Met deze 5 apps zie je de maansverduistering het beste

Florence Peeters
27 juli 2018, 19:33
4 min leestijd
Met deze 5 apps zie je de maansverduistering het beste

De langstdurende maansverduistering van de 21ste eeuw is vanavond te bewonderen. Om een maansverduistering of bloedmaan te zien heb je geen speciale apparatuur nodig, maar er is meer te zien. Vier planeten zijn vanavond ook beter zichtbaar. Om alles in de ruimte mee te krijgen, bespreken we 5 handige apps.

Lees verder na de advertentie.

Maansverduistering te zien

Normaal gesproken wordt een maan vanzelf weer volledig donker, maar tijdens een verduistering wordt deze rood van kleur. Vandaar de naam ‘bloedmaan’. Een deel van het zonlicht gaat op dat moment door de atmosfeer van de Aarde en buigt dan om onze planeet heen. Zo projecteert het licht op de maan. Het licht in de lucht van de Aarde heeft op hetzelfde moment een kortere golflengte, waardoor er minder blauw- en groentinten te zien zijn. Dit maakt de maan rood.

De planeten Mars, Jupiter, Saturnus en Venus zijn vanavond ook extra goed zichtbaar. Dit komt door het heldere weer en omdat de maan dan verduistert is. Om ook de ringen van Saturnus en de manen van Jupiter te zien, is een app of een ouderwetse verrekijker nodig.

De maansverduistering begint in Nederland om 21.30 en duurt tot 23.14 uur. De eerstvolgende maansverduistering is te zien op 21 januari 2019. Daarna gebeurt het pas weer in september 2025.

1. Star Chart

Met Star Chart kan je de locatie van iedere ster, maan en planeet achterhalen door middel van 3D-simulatie en gps. Richt je iPhone ‘s avonds naar de lucht en de app toont je de info van ieder object dat te zien is. Handig voor de maansverduistering is dat je vanuit Star Chart kan zien hoe de bloedmaan eruit ziet in bijvoorbeeld Kaapstad of Bangkok. Verander hiervoor je locatie in de instellingen en krijg zo een beeld van hoe de maan in de rest van de wereld oogt.

Wil je de maansverduistering vergelijken met een oudere of andere soort verduistering? Star Chart laat je ook terugzoeken in de geschiedenis. Met Time Shift kun je het ruimtebeeld zien tot 10.000 jaar geleden.

Star Chart

ESCAPE VELOCITY LIMITED

Gratis via App Store

2. Night Cap Camera

Probeer je een foto te schieten van de bloedmaan? Dan kan het lastig zijn om er meer dan een rood stipje in de lucht van te maken. De app Night Cap Pro is speciaal ontwikkeld om astronomie te fotograferen. De applicatie zorgt ervoor dat je iPhone een langere sluitertijd gebruikt met het schieten van een foto.

Door het langer blootstellen van de lens aan het licht, ziet de maan er minder ‘plat’ of onscherp uit. Ook om na de maansverduistering betere foto’s te maken bij slecht licht, kan de app uitkomst bieden. Het vermindert het korrelige effect wat een foto in het donker kan hebben. Night Cap Camera heeft daarnaast een timelapsefunctie, zodat je het maanspektakel ook op die manier vastlegt.

NightCap Camera

Realtime Dreams Limited

€ 2,99 via App Store

3. SkySafari

SkySafari heeft een enorme database met informatie over het sterrenstelsel en laat je alles zien wat je vraagt. De app heeft een zoekfunctie waar je specifieke planeten of sterren in kunt opzoeken. Roep via de stemfunctie bijvoorbeeld ‘selecteer Mars’ of ‘zoek de Maan’ en de app doet het. Hierdoor kun je tijdens de maansverduistering inzoomen op iedere planeet, die met behulp van augmented reality wordt weergegeven. Ieder object heeft zijn eigen infovisualisaties over de historie en eigenschappen ervan.

Met het betaalde abonnement van de app luister je naar audiotours door universums en bekijk je specifieke ruimtebanen, of een gedetailleerd beeld van een bepaald stuk van de ruimte.

SkySafari

Simulation Curriculum Corp.

€ 5,99 via App Store
astronomie apps

4. Moon Phase Calender Plus

Maansverduisteringen komen vaker voor dan zonsverduisteringen. Wil je vaker een bloedmaan bekijken, dan laat Moon Phase Calender Plus je zien wanneer dat kan. De agenda-app laat de stand van de maan zien vanaf jouw exacte locatie en telt automatisch af naar de volgende ‘fase’ van de maan.

Gebruikers kunnen verschillende notificaties instellen. Krijg bijvoorbeeld een seintje vlak voordat er een volle maan of andere gebeurtenis staat te beginnen. Moon Phase Calender maakt hiervoor gebruik van data van NASA.

Moon Phase Calendar Plus

Fascinating Projects

Gratis via App Store

5. NASA

NASA is een autoriteit op het gebied van astronomie. Lees alle belangrijke informatie en achtergrond over de maansverduistering en de andere planeten die te bewonderen zijn in de app van NASA. Naast het laatste nieuws leer je in de NASA-app ook meer over hun ruimtemissies.

Kijk mee met streams vanuit de ruimte of blader door de meest bijzondere foto’s van de Zon, Maan en natuurlijk Aarde. Leuke extra: al deze foto’s stelt NASA ook beschikbaar als wallpapers om op te slaan vanuit de app.

NASA

NASA

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu