Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Overzicht: Deze 19 WhatsApp-functies kende je nog niet

Lars Paijmans
2 mei 2019, 20:27
8 min leestijd
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

Gratis

WhatsApp is voor veel mensen de meest populaire app om met vrienden te chatten. Maar hoewel je de dienst vrijwel elke dag gebruikt, heb je vast nog niet van deze 19 functies gehoord.

Lees verder na de advertentie.

Minder bekende WhatsApp-functies

De basisfuncties van WhatsApp zijn bij de meeste gebruikers waarschijnlijk wel bekend, maar ken je de wat meer verstopte mogelijkheden van de chatdienst? We zetten de 17 iets minder bekende functies van WhatsApp op een rij.

1. Scherm WhatsApp af met Face ID of Touch ID

Of het nu werkgerelateerd of privé is, er zijn genoeg redenen om je WhatsApp-account af te schermen voor anderen. Gelukkig kun je de app gemakkelijk beveiligen met Touch ID of Face ID, afhankelijk van de iPhone die je gebruikt. Dit doe je als volgt.

 1. Open WhatsApp en ga naar de instellingen;
 2. Tik op Account;
 3. Ga naar Privacy en tik op Schermvergrendeling;
 4. Zet de schakelaar op groen.
WhatsApp functies

Je kunt hier ook instellen hoe lang het duurt tot de app weer om je gezicht of het topje van je vinger vraagt. Dit kun je in hetzelfde scherm instellen en varieert van onmiddellijk tot een uur.

2. Notificatie-preview uitzetten

Op de iPhone komen WhatsApp-berichtjes binnen als een preview op je homescreen. Zo kun je in één oogopslag bekijken wat iemand schrijft. Wil je de preview uitzetten maar wel een notificatie ontvangen, waardoor anderen niet mee kunnen lezen, dan kan dat.

 1. Ga naar de instellingen van WhatsApp;
 2. kies ‘Meldingen’;
 3. Zet het schuifje achter ‘Toon voorvertoning’ uit.
WhatsApp functies

3. Nummer wijzigen en data overzetten

Heb je een nieuw nummer, dan kun je van WhatsApp gebruikmaken om je accountgegevens, groepen en instellingen over te zetten naar je nieuwe telefoonnummer. Van daaruit wijst het zichzelf door de stappen op het scherm te volgen.

 1. Ga naar de instellingen van WhatsApp;
 2. Kies ‘Account’;
 3. Ga vervolgens naar ‘Wijzig nummer’;
 4. Volg de stappen op het scherm.

4. Verzendlijsten gebruiken

Wil je verschillende mensen die niet in één groep zitten hetzelfde bericht sturen, bijvoorbeeld als je een feestje geeft of tijdens oud en nieuw, dan heeft WhatsApp daar een handige functie voor. Met Verzendlijsten, te vinden linksboven op de Chats-pagina, kun je een nieuwe lijst aanmaken.

Je kunt dan mensen uit je contactenlijst kiezen (die jouw nummer hebben) en hen allemaal tegelijk een bericht sturen. Zij kunnen vervolgens reageren, maar dat bericht kan alleen jij bekijken.

5. Gesprek mailen

Wil je de chatgeschiedenis met een bepaald persoon opslaan, dan kan dat door een back-up te maken of door de complete geschiedenis naar jezelf (of iemand anders) te mailen als txt-bestand.

Ga daarvoor naar het Contacten-venster in WhatsApp, tik op de persoon en kies voor ‘E-mail chat’. Je kunt vervolgens kiezen of je de geschiedenis met of zonder media-bijlagen wilt verzenden.

WhatsApp functies

6. Reservekopie maken

Als je jouw chatgeschiedenis niet wil verliezen wanneer je je iPhone kwijtraakt of vervangt, dan kun je het beste een reservekopie maken. Die wordt opgeslagen in iCloud, zodat je de kopie met een ander toestel allemaal gemakkelijk weer binnenhaalt.

Je kunt handmatig reservekopieën maken of dat regelmatig automatisch laten doen. Daarbij heb je de keuze om wel of geen media bij te voegen. Voor het maken van een reservekopie ga je naar de instellingen van WhatsApp. Kies voor ‘Chats’ en tik op ‘Reservekopie’.

7. Data besparen op media

Zit je in WhatsApp-gesprekken waar vaak video’s en foto’s gedeeld worden, dan kan het hard gaan met je databundel. Via de instellingen van WhatsApp ga je naar ‘Datagebruik’ om daar iets aan te doen. Hier kun je achter verschillende soorten media kiezen om ze via wifi of mobiele data te downloaden. Door hier voor wifi te kiezen, bespaar je data.

Daarnaast kun je instellen dat je ontvangen media automatisch ook in je Filmrol-album wil opslaan of niet. Dat doe je in het venster ‘Chats’ vanuit de instellingen. Daar staat ‘Bewaar ontvangen media’. Normaal gesproken staat die op groen, maar je kunt ‘m ook uitschakelen.

8. Afspraken maken vanuit WhatsApp

Gebruikt iemand een tijdsbepaling in chats, dan worden die woorden in WhatsApp blauw, zoals urls. Tik erop om daar direct een afspraak van te maken in je agenda.

9. Privacy voor onbekenden

Op WhatsApp kan iedereen je profielfoto en status zien. Maar wil je liever niet dat onbekenden dat van je weten, dan is dat aan te passen. Via ‘Account’ in de instellingen van WhatsApp kies je voor ‘Privacy’. Hier stel je in wie kan zien wanneer je voor het laatst online was, hoe je profielfoto eruitziet en wat je status is. Het is zelfs mogelijk om deze zaken voor iedereen geheim te houden.

WhatsApp reverse image search

10. Blauwe vinkjes aanpassen

Via de vinkjes op WhatsApp kun je bij anderen checken of ze een bericht hebben ontvangen en of ze hem hebben gezien. Dat laatste wordt aangeduid door blauwe vinkjes, bij enkel een ontvangst ogen ze grijs. Deze leesbewijzen kun je uitzetten zodat anderen niet van je weten wanneer je iets hebt gelezen. Echter, als je het uitschakelt, weet je dat ook niet van anderen.

 1. Open de instellingen van WhatsApp;
 2. Ga naar Privacy;
 3. Zet Leesbewijzen uit.

11. Blauwe vinkjes omzeilen

Om stiekem een bericht te lezen zonder dat je een blauw vinkje doorgeeft, kun je ook een trucje gebruiken. Zodra je een melding van een WhatsApp-bericht ontvangt, wacht je met het ontgrendelen van je iPhone.

Leg je vinger op de Touch ID knop of laat je gezicht scannen met Face ID zodat de inhoud van deze meldingen te lezen is. Je kunt nu een bericht lezen zonder dat je een blauw vinkje doorgeeft. Zodra je op een bericht wil reageren zul je echter wel WhatsApp moeten openen.

12. Markeer chat als ongelezen

Lees je een bericht waar je later even op moet antwoorden en wil je dat niet vergeten? WhatsApp laat je chats als ongelezen markeren. Dat doe je in het Chats-overzicht. Veeg het betreffende gesprek naar rechts. Links verschijnt dan een blauw vak met het woord ‘Ongelezen’ erin. Tik daarop en er komt een blauwe stip naast het gesprek te staan.

whatsapp live locatie

13. (Live) Locatie delen

Heb je tegen iemand gezegd dat je onderweg bent en wil je jouw huidige locatie delen, dan kan dat. Tik in een gesprek links naast het invoervlak op het pijl-icoontje en kies voor ‘Deel locatie’. Via gps kun je hem vervolgens doorgeven. Dat is ook een gemakkelijker manier om te zien of jullie vlak bij elkaar zijn.

14. Bericht aan favorieten toevoegen

Als je een bericht later nog eens wil teruglezen zonder heel ver terug te scrollen, dan kun je er een ster aanhangen. Dat doe je door je vinger op een bericht te houden en in het menuutje op het ster-icoon te tikken.

De berichten kun je vervolgens terugvinden door in de instellingen voor ‘Berichten met ster’ te kiezen. Ze worden daar op datum opgeslagen. Vanuit hier kun je doortikken naar het betreffende gesprek.

15. Snel reageren op berichten met Quick Reply

Als je een WhatsApp-berichtje krijgt terwijl je een andere app gebruikt, is het soms onhandig om WhatsApp helemaal te openen. In dat geval kun je de Quick Reply-functie gebruiken.

Dit doe je door een melding naar beneden te schuiven, zodat er een tekstbalkje verschijnt. Hier kun je direct de reactie invullen en verzenden, zodat je WhatsApp niet hoeft te openen.

WhatsApp iPad-app gelekt

16. Gebruik WhatsApp op je iPad

Hoewel WhatsApp nog geen iPad-versie heeft, kun je de dienst wel gewoon op je tablet gebruiken via WhatsApp Web. Door dit op de juiste manier te installeren, kun je zelfs een icoontje op je iPad-homescherm zetten. In onze tip over WhatsApp op je iPad lees je precies hoe dit werkt en kun je ook een video bekijken met uitleg.

17. Zet bepaalde gesprekken op ‘stil’ (groepchats)

Als je in meerdere groepsgesprekken zit, kan een overvloed aan berichten soms voor flink wat irritatie zorgen. Verlaat die groep echter niet zomaar, want je kunt deze ook gewoon op stil zetten zonder dat de andere groepsleden daar vanaf weten. Bij deze functie heb je de keuze om een groepsgesprek acht uur lang, een week of een jaar lang het zwijgen op te leggen.

 1. Open het groepsgesprek dat je op stil wilt zetten;
 2. Tik op de naam van de groep om de instellingen te openen;
 3. Kies ‘Stil’ en selecteer hoe lang je het gesprek op stil wilt zetten.

18. Deel bestanden Microsoft Office-bestanden

WhatsApp ondersteunt Microsoft Office en dat is best handig. Hierdoor kun je namelijk in een handomdraai de Word- PowerPoint- en Excel-bestanden delen die op je iPhone opgeslagen staan. Deze hoef je nu dus niet meer eerst naar een pdf over te zetten. Houd er wel rekening mee dat de ontvanger de bestanden kan openen in WhatsApp, maar afzonderlijke (Office) apps nodig heeft om ze te bewerken.

 1. Open WhatsApp en kies een chat waar je een Office-bestand in wilt versturen;
 2. Tik op het rondje met het pijltje erin om het deelmenu te openen;
 3. Kies ‘Deel document’;
 4. Selecteer de app waarin je het document opgeslagen hebt. iCloud Drive of Dropbox bijvoorbeeld;
 5. Zoek het document op en tik op ‘Stuur’;
 6. Het bestand wordt verzonden en verschijnt met een klein icoontje in het chatvenster.

19. Maak tekst dikgedrukt, cursief of vetgedrukt

Als je jouw tekstberichten in WhatsApp er wat indrukwekkender uit wil laten zien, kun je deze versieren met vetgedrukte, cursieve of doorgestreepte tekst. Door de juiste tekens op je toetsenbord te gebruiken en deze aan het begin en einde van het woord te plaatsen, verander je het uiterlijk van de tekst.

 • *iPhoned* maakt de tekst vetgedrukt
 • _iPhoned_ maakt het woord cursief
 • ~iPhoned~ een tilde zorgt voor doorgestreepte woorden

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu