Viaplay aanbieding: bekijk de Formule 1 met 20% korting

Oogappels #17: Met Blinkist lees je boeken in een kwartiertje uit

Erwin Vogelaar
8 september 2017, 19:01
3 min leestijd
Oogappels #17: Met Blinkist lees je boeken in een kwartiertje uit
Blinkist: Big Ideas in 15 Min

Blinkist: Big Ideas in 15 Min

Gratis

Reviewscore

8,5

We weten allemaal dat we eigenlijk meer moeten lezen. De app Blinkist maakt absorberen van de lessen uit non-fictie-boeken wel heel makkelijk.

Lees verder na de advertentie.

Blinkist maakt boeken lezen weer realistisch

Stiekem zijn we er allemaal wel van bewust dat we meer boeken moeten lezen. Maar ja. We moet ook die ene serie op Netflix nog kijken, er is net een nieuwe game uit en eigenlijk zijn we nu te moe. Zeker als het gaat om non-fictie waar we wat van kunnen leren, komt het er gewoon niet van. De app Blinkist biedt uitkomst.

blinkist

Veel non-fictie-boeken zitten vol met opvulling. Als je de lessen wil leren die de schrijver probeert over te brengen, dan moet je jezelf vaak langs hoofdstukken vol anekdotes en herhaling worstelen. Het idee van Blinkist is dat je enkel de belangrijkste lessen en andere stukjes uit boeken voorgeschoteld krijgt, zodat je elk boek in een kwartiertje uitleest.

Lezen of luisteren

In de app zijn duizenden boeken te vinden in verschillende categorieën, zoals wetenschap, productiviteit, seks, persoonlijke groei en ouderschap. Bij elk boek geeft Blinkist kort aan wat het voor boek is, maar belangrijker nog voor wie het boek is. In enkele punten wordt aangegeven wie er wat aan heeft.

Vervolgens heb je de mogelijkheid om de samenvatting te lezen of te luisteren. De samenvattingen zijn onderverdeeld in hoofdstukjes. Hierdoor heb je de keuze om het boek in één keer te lezen of te luisteren in een kwartiertje tijd, of je pakt zo nu en dan een paar minuten om een hoofdstuk tot je te nemen. De tekst kun je vergroten of verkleinen om beter leesbaar te maken. De audio is daarnaast te versnellen, als je nog minder tijd kwijt wil zijn.

Abonnement of gratis

Jammer is dat Blinkist niet helemaal gratis is. Dat is logisch ook, want de schrijvers achter de boeken doen het niet voor niets. Daarnaast biedt Blinkist zelf ook een dienst door de boeken samen te vatten en in te spreken. De premiumversie van Blinkist kost 6,67 euro per maand. Met premium lees je ongelimiteerd, stuur je de boeken naar Kindle en synchroniseer je met Evernote. Heb je die extra’s niet nodig, dan kies je voor de plusversie van Blinkist voor 4,17 euro per maand.

blinkist

Toch is de app ook gratis te gebruiken. Helaas mag je dan niet kiezen welk boek je leest, maar kiest Blinkist elke dag een gratis boek voor je uit. Dat is prima als je jezelf wil laten verrassen door boeken. Elke dag kies je dan of je het gekozen boek interessant vindt of niet.

Niet altijd raak

Als je de gratis versie gebruikt, is het niet altijd raak. Het boek dat de dienst voor je uitkiest past niet altijd goed. Ook is het goed te merken dat de kennis niet goed blijft hangen, als je achter elkaar samenvattingen leest. Het is dus niet voor niets dat schrijvers er juist een hoop omheen schrijven. Dat helpt om de informatie vast te houden. Toch is Blinkist een unieke manier om meer te lezen, zonder dat het teveel tijd in neemt. De app is daarnaast dik in orde.

Download Blinkist in de App Store (gratis)

Blinkist: Big Ideas in 15 Min

Blinks Labs

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu