de app kun je in het hoofdmenu van een uitgave op koppen tikken om artikelen te lezen, of naar links vegen om naar een volgend artikel te bladeren (en naar rechts om terug te gaan). Tijdens het lezen moet je vrij ‘recht’ omlaag swipen, anders registreert de app soms dat je naar een ander artikel wil. Gelukkig moet je daarvoor een grote veeg maken, maar het leidt wel af.

Daarnaast mist de app ook nog een functie om de tekst aan te passen. Opvallend is dat de letters vrij klein ogen, maar dat je dit nergens kunt instellen. Ook ontbreekt bijvoorbeeld een functie waarmee je een nachtmodus kunt instellen.

Wel potentie

Er valt nog genoeg aan te merken op de PAPER-app. Wel biedt de dienst potentie voor de toekomst. Het aanbod van artikelen is met de eerste editie namelijk lekker afwisselend. Voor 5,95 euro krijg je zes dagen in de week elke dag 15 artikelen, wat een mooie prijs/kwaliteit-verhouding is. De app is gratis te downloaden in de App Store voor iOS 7 of nieuwer. Om hem te installeren moet je 1,8MB vrij hebben op je toestel.


Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu