De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

De 8 beste lifelogging apps: houd elk aspect van je leven bij

Wouter Nijsen
26 maart 2014, 19:11
5 min leestijd
De 8 beste lifelogging apps: houd elk aspect van je leven bij

Geef toe: zou het niet fantastisch zijn als er een heuse database zou bestaan van jouw leven? Dat iedere activiteit wordt opgeslagen, zodat je er later nog even een blik op kunt werpen? Het ‘tracken’ van je activiteiten – ook wel lifelogging genoemd – treedt dankzij populaire iPhone apps steeds meer naar de voorgrond. Maar welke Lifelogging apps zijn nu de moeite waard? Wij zoeken het voor je uit.

Lees verder na de advertentie.

Houd je activiteiten bij

lifelogging apps

Moderne iPhones zijn uitgerust met geavanceerde en technisch hoogstaande bewegingssensoren. Deze zijn in staat om iedere beweging en activiteit nauwlettend te volgen en te beoordelen. De iPhone 5S is bijvoorbeeld uitgerust met een M7 motion co-processor, die continu bewegingsdata verwerkt met behulp van de gyroscoop, versnellingsmeter en het kompas van het toestel. Zelfs als de iPhone in je broekzak zit, kan het data vergaren zodat je kunt zien hoe jij je dag beleeft.

De vraag is natuurlijk: waarom en wanneer is deze informatie voor jou als gebruiker relevant? Dat hangt van een aantal zaken af. Voor een sporter kan het tracken van sportactiviteiten ontzettend handig zijn. Er zijn diverse apps die je hardloopprestaties bijhouden en een schema voor je opzetten, met als doel om beter te worden. Je hoeft niet meer ouderwets op papier bij te houden hoeveel kilometer je nog moet lopen deze week of hoeveel calorieën je nog moet verbranden om je doel te halen; er zijn applicaties die je daarop attenderen en het rekenwerk doen.

De iPhone kan jou leren kennen

lifelogging apps

Maar niet alleen bewegings- en fitnessapps hebben baat bij de snufjes van de iPhone. Ook andere apps spelen in op de unieke techniek van Apples toestellen. Zo kun je bijvoorbeeld laten vastleggen waar je allemaal bent geweest op een bepaalde dag. Bij deze apps wordt het gps-signaal gebruikt om te zien hoe snel en op welke manier je van punt A naar punt B beweegt. Daarmee wordt een schatting gemaakt van het aantal stappen dat jij per dag zet. Leef jij eigenlijk wel gezond genoeg? En omdat je iPhone voortaan weet wanneer en hoe vaak je loopt, geeft het toestel je ook advies welke route je wanneer moet nemen.

Op die manier moet de iPhone jou als persoon een beetje gaan begrijpen. Door middel van tracking wordt een stukje van jouw persoonlijkheid in het toestel verwerkt. De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn al een aantal applicaties en accessoires die hun sporen al ruim verdiend hebben. We zetten de beste voor je op een rijtje.

De beste lifelogging apps

Moves

ProtoGeo

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Moves is één van de belangrijkste bewegingstrackers voor de iPhone. De applicatie hoef je alleen maar aan te zetten en vervolgens blijft hij op de achtergrond draaien en allerlei zaken bijhouden. Dit varieert van wandelen, fietsen tot hardlopen en autorijden. Door je gps-locatie te tracken, kun je zien hoe snel je van punt A naar punt B beweegt. Op die manier kan de applicatie inschatten of je lopend of met het vervoer je route aflegt. Moves berekent dagelijks hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kilometers je hebt afgelegd.


Day One is misschien wel de populairste dagboek-app in de App Store. Je haalt logischerwijs het maximale uit de app als je iedere dag nauwkeurig bijhoudt wat je hebt gedaan. De applicatie helpt je hierbij door bijvoorbeeld bij te houden waar je zoal bent geweest en hoeveel stappen je die dag hebt gezet. Ook kunnen je beluisterde nummers op die dag vastgelegd worden. Dat doet het programma met behulp van de vele sensoren in de iPhone 5S. Day One kenmerkt zich door vrolijke kleuren en een toegankelijke interface, waar je makkelijk verslagen en plaatjes kunt invoegen.

Fitocracy Macros – How much should I eat to lose weight

Fitocracy, Inc.

Gratis via App Store

De voedsel-app Fitocracy Macros houdt nauwkeurig bij hoeveel eiwitten, koolhydraten en vet je in een bepaalde periode naar binnen werkt. Een onbekende speler is Fitocracy niet. Je kent het misschien wel als dat ene bekende fitness-platform, waarbij mensen elkaar stimuleren om iedere dag gezond te leven. Deze iPhone-app richt zich volledig op je voedselgebruik en helpt je om in het vervolg gezonder te eten.


Geld verdienen met bewegen, geld verliezen als je lui bent. Dat is de insteek van Pact, een wel heel bijzondere app die financiële consequenties verbindt met het behalen van sportieve doelen. Je zet vooraf geld in om mee te doen. Wie zijn wekelijkse sportprestaties haalt krijgt geld van wie zijn gestelde doelen niet heeft gehaald en andersom. Dankzij de laatste update kun je nu ook je workout bijhouden via de accelerometer van je iPhone.


The Moodist is een applicatie die bijhoudt hoe jij je de afgelopen weken hebt gevoeld. Zit er vooruitgang in of voel je je eigenlijk alleen maar slechter naarmate de dagen vorderen? De app checkt je humeur en onthoudt hoe jij je de afgelopen tijd hebt gevoeld. The Moodist bewaart je beschrijving en eventueel bijgevoegde foto en de locatie waarop je incheckt.

ASICS Runkeeper: Hardloop App

FitnessKeeper, Inc.

Gratis via App Store

Meer dan 25 miljoen sporters maken al gebruik van Runkeeper. Met de app volg je een persoonlijk en uitgebreid coachingsprogramma waarmee jij binnen no time topfit wordt. Je kunt van alles laten tracken, van hardlooptrainingen, wandelingen tot fietsritten en trektochten. Via sensoren in de iPhone kun je je hartslag meten en je prestaties analyseren. In de agenda kun je een gedetailleerde activiteitengeschiedenis bekijken om te zien hoe je het de laatste dagen of weken gedaan hebt.

ASICS Runkeeper: Hardloop App

FitnessKeeper, Inc.

Gratis via App Store

Bij SoundTracking wordt er een soort van soundtrack van je leven gemaakt. Alle speciale momenten, die je via beeld, tekst en geluid in de app stopt, worden in muziekvorm naar voren gebracht. Zo kun je later dat moment nog eens terughalen in je gedachten. De ontworpen soundtrack kun je delen op Facebook, Twitter en Foursquare. SoundTracking groeit met de dag en kent momenteel 300.000 actieve gebruikers.


Saga omschrijft zichzelf als de ultieme lifelogging-app. Zo ver willen wij in onze lofzang niet gaan, maar we zijn wel behoorlijk onder de indruk van de app. Saga is een makkelijke manier om bij te houden waar je heengaat en wat je aan het doen bent. Leef je leven, en deel die met je vrienden, familie en andere volgers. Bij actief en goed gebruik schrijft Saga automatisch jouw digitale autobiografie op. Saga maakt gebruik van de sensoren op je iPhone om je locatie te bepalen en slaat vervolgens op hoe lang je ergens geweest bent.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu