Monument Valley 2 review: modern kunstwerk zonder echte uitdaging

Lars Paijmans
23 juni 2017, 17:11
2 min leestijd
Monument Valley 2 review: modern kunstwerk zonder echte uitdaging
Monument Valley 2

Monument Valley 2

€ 4,99

Reviewscore

8

De eerste Monument Valley bewees hoe touchscreens unieke, meeslepende avonturen kunnen opleveren. Deel 2 doet meer van hetzelfde, maar dat is in dit geval helemaal niet erg.

Toen de credits van Monument Valley voorbij rolde, vroegen we ons direct af hoe en of ontwikkelaar Ustwo Games ooit met een vervolg zou komen. Toch zijn je avonturen nog niet voorbij in deze M.C. Escher-achtige werelden.

Lees verder na de advertentie.

Monument Valley 2 review: vernieuwd en vertrouwd

Monument Valley 2 voelt direct vertrouwd en herkenbaar. Nog steeds bestuur je een personage (Ro) door op het scherm te tikken en aan schakelaars en knoppen te draaien. Jezelf focussen op één figuurtje is echter niet genoeg, want het verhaal draait om een moeder en dochter, die regelmatig van elkaar gescheiden worden.

Monument Valley 2 review

De dochter bestuur je niet direct, maar loopt braaf achter haar moeder aan. Dit geeft Ustwo de kans om wat slimme nieuwe puzzels te bedenken, waarbij je precies de juiste positie moet innemen om bijvoorbeeld op twee schakelaars tegelijk te staan.

De optische illusies zijn ook terug, zodat je bijvoorbeeld een brug maakt van twee voorwerpen die eigenlijk elkaar niet raken. Zo speelt het spel continu met de manier waarop je de wereld ziet. Soms loopt Ro ineens ondersteboven, maar draai het beeld en het ziet er ineens weer geloofwaardig en normaal uit.

Gebrek aan uitdaging

Combineer dit met de felle kleuren en sprookjesachtige bouwwerken en je krijgt een spel waar je het liefst zo lang mogelijk in blijft ronddwalen. Sinds het eerste deel in 2014 zijn er weinig iPhone-games met zo’n kenmerkende grafische stijl verschenen, en deel 2 doet er zelfs nog een schepje bovenop. Zo zijn er meer animaties toegevoegd, waarin je bijvoorbeeld een toren ziet afbreken en op een ander deel van het level ziet vallen.

Monument Valley 2 review

In totaal zijn er 14 werelden die je in Monument Valley 2 doorkruist. Dat is meer dan in de originele game zaten, al bereik je binnen een paar uur wel de credits. Je krijgt dus zeker waar voor je geld, wel hadden we op meer gehoopt. Daarnaast is de moeilijkheidsgraad naar beneden geschroefd, waardoor je het einde sneller bereikt en het aantal ‘eureka-momenten’ op één hand te tellen is. Jammer, want Monument Valley is op zijn best als je de tijd neemt om een op het eerste gezicht onmogelijk obstakel te overwinnen.

Dit maakt van de game dan ook vooral een schitterend kunstwerk waar je zonder teveel je hersens te kraken, doorheen wandelt. Als je Monument Valley 2 nog niet gekocht had, kunnen we je alleen maar van harte aanbevelen om dat wel te doen. Dit is een van die games die je maar zelden ziet.

→ Download Monument Valley 2 in de App Store (5,49 euro)

Monument Valley 2

ustwo games

€ 4,99 via App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen