De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Oogappels: iA Writer is de ultieme tekstverwerker voor Mac en iOS

Lars Paijmans
20 november 2017, 16:54
4 min leestijd
Oogappels: iA Writer is de ultieme tekstverwerker voor Mac en iOS

Schrijf-apps zijn er meer dan genoeg, maar door een overdaad aan functies leiden deze je vaak af van het hoofddoel van de app: goede teksten schrijven. iA Writer is een welkome uitzondering, en is met afstand onze favoriete app om tekst in te verwerken.

Lees verder na de advertentie.

Gefocust te werk met iA Writer

Of je iA Writer nu op je Mac, iPhone of iPad gebruikt, de app blinkt uit in het presenteren van een overzichtelijk, minimalistisch ontwerp. De app vult je scherm voor 99 procent met een wit vel papier en presenteert alleen de opties en instellingen als je daar specifiek om vraagt. Heb jij vooral in de avonduren inspiratie? Dan kun je met de nachtmodus de app in een donker thema hullen, zodat je niet verblindt wordt terwijl je jouw idee uitschrijft.

iA Writer

Het verbergen van opties klinkt misschien onlogisch, maar dit zorgt er juist voor dat je hoofd volledig bij de tekst blijft. Als je moeite hebt met concentreren, is iA Writer dan ook het ultieme hulpmiddel om je focus opnieuw te vinden. Zeker als je deze app het volledige scherm van je Mac gunt. Daarnaast heeft iA Writer een speciale Focus Mode, die alleen je huidige paragraaf of regel tekst laat oplichten, en de rest van de tekst op subtiele wijze naar de achtergrond verplaatst.

In de app staan wat basisfuncties om de tekst op te maken, maar verwacht hier niet teveel van. Zo kun je woorden cursief en vetgedrukt maken, linkjes toevoegen en tussenkopjes aanmaken. Het fijne lettertype is ook het vermelden waard, dat net zoals de rest van de app subtiel en duidelijk te gelijk is.

Een uitkomst op Mac, iPhone en iPad

Daarnaast doet iA Writer ook zijn best om het schrijven voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Al je schrijfsels worden opgeslagen in de cloud, zodat je er net zoals met Apples Notities-app overal toegang tot hebt. Dit maakt het makkelijk om een tekst te beginnen op je iPad of iPhone, om deze vervolgens verder uit te werken op je MacBook.

Als je tevreden bent met je concept, kun je met de Preview-functie het artikel nog eens op je gemakje doorlezen, zonder dat je per ongeluk het toetsenbord opent of iets aanpast. Als je na het doorlezen van je tekst nog steeds tevreden bent met het eindresultaat, kun je deze vanuit iA Writer exporteren naar platte tekst, html, pdf of Word-bestand. In de praktijk kopieer ik mijn teksten op de Mac meestal gewoon rechtstreeks vanuit iA Writer in de juiste bestemming, maar op iOS is deze exporteerfunctie een stuk functioneler.

Omdat iA Writer al je bestanden automatisch onderbrengt in de Library, kan deze bij fanatieke schrijvers al snel uitgroeien tot een flinke hoeveelheid bestanden. Als je van plan bent om oudere artikelen terug te vinden, is het daarom slim om mappen aan de maken. Zo heb ik mapjes voor artikelen waar ik nog mee bezig ben en leeg ik aan het einde van de week de map met alle nieuwsberichten. Een rommelige bibliotheek druist immers in tegen het rustgevende uiterlijk van deze schrijf-app.

Handige nieuwe functies

Onlangs werd iA Writer van een grote update voorzien. Nieuw is dat je de app grotendeels met het toetsenbord kunt bedienen, en dat is logischer dan je denkt. Boven het keyboard vind je de zogeheten Quick Search-balk, waarmee je opgeslagen teksten direct kunt vinden, maar ook acties als ‘openen’ en ‘exporteren’ uitvoert.

ia writer

Ook handig: de mappen die je het meest gebruikt, kun je nu bovenaan de Library zetten, zodat ze sneller en makkelijker te vinden zijn. Verder kun je mappen op een slimmere manier indelen, zijn opgeslagen teksten makkelijker te verplaatsen, hernoemen of verwijderen en kun je 3D Touch in de Library gebruiken om een voorvertoning van een tekst te krijgen.

iA Writer is de prijs waard

iA Writer is een relatief prijzige app voor een tekstverwerker die er op het eerste gezicht uitziet als het Windows kladblok. De kracht van iA Writer schuilt echter in dit simplisme, samen met de handige cloud en opties om je tekst te verwerken. Bovendien heeft de app alles in huis wat je van een schrijf-app nodig hebt: een overzichtelijke, niet-afleidende plek om je digitale teksten uit te werken.

iA Writer

Information Architects AG

€ 59,99 via App Store

iA Writer

Information Architects AG

€ 59,99 via App Store

Lees meer over onze favoriete apps

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu