De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Oogappels #3: Waarom Overcast de beste podcast-app voor iOS is

Wouter Nijsen
6 juli 2016, 20:44
3 min leestijd
Oogappels #3: Waarom Overcast de beste podcast-app voor iOS is
Overcast

Overcast

Gratis

Reviewscore

9,5

Bij iPhoned luisteren we op onze iPhones graag naar podcasts, en doen dat het liefste met Overcast. In dit artikel leggen we uit waarom dit verreweg de beste podcast-app is.

Lees verder na de advertentie.

In de Oogappels-rubiek zetten we een aantal iOS-apps in het zonnetje. Vaak bespreken we apps op het moment dat ze uitkomen, om er vervolgens nauwelijks op terug te blikken. Met de Oogappels bespreken we onze favoriete apps, die we vaak al voor langere tijd gebruiken. In het derde deel: Overcast.

Luisteren met de Overcast podcast-app

Hoewel Apple standaard de Podcasts-app meelevert met zijn iPhones, is iedereen er wel over eens dat er in de App Store betere alternatieven te vinden zijn. Overcast steekt daar echter met kop en schouders bovenuit. De app is gemaakt door Marco Arment, een iOS-ontwikkelaar bekend van later-lezen-app Instapaper. Hij bracht Overcast al in 2014 uit, maar voorziet ‘m nog steeds regelmatig van updates.

Wat Overcast zo goed maakt, is de combinatie van het fraaie, overzichtelijke design en de vele opties die je als gebruiker hebt. In het hoofdmenu worden met mooie afbeeldingen alle podcasts weergegeven waar je je op hebt geabonneerd. Tik je verder, dan krijg je een overzichtelijke lijst met alle beschikbare afleveringen te zien, met daarbij een download-knop.

overcast podcast

Dat laatste is tevens een van de belangrijkste én handigste features van Overcast: het offline opslaan van podcasts. Voordat je bijvoorbeeld de deur uit gaat, kun je enkele afleveringen alvast downloaden op je iPhone. Hierdoor verbruik je geen MB’s omdat je de podcasts nog moet binnentrekken, maar kun je ‘m gewoon direct aanzetten en hoef je je verder geen zorgen te maken. Streamen via wifi of 3G/4G is overigens ook gewoon mogelijk, maar houd er dus rekening mee dat je zo sneller door je databundel heen bent.

Smart Speed en Voice Boost

Andere geliefde functies zijn Smart Speed en Voice Boost. Met eerstgenoemde worden podcasts op een natuurlijke manier ingekort, omdat stiltes in gesprekken automatisch door de app worden weggefilterd. Hierdoor bespaar je tijd, zonder dat je daar in de praktijk wat van merkt. Voice Boost is – zoals de naam al doet vermoeden – een feature die het volume iets opschroeft in drukke omgevingen, als je bijvoorbeeld door de stad loopt. Door de functie wordt ook de geluidskwaliteit van podcasts verbetert, wat handig is als hij niet met goede apparatuur is opgenomen.

Overcast is al een tijdje beschikbaar, maar de app kreeg eind vorig jaar pas zijn eerste echt grote update. De bovengenoemde functies zaten namelijk eerst verscholen achter een in-app aankoop van 4,99 euro, wat ervoor zorgde dat veel gebruikers – waaronder ondergetekende – de beste functies van Overcast nooit gebruikte.

Gelukkig kun je de app nu al een tijdje helemaal gratis gebruiken en hoef je niet eerst (zoals bij concurrent Pocket Casts) een bedrag neer te leggen in de App Store. Toch is er een manier om de ontwikkelaar te steunen, door ‘patron’ te worden in de app. Voor een paar euro draag je dan bij aan de ontwikkeling van Overcast.

Heel compleet

Al met al zijn er weinig redenen te bedenken waarom je Overcast niet zou moeten gebruiken als je graag naar podcasts luistert. De app steekt enorm goed in elkaar, heeft alle functies die je nodig hebt, ondersteunt 3D Touch op de iPhone 6S en 6S Plus en biedt tevens een Apple Watch-app, waarmee je je podcasts kunt bedienen zonder dat je daarvoor je iPhone uit je broekzak hoeft te halen. Oja, en er is ook een webversie beschikbaar, waarmee je gesynchroniseerde ook op je Mac of pc kunt luisteren.

Overcast is via onderstaande link te downloaden. De app weegt slechts 5,5MB en werkt op alle apparaten met iOS 9 of hoger.

Overcast

Overcast Radio, LLC

Gratis via App Store

Lees meer over onze favoriete apps

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu