Oogappels #6: ondergewaardeerde filmdienst Mubi

23 augustus 2016, 20:24
3 min leestijd
Oogappels #6: ondergewaardeerde filmdienst Mubi
MUBI: Stream geweldige cinema

MUBI: Stream geweldige cinema

Gratis

Reviewscore

8

Denk je aan videodiensten, dan kom je snel uit bij Netflix, Pathé Thuis of iTunes. Maar Mubi is de app die meer aandacht verdient.

Lees verder na de advertentie.

Mubi biedt filmhuisfilms

Het is goed mogelijk dat je Mubi niet kent, maar de dienst gaat al behoorlijk wat jaren mee. Het begon in 2007 als een sociaal netwerk voor filmliefhebbers onder de naam The Auteurs, maar de streamingdienst kwam pas drie jaar later toen het project werd omgedoopt in Mubi. Aanvankelijk was het een dienst op de PlayStation 3 en werd langzaam uitgerold naar andere Sony-apparaten.

Mubi startte in 2012 weer een nieuw model in slechts een paar landen. In plaats van een enorme filmbibliotheek, kwam er een klein aanbod voor in de plaats die leunde op ‘cherrypicks’ van curatoren. Deze video-on-demand-dienst kwam in 2014 wereldwijd beschikbaar en is sindsdien qua idee ongewijzigd.

mubi

Elke dag een ‘nieuwe’ film

Dat idee is: elke maand heb je de keuze uit 30 verschillende films. Daarvan verdwijnt elke dag de film die er het langst op staat en daarvoor in de plek komt een nieuwe film bovenaan de lijst. Je zou dus elke dag een nieuwe film kunnen bekijken die door Mubi is toegevoegd. Verwacht geen Transformers, Avengers of andere blockbusters: op Mubi staan veelal (wat minder bekende) arthousefilms uit verschillende landen.

Op Mubi vind je regelmatig klassiekers als Metropolis, 2001: A Space Odyssey en The Big Lebowski. Het kan echter ook gebeuren dat er op het eerste gezicht niets bekends tussen zit. Dat kun je zien als nadeel, maar wij zien het liever als de uitgelezen kans om iets te proberen wat je niet kent. Wees niet huiverig een onbekende film op te zetten, laat je verrassen. Omdat het aanbod slechts uit tientallen titels bestaat, hoef je niet al te bang te zijn voor keuzestress.

MUBI: Stream geweldige cinema
MUBI: Stream geweldige cinema
MUBI: Stream geweldige cinema
MUBI: Stream geweldige cinema
MUBI: Stream geweldige cinema
MUBI: Stream geweldige cinema
MUBI: Stream geweldige cinema
MUBI: Stream geweldige cinema

Simpele app

De app van Mubi is enorm no-nonsense. Je logt in met je account (je betaalt 4,99 dollar per maand) en je kunt aan de slag. Films worden allemaal onder elkaar gepresenteerd in grote vakken met grote afbeeldingen. In één oogopslag zie je de titel, namen van regisseurs, het jaar van release en het land van herkomst staan. Tik door om meer informatie te krijgen, zoals de tijdsduur, gesproken taal en of er ondertitels zijn. Als er Engels wordt gesproken, zijn er vaak geen ondertitels, en anders biedt de app meestal Engelse tekst aan. Alsof je naar een internationaal filmfestival gaat.

Verder kun je in de app de synopsis lezen, een trailer bekijken en een beoordeling geven. Bestempel je een film tot favoriet, dan krijg je een melding als hij aangeboden wordt. Je kunt op de website van de dienst namelijk het gehele aanbod van de dienst bekijken. Nog een uitstekende functie van Mubi: de films zijn te downloaden op je apparaat in standaard, hoge en beste kwaliteit. De film wordt ook automatisch weer van je toestel verwijderd, dus je kunt ‘m niet voor altijd blijven kijken.

Streamen

Mubi is op al je apparaten beschikbaar. Je kunt films van je telefoon naar de tv streamen via Chromecast of AirPlay. Er is ook een Apple TV-app. En voor de VPN-gebruikers onder ons: soms loont het om even te schakelen naar het buitenland voor een uitgebreider aanbod films. Mubi heeft daar – in tegenstelling tot Netflix – geen stokje voor gestoken.

Kijk je ook graag eens meer filmhuisfilms dan hetgeen Netflix voorschotelt, dan mag je deze dienst niet missen. Hieronder download je de app gratis.

MUBI: Stream geweldige cinema

MUBI, Inc.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu