Review: Lens brengt Instagram naar je Apple Watch, maar is vooral onhandig

Florence Peeters
25 april 2019, 11:27
3 min leestijd
Review: Lens brengt Instagram naar je Apple Watch, maar is vooral onhandig
Lens for Watch

Lens for Watch

Gratis

Reviewscore

5

In sommige gevallen is een Watch-app de ideale manier om niet altijd je iPhone erbij te pakken. Met Lens for IG gebruik je Instagram op je Apple Watch, maar is het de vraag hoe handig dat nou echt is.

Lees verder na de advertentie.

Lens: nieuwe Apple Watch-app voor Instagram

In het verleden heeft Instagram zelf nog een watchOS-app voor de Apple Watch uitgebracht, maar deze is al een tijdje stopgezet. Ontwikkelaar Reuben Catchpole heeft daarom nu een alternatief gemaakt, dat vrijwel alle functies van Instagram op je iPhone naar de Watch brengt.

Het enige dat je niet vanaf Apples horloge kan doen, is een foto of video posten of livestreams bekijken. Verder kun je Instagram met Lens gebruiken zoals je gewend bent, zonder dat je je iPhone nodig hebt. Zodra je de app geïnstalleerd hebt, log je enkel eenmalig op je iPhone in met je Instagram-account. Vervolgens kun je Lens openen op je Apple Watch.

Lens for IG

De app lijkt in eerste instantie niets op hoe we Instagram kennen op iOS. Lens for IG bestaat uit een menu met alle onderdelen die je in Instagram terug kan vinden. Denk aan je feed, Verhalen, jouw activiteit, het Ontdekken-menu, berichten, je profiel en de zoekfunctie.

Door je Instagram-feed heen scrollen doe je met de Digitale Kroon of gewoon met je vingers. Onder elke foto zie je het aantal likes en reacties, en liken doe je door op het hartje te tikken. Het is een fijne manier om snel door je tijdlijn te gaan zonder je iPhone erbij te hoeven pakken. Een minpunt is dat dit niet het geval is bij video’s in je tijdlijn. Het laden hiervan duurt enorm lang, wat de snelheid en het gemak van het scrollen weer laat verdwijnen.

Gratis, maar toch niet helemaal

Maar dan begint de ellende. Want in de gratis versie kun je eigenlijk niets meer dan door je feed heen scrollen en foto’s liken. De mogelijkheid om onder een post te reageren zit achter een betaalmuur, net zoals dat alle andere functies buiten je tijdlijn een betaalde functie zijn. Om hier toegang tot te krijgen, dien je eenmalig 2,29 euro af te rekenen.

Geen groot bedrag, maar niet minder frustrerend. Want hoewel de app een makkelijke en vooral complete manier biedt om vanaf je horloge het sociale medium te checken, is het in onze ogen niet goed genoeg om zoveel functies achter een transactie te plaatsen.

Veel Instagram-foto’s zijn al vierkant, maar alsnog te groot om volledig getoond te worden op het kleine schermpje van de smartwatch. Dit valt nog enigszins mee op het grotere scherm van de Apple Watch Series 4, maar bij alle oudere modellen is scrollen door je tijdlijn zo niet heel handig. Bovendien is reageren, een privébericht of iets opzoeken een gedoe, omdat typen op het display lastig is.

Wat ons betreft is de app dus vooral bedoeld om vanaf je Apple Watch snel door je Instagram-feed heen te scrollen. Maar Lens for IG is absoluut geen volwaardige Watch-app die de iPhone-versie kan vervangen. De moeite van toch je iPhone erbij pakken wordt beloond door een groter gebruiksgemak en fatsoenlijke toegang tot alle functies.

Lens for Watch

Reuben Catchpole

Gratis via App Store

Wil je meer apps voor op je Apple Watch? Check dan ook onze app-reviews van slaaptracker AutoSleep en Spotify op je Apple Watch.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu