De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

10 muziek-apps waarmee iedere muzikant de juiste toon aanslaat

Dilara Isik
11 oktober 2019, 16:50
5 min leestijd
10 muziek-apps waarmee iedere muzikant de juiste toon aanslaat

Of je nou beginner of gevorderd bent, als muzikant kunnen ook je iPhone en iPad je een handje helpen. Dit zijn de beste muziek-apps voor iOS.

Lees verder na de advertentie.

Overzicht: 10 handige muziek-apps voor muzikanten

Snel een baslijn opnemen, een beat verzinnen of je bladmuziek op een centrale plek opslaan. Steeds meer apps bieden je een muzikaal handje, zodat je altijd en overal aan de slag kunt gaan met je muziek. Wij zetten de beste apps voor muzikanten voor je op een rijtje.

1. GarageBand

Apple heeft ook aan de muzikalen onder ons gedacht: iOS heeft al een aantal standaard-apps die goed van pas kunnen komen. De belangrijkste daarvan is GarageBand. Met deze app heb je eigenlijk een volledige opnamestudio in het klein tot je beschikking. Je kunt allerlei instrumenten digitaal bespelen, nummers produceren en muziek opnemen.

Daarnaast heb je toegang tot allerlei gratis geluiden en loops die je in producties kunt gebruiken, want je kunt tot 32 sporen aan geluiden en instrumenten toevoegen aan een nummer. Extra fijn is dat de app via iCloud synchroniseert met al je Apple-apparaten, en je net zo gemakkelijk verder gaat op je Mac.

GarageBand

Apple

Gratis via App Store

2. Muziekmemo’s

Heb je plots een goede gitaarrif of zanglijn in je hoofd zitten? Dan is de standaard iOS-app Muziekmemo’s je beste vriend. De app biedt een gemakkelijke manier om muzikale ideeën op te nemen, omdat de opname altijd als een geluidsspoor wordt opgenomen.

Zo kun je dit altijd later verwerken in een productieprogramma. De audio wordt ongecomprimeerd opgenomen in hoogwaardige kwaliteit, waarna je de opname snel kunt delen en importeren. Ook kun je opnames labels geven, zodat je weet wat een couplet, solo of refrein is.

Muziekmemo's

Apple

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

3. forScore

Zeker voor muzikanten die veel met bladmuziek werken is de app forScore een ideale oplossing. De app geeft je de mogelijkheid om je klapper vol noten te vervangen voor een iPad die op een slimme manier jouw partijen toont.

Fijn is dat je de manier waarop de noten verschijnen en bladzijdes getoond worden volledig kunt personaliseren. Ook kun je op verschillende manieren je pdf-bestanden met muziekstukken importeren, waarna je setlijsten kunt maken en delen.

forScore

forScore, LLC

€ 22,99 via App Store
muziek apps

4. Musixmatch

Zangfanaten kunnen voor songteksten terecht in de handige app Musixmatch. De app heeft een enorm grote bibliotheek van songteksten die vaak in meerdere talen vertaald zijn. Voor een deel werkt de app hetzelfde als bijvoorbeeld Shazam: je kunt een nummer dat je hoort opzoeken, waarna je meteen de tekst te zien krijgt. Ook kun je de app koppelen aan Apple Music of Spotify of gewoon handmatig zoeken.

Musixmatch Lyrics Finder

musiXmatch srl

Gratis via App Store

5. Medly

Een lekkere beat produceren op je iPad of iPhone doe je met Medly. De app maakt het erg toegankelijk en overzichtelijk om een melodie of beat in elkaar te zetten. In de gratis versie heb je toegang tot zestien instrumenten, 100 loops en tal van effecten en filters.

De bediening is erg simpel: door te slepen kun je geluiden op het juiste spoor of plek plaatsen. Je nummers kun je vervolgens delen via Soundcloud of sociale media.

Medly

Medly Labs Inc.

Gratis via App Store

6. GuitarTuna

Je hebt tal van stemapparaatjes voor je gitaar, maar de app GuitarTuna klaart dat klusje net zo goed. Met behulp van de app zorg je dat je gitaar altijd goed gestemd is.

GuitarTuna biedt ondersteuning voor allerlei soorten gitaren en meer dan honderden manieren om je gitaar op te stemmen. Dankzij het simpele uiterlijk stel je dit precies in en zie je meteen of je goed zit, of de snaren nog aangedraaid moeten worden.

GuitarTuna: Chords,Tuner,Songs

Yousician Ltd

Gratis via App Store

7. Chordify

Zowel voor beginners als gevorderden is Chordify erg handig. In de app vind je de akkoorden van meer dan 4,5 miljoen nummers. Of je nou een nieuw nummer wil leren of een partij wil opzoeken; je hoeft alleen de titel van het nummer in te vullen om het te vinden. Het is ook mogelijk om vanuit YouTube of Soundcloud te zoeken, als je de titel niet weet bijvoorbeeld.

Chordify toont de akkoorden voor alle instrumenten, maar voor gitaar, piano en ukelele is er ook een geanimeerde weergave. Met een betaald abonnement in de app is het bovendien mogelijk om de muziek te vertragen tijdens het oefenen, akkoorden in een andere toonhoogte in te stellen of de app offline te gebruiken.

Chordify: Chords, Songs, Tuner

Chordify BV

Gratis via App Store

8. Suggester

Wil je een nieuw lied maken maar weet je niet welke akkoorden goed samengaan? Gebruik dan de Suggester-app. Sla een akkoord aan en de app vertelt je wat een goede opvolger zou zijn na het akkoord. De app kent talloze akkoord typen en muziek schalen.

Als je je favoriete akkoordenschema hebt gevonden sla je hem gemakkelijk op in je iCloud. Zo kun je het ook weer snel terugvinden. Je kunt de app gebruiken voor een piano, keyboard, gitaar en andere snaarinstrumenten.

Suggester : Chords and Scales

Mathieu Routhier

Gratis via App Store

9. Ultimate guitar

Bijna iedere gitaarspeler kent de website van Ultimate Guitar. Sinds een tijdje hebben ze ook een handige app, die fijner werkt dan de website. Hier vind je 1,4 miljoen verschillende tabs en akkoordenschema’s. Typ een liedje dat je op gitaar wilt leren in de zoekbalk en begin met oefenen.

Voor sommige liedjes kun je ook een filmpje bekijken dat laat zien hoe je het liedje speelt. De app is gratis, maar met de premium versie kun je de tabs ook met het lied mee laten scrollen terwijl je speelt.

Ultimate Guitar: Chords & Tabs

Ultimate Guitar

Gratis via App Store

10. Piano Chords and Schales

Met Piano Chords and Schales heb je al je akkoorden en muziek schalen bij de hand. Klik een akkoord aan, bijvoorbeeld de C, en de app laat zien welke typen van het C-akkoord er allemaal zijn.

Ook akkoordenschema’s kun je hier terugvinden. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe je van een G-akkoord naar een C-akkoord gaat. Met het ingebouwde mini-pianootje hoor je meteen hoe het akkoord klinkt. Ook zelf gecomponeerde liedjes sla je op in de app.

Piano Chords and Scales

Sincere Apps

Gratis via App Store

Meer handige muziek-apps

Als je juist op zoek bent naar een nummer dat je hoort, zijn er ook genoeg apps die muziek voor je herkennen vanaf je iPhone. De app WhoSampled laat je daarentegen opsporen van wie het originele fragment is dat in een nummer wordt gesampled. Het is zelfs mogelijk om je iPad als gitaarversterker te gebruiken, waardoor je nooit zonder geluid komt te zitten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu