Als je wilt weten wat Super Mario Run zo goed maakt, moet je vooral de nieuwe Mega Man-games voor iOS eens proberen.
Lees verder na de advertentie.
Mega Man is geen goede iPhone-game
Gameproducent Capcom brengt vandaag de eerste zes delen van Mega Man uit op iOS. De spellen zijn los te koop voor 1,99 euro per stuk, maar de vraag is of je dat moet doen. Mega Man speelt namelijk niet meer zoals vroeger. De animaties zijn veranderd en het schieten werkt niet goed. Daarnaast klopt het tempo niet en beweegt de game schokkerig.
Het principe van Mega Man is wel hetzelfde gebleven: je doorloopt verschillende levels waar op het eind een baas met een speciale aanval op je wacht. Versla je de baas, dan kun je zijn aanval overnemen en gebruiken in andere levels. Zo word je almaar sterker totdat je de game uitspeelt. Dat is enorm lastig, wat een van Mega Mans grootste charmes is.
Guys, I tried one of those new Mega Man mobile ports. They are more horrible than I imagined. pic.twitter.com/hh9VnwOuES
— Daan Koopman (@NintenDaan) 5 januari 2017
Virtuele knoppen
In de Mega Man-spellen op iOS wil het helaas niet lukken. Capcom is er niet in geslaagd om ze op een goede manier over te zetten naar de smartphone. En dat is toch vreemd, gezien het hier spellen betreft met simpele graphics die in de afgelopen jaren vaker naar apparaten werden overgezet, waar ze een stuk beter op draaiden. En het is niet alsof iOS een zwak platform is – de vertaalslag naar mobiel is simpelweg ondermaats.
Maar zelfs als Mega Man goed zou draaien op de iPhone, dan nog is deze vorm niet de beste. Om Mega Man te spelen heb je waarschijnlijk wel fysieke knoppen nodig om te ontwijken, te springen en te richten. Deze apps bieden helaas geen ondersteuning voor een externe controller, dus bedien je de games met virtuele knoppen. Dat doen overigens meerdere spellen op iOS, maar het maakt bepaalde stukken in levels een stuk moeilijker dan nodig. Gelukkig word de voortgang na elk level opgeslagen.
Niet automatisch goed op de iPhone
Voor game-uitgevers is het gemakkelijk om eigen klassiekers keer op keer opnieuw uit te brengen. Dit zijn bekende namen die mensen herkennen van vroeger. De vraag is hoe uitgevers ermee om moeten gaan. Het zal te laat zijn, maar Mega Man kan met behulp van updates nog worden verbeterd. Maar dan zijn het nog steeds spellen die op een iPhone niet volledig tot hun recht komen – iets waar Capcom zich overigens niet als enige op verkijkt.
Super Mario Run
Nintendo had ook gemakkelijk een oude Super Mario-game uit kunnen brengen op de iPhone. Waarschijnlijk zou dat zelfs een verkoophit zijn geworden, zelfs als rennen en springen lastiger zou zijn door de virtuele knoppen. Het Japanse bedrijf besloot het anders te doen met Super Mario Run. Wel de bekende personages, omgevingen en geluiden, maar niet dezelfde gameplay.
In plaats daarvan werd gekozen om Mario automatisch één kant op te laten rennen. De speler hoeft in principe alleen maar op tijd op het scherm te tikken om te springen. Een simpel idee, maar tot in de puntjes uitgewerkt in het ontwerp van de levels en het verzamelen van de verschillende muntjes, waarmee dezelfde levels een nieuwe moeilijkheidsgraad krijgen. Daarnaast zijn de levels heel kort, zodat ze ook goed onderweg te spelen zijn (met één hand).
Opnieuw opgebouwd voor de smartphone
Nintendo heeft geprobeerd om zijn bekende game helemaal opnieuw op te bouwen voor de smartphone en dat pakt goed uit. Natuurlijk was ook de release van Super Mario Run niet foutloos, zo is de game niet speelbaar zonder internetverbinding. Daarnaast klaagden veel spelers over de prijs van het volledige spel. Wij vinden 10 euro voor een goede smartphonegame echter beter dan 2 euro uitgeven aan een Mega Man op iOS.
Lees ook: 10 euro voor Super Mario Run is niet te duur, en daar moeten we aan gaan wennen