Oogappels #4: Paint it Back is hét puzzelspel voor je vakantie
Paint it Back

Paint it Back

Gratis

Onze score

9

De beste puzzelgames zijn simpel in opzet, maar lastig genoeg om je uren te vermaken. Paint it Back is zo’n spel – zeer de moeite onderweg of op vakantie.

Paint it Back: kunst met puzzels

Ik heb enorm veel apps getest en veel games op mijn iPhone gespeeld, van Angry Birds tot Pokémon Go. Maar er zijn weinig games die ik zo lang ben blijven spelen als Paint it Back. Dit puzzelspel komt namelijk perfect tot zijn recht op een touchscreen.

Paint it Back biedt zogeheten nonogrammen. Dat zijn Japanse beeldpuzzels waarbij je zwarte vakjes moet inkleuren. Doe je dat goed, dan ontstaat er een afbeelding in zwart wit. Welke vakjes je moet invullen, is af te leiden aan het aantal cijfers dat naast de rijen staat.

paint it back

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Tellen en invullen

De getallen naast de vakjes geven aan hoeveel je er moet inkleuren. Als er een 4 staat, moeten er vier naast elkaar zwart gemaakt worden. Om te bepalen welke vier dat zijn, moet je goed tellen en logisch te werk gaan. De truc is om vooral niet te gokken welke vakjes er moeten ingevuld. Er is altijd wel een rijtje wat je over het hoofd ziet. En als je even niets kunt invullen, is het ook altijd de moeite waard om juist vakjes uit te sluiten waarvan je weet dat ze in elk geval niet donker gemaakt moeten worden.

Het prijst de nonogram dat het concept uitleggen lastiger is dan het spelen. Dit soort puzzels zijn bij gamers vooral bekend dankzij de Nintendo (3)DS. Daarop zijn ze te spelen onder de naam Picross, wat dankzij het touchscreen en de stylus ook prima werkt.

Genoeg puzzels

Dat is mogelijk wel een nadeel aan Paint it Back. De grids van de puzzels worden groter en groter naarmate je verder komt en kiest voor de Pro-moeilijkheidsgraad. Dan worden de vakjes soms wel heel klein, al worden de kunstwerken vaak nog wel in kleinere stukjes opgedeeld. Je kunt wel inzoomen, maar dat zal niet iedereen handig vinden. Je moet dus zelf even naar de perfecte speelstijl zoeken.

Paint it Back deelt zijn puzzels in op basis van categorie. Zo heb je een ‘museumruimte’ voor dieren en voor portretten. De app biedt 140 puzzels waarmee je echt wel een lange tijd vooruit kan, zeker als je voor de hogere moeilijkheidsgraad kiest.

Niet meer nonogram

Het is eigenlijk vreemd dat niet meer ontwikkelaars nonogram-apps aanbieden voor iOS. Het concept leent zich er perfect voor. Het enige nadeel van Paint it Back is dan ook dat je helemaal niets meer te spelen hebt als je de 140 puzzels hebt opgelost. Nieuwe puzzels worden namelijk niet meer toegevoegd. Het is hopen dat ontwikkelaar Casual Labs werkt aan een nieuw deel of dat iemand anders in het gat springt wat vanzelf ontstaat zodra je klaar bent met Paint it Back.

Paint it Back

Casual Labs LLC

10 (10 reviews)
Gratis via App Store

Lees meer over onze favoriete apps

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.