Monument Valley: schitterende puzzelgame in Escher-stijl

Wouter Nijsen
4 april 2014, 14:03
2 min leestijd
Monument Valley: schitterende puzzelgame in Escher-stijl

De kunstenaar Maurits Escher was in zijn tijd heer en meester in het ontwerpen van onmogelijke constructies. De oogstrelende iOS-game Monument Valley is gebaseerd op het werk van de Nederlander en is mede dankzij een uitgebreid kleurenpalet één van de mooiste games op de iPhone en iPad.

Lees verder na de advertentie.

In de App Store is het spel, ontworpen door studio Ustwo, gebombardeerd tot ‘keuze van de redactie’. Dat is niet verwonderlijk. Monument Valley oogt zeer fraai, kent hersenbrekende puzzels en is uniek in zijn soort. Je speelt in de game een witte prinses met een puntmuts die zich een weg probeert te banen door prachtige vliegende trappenhuizen.

De makers spelen met perspectief en geometrie, net zoals Escher dat indertijd deed. Je denkt de prinses ergens naartoe te sturen, maar komt vaak bedrogen uit door onverklaarbare patronen en vanwege moeilijke wiskundige principes. De frustratie slaat gelukkig zelden toe, mede dankzij het fijne stijltje.

Gebruik de omgeving in Monument Valley

monument valley

Je beweegt de prinses door op de oppervlaktes te tikken. Ze volgt je orders pas op als het theoretisch mogelijk is wat je van haar vraagt. Op die manier weet je of je op de goede weg bent. Om de puzzels tot een goed einde te brengen, zul je ook gebruik moeten maken van de omgeving. Verschuif bijvoorbeeld een balk met je vingers en bouw een brug waar de prinses overheen kan lopen.

Ieder level in Monument Valley heeft een eigen identiteit. Het ene moment speel je op een vliegend kasteel met op de achtergrond een paarse halve maan en het andere moment lijk je in de ruimte te zijn waar zwarte soortgenoten van de witte prinses verdwaald rondbanjeren, ter ondersteuning van een dromerige soundtrack die je snel mee kunt neuriën.

Monument Valley downloaden

Heel lang duurt Monument Valley helaas niet, ondanks dat ieder level diepere lagen kent en een enorme verscheidenheid aan puzzels en constructies bevat. Desalniettemin is deze iOS-game een regelrechte aanrader voor iedere zelfrespecterende liefhebber van puzzelgames én kunst.

Monument Valley

ustwo games

€ 3,99 via App Store

Monument Valley
Monument Valley
Monument Valley
Monument Valley
Monument Valley
Monument Valley
Monument Valley
Monument Valley
Monument Valley
Monument Valley
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu