Uitgelicht: 17 minder bekende WhatsApp-functies
Rutger Otto

WhatsApp is voor veel mensen de meest populaire app om met vrienden te chatten. Maar hoewel je de dienst vrijwel elke dag gebruikt, heb je wellicht nog niet van deze 17 functies gehoord.

Minder bekende WhatsApp-functies

De basisfuncties van WhatsApp zijn bij de meeste gebruikers waarschijnlijk wel bekend, maar ken je de wat meer verstopte mogelijkheden van de chatdienst? We zetten de 17 iets minder bekende functies van WhatsApp op een rij.

1. Notificatie-preview uitzetten

whatsapp notificaties

Op de iPhone komen WhatsApp-berichtjes binnen als een preview op je homescreen. Zo kun je in één oogopslag bekijken wat iemand schrijft. Wil je de preview uitzetten maar wel een notificatie ontvangen, waardoor anderen niet mee kunnen lezen, dan kan dat. Ga naar de instellingen van WhatsApp en kies ‘Meldingen’. Zet het schuifje achter ‘Toon voorvertoning’ uit.

2. Nummer wijzigen

whatsapp-functies nummer wijzigen

Heb je een nieuw nummer, dan kun je van WhatsApp gebruikmaken om je accountgegevens, groepen en instellingen over te zetten naar je nieuwe telefoonnummer. Ga naar de instellingen van WhatsApp, kies ‘Account’ en vervolgens ‘Wijzig nummer’. Van daaruit wijst het zichzelf.

3. Verzendlijsten gebruiken

whatsapp verzendlijsten

Wil je verschillende mensen die niet in één groep zitten hetzelfde bericht sturen, bijvoorbeeld als je een feestje geeft of tijdens oud en nieuw, dan heeft WhatsApp daar een handige functie voor. Met Verzendlijsten, te vinden linksboven op de Chats-pagina, kun je een nieuwe lijst aanmaken. Je kunt dan mensen uit je contactenlijst kiezen (die jouw nummer hebben) en hen allemaal tegelijk een bericht sturen. Zij kunnen vervolgens reageren, maar dat bericht kan alleen jij bekijken.

4. Gesprek mailen

whatsapp mailen

Wil je de chatgeschiedenis met een bepaald persoon opslaan, dan kan dat door een back-up te maken of door de complete geschiedenis naar jezelf (of iemand anders) te mailen als txt-bestand. Ga daarvoor naar het Contacten-venster in WhatsApp, tik op de persoon en kies voor ‘E-mail chat’. Je kunt vervolgens kiezen of je de geschiedenis met of zonder media-bijlagen wilt verzenden.

5. Reservekopie maken

whatsapp reservekopie

Als je jouw chatgeschiedenis niet wil verliezen wanneer je je iPhone kwijtraakt of vervangt, dan kun je het beste een reservekopie maken. Die wordt opgeslagen in iCloud, zodat je de kopie met een ander toestel allemaal gemakkelijk weer binnenhaalt. Je kunt handmatig reservekopieën maken of dat regelmatig automatisch laten doen. Daarbij heb je de keuze om wel of geen media bij te voegen. Voor het maken van een reservekopie ga je naar de instellingen van WhatsApp. Kies voor ‘Chats’ en tik op ‘Reservekopie’.

6. Data besparen op media

whatsapp datagebruik

Zit je in WhatsApp-gesprekken waar vaak video’s en foto’s gedeeld worden, dan kan het hard gaan met je data. Via de instellingen van WhatsApp ga je naar ‘Datagebruik’ om daar iets aan te doen. Hier kun je achter verschillende soorten media kiezen om ze via wifi of mobiele data te downloaden. Door hier voor wifi te kiezen, bespaar je data.

Daarnaast kun je instellen dat je ontvangen media automatisch ook in je Filmrol-album wil opslaan of niet. Dat doe je in het venster ‘Chats’ vanuit de instellingen. Daar staat ‘Bewaar ontvangen media’. Normaal gesproken staat die op groen, maar je kunt ‘m ook uitschakelen.

7. Afspraken maken vanuit WhatsApp

whatsapp datum

Gebruikt iemand een tijdsbepaling in chats, dan worden die woorden in WhatsApp blauw, zoals urls. Tik erop om daar direct een afspraak van te maken in je agenda.

8. Privacy voor onbekenden

whatsapp privacy

Op WhatsApp kan iedereen je profielfoto en status zien. Maar wil je liever niet dat onbekenden dat van je weten, dan is dat aan te passen. Via ‘Account’ in de instellingen van WhatsApp kies je voor ‘Privacy’. Hier stel je in wie kan zien wanneer je voor het laatst online was, hoe je profielfoto eruitziet en wat je status is. Het is zelfs mogelijk om deze zaken voor iedereen geheim te houden.

9. Blauwe vinkjes aanpassen

Via de vinkjes op WhatsApp kun je bij anderen checken of ze een bericht hebben ontvangen en of ze hem hebben gezien. Dat laatste wordt aangeduid door blauwe vinkjes, bij enkel een ontvangst ogen ze grijs. Deze leesbewijzen kun je uitzetten zodat anderen niet van je weten wanneer je iets hebt gelezen. Echter, als je het uitschakelt, weet je dat ook niet van anderen. Ook deze mogelijkheid schakel je uit of in via ‘Instellingen > Account > Privacy’ (zie plaatje bij punt 8).

10. Markeer chat als ongelezen

whatsapp ongelezen

Lees je een bericht waar je later even op moet antwoorden en wil je dat niet vergeten? WhatsApp laat je chats als ongelezen markeren. Dat doe je in het Chats-overzicht. Veeg het betreffende gesprek naar rechts. Links verschijnt dan een blauw vak met het woord ‘Ongelezen’ erin. Tik daarop en er komt een blauwe stip naast het gesprek te staan.

11. Locatie delen

whatsapp locatie delen

Heb je tegen iemand gezegd dat je onderweg bent en wil je jouw huidige locatie delen, dan kan dat. Tik in een gesprek links naast het invoervlak op het pijl-icoontje en kies voor ‘Deel locatie’. Via gps kun je hem vervolgens doorgeven. Dat is ook een gemakkelijker manier om te zien of jullie vlak bij elkaar zijn.

12. Bericht aan favorieten toevoegen

whatsapp ster

Als je een bericht later nog eens wil teruglezen zonder heel ver terug te scrollen, dan kun je er een ster aanhangen. Dat doe je door je vinger op een bericht te houden en in het menuutje op het ster-icoon te tikken. De berichten kun je vervolgens terugvinden door in de instellingen voor ‘Berichten met ster’ te kiezen. Ze worden daar op datum opgeslagen. Vanuit hier kun je doortikken naar het betreffende gesprek.

13. Snel reageren op berichten met Quick Reply

Als je een WhatsApp-berichtje krijgt terwijl je een andere app gebruikt, is het soms onhandig om WhatsApp helemaal te openen. In dat geval kun je de Quick Reply-functie gebruiken. Dit doe je door een melding naar beneden te schuiven, zodat er een tekstbalkje verschijnt. Hier kun je direct de reactie invullen en verzenden, zodat je WhatsApp niet hoeft te openen.

14. Gebruik WhatsApp op je iPad

Hoewel WhatsApp geen iPad-versie heeft, kun je de dienst wel gewoon op je tablet gebruiken via WhatsApp Web. Door dit op de juiste manier te installeren kun je zelfs een icoontje op je iPad-homescherm zetten. In onderstaande tip lees je precies hoe dit werkt, en kun je ook een video bekijken waarin we stap voor stap laten zien hoe je WhatsApp op de iPad installeert.

Tip: zo gebruik je WhatsApp op je iPad

15. Zet bepaalde gesprekken op ‘stil’ (groepchats)

Als je in meerdere groepsgesprekken zit, kan een overvloed aan berichten soms voor flink wat irritatie zorgen. Verlaat die groep echter niet zomaar, want je kunt deze ook gewoon op stil zetten zonder dat de andere groepsleden daar vanaf weten. Bij deze functie heb je de keuze om een groepsgesprek acht uur lang, een week of een jaar lang het zwijgen op te leggen.

 1. Open het groepsgesprek dat je op stil wilt zetten;
 2. Tik op de naam van de groep om de instellingen te openen;
 3. Kies ‘Stil’ en selecteer hoe lang je het gesprek op stil wilt zetten.

16. Deel bestanden Microsoft Office-bestanden


WhatsApp ondersteunt Microsoft Office en dat is best handig. Hierdoor kun je namelijk in een handomdraai de Word- PowerPoint- en Excel-bestanden delen die op je iPhone opgeslagen staan. Deze hoef je nu dus niet meer eerst naar een pdf over te zetten. Houd er wel rekening mee dat de ontvanger de bestanden kan openen in WhatsApp, maar afzonderlijke (Office) apps nodig heeft om ze te bewerken.

 1. Open WhatsApp en kies een chat waar je een Office-bestand in wilt versturen;
 2. Tik op het rondje met het pijltje erin om het deelmenu te openen;
 3. Kies ‘Deel document’;
 4. Selecteer de app waarin je het document opgeslagen hebt. iCloud Drive of Dropbox bijvoorbeeld;
 5. Zoek het document op en tik op ‘Stuur’;
 6. Het bestand wordt verzonden en verschijnt met een klein icoontje in het chatvenster.

Lees ook: In 6 stappen Microsoft Office-bestanden delen via WhatsApp

17. Maak tekst dikgedrukt, cursief of vetgedrukt


Als je jouw tekstberichten in WhatsApp er wat indrukwekkender uit wil laten zien, kun je deze versieren met vetgedrukte, cursieve of doorgestreepte tekst. Door de juiste tekens op je toetsenbord te gebruiken en deze aan het begin en einde van het woord te plaatsen, verander je het uiterlijk van de tekst.

 • *iPhoned* maakt de tekst vetgedrukt
 • _iPhoned_ maakt het woord cursief
 • ~iPhoned~ een tilde zorgt voor doorgestreepte woorden

Lees ook: Zo maak je tekst dikgedrukt, cursief of doorgestreept in WhatsApp

Wat zijn jouw favoriete WhatsApp-functies? Laat het weten in de comments!

Lees meer over WhatsApp

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.