Leer meer over fotografie met iZoner voor iPhone

Redactie
14 februari 2012, 11:08
3 min leestijd
Leer meer over fotografie met iZoner voor iPhone

iZoner is een app voor de lerende fotograaf met een iPhone. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een veredelde lichtmeter, maar wel verrekte handig. Voor iedere beginnende fotograaf of voor iedereen die er meer over wil leren.

iZoner is eigenlijk gemaakt voor twee doeleinden. Je kunt jezelf leren inschatten welke instellingen je camera nodig heeft onder bepaalde omstandigheden zonder de hele tijd 10 foto’s te maken en dan te kijken welke daarvan klopt. Je kunt iZoner ook gebruiken voor het maken van HDR foto’s.

[appimg 489828927]

Train jezelf met iZoner

Lees verder na de advertentie.

De applicatie meet het licht bij de door jou ingestelde waarden. Dan laat het zien hoeveel je ervan af zit. Nu geeft mijn Canon 20D camera dat zelf ook aan, maar niet zo duidelijk. Het bespaart je tijd met iZoner. Ook is het handig om er mee te spelen zodat je zelf steeds beter begrijpt welke waarden passen in welke omstandigheden. Er is wel een stoomcursus fotografie begrippen nodig wil je iZoner begrijpen. Special voor jullie een zeer korte uitleg onderaan deze pagina.

Gebruik iZoner voor HDR foto’s

High Dynamic Range. Dit zijn foto’s opgebouwd uit meerdere foto’s met verschillende instellingen. Dit doe je bijvoorbeeld om veel contrast te verlagen. Stel je maakt een foto tegen de zon in. Dan is de zon heel erg fel en stel er zijn schaduwen. Dan is een gemiddelde van de waarden niet genoeg om alles goed te kunnen zien. Een HDR foto maak je op een statief en dan laat je een programma de foto’s over elkaar heen gooien. Het resultaat is een gelijkwaardig belichte foto waar bijna alles zichtbaar op is. Met iZoner zie je zonder problemen welke instellingen je nodig hebt voor het gebied waar het te donker of licht voor is. Met de spot meet je in een scherm twee waarden. Hieronder zie je een voorbeeld van HDR gemaakt met behulp van iZoner.

Stoomcursus begrippen iZoner

Aperture: Staat voor diafragma. Hoe groter de opening van je diafragma hoe meer licht het doorlaat. Gek genoeg is de waarde van het diafragma klein als het een grote opening heeft en andersom. Dus 2.8 diafragma is een grote opening en 22 is een kleine opening. Een bijkomend effect van een grote opening is een kleine scherptediepte. Dit is, hoe onlogisch het dan ook klinkt, veel verschil in scherpte tussen je onderwerp en de achtergrond. Een kleine opening oftewel een hoger getal diafragma zorgt voor minder verschillen met je onderwerp. De hoeveelheid licht heeft een directe invloed op je sluitertijd.

Sluitertijd: Dit is de tijd dat je camera licht laat vallen op de sensor. Staat het te lang open dan wordt je foto overbelicht en staat het te kort open dan is je foto onderbelicht. Vandaar dat de opening van je diafragma ook direct invloed heeft op je sluitertijd en andersom. Je kunt camera’s vaak ook instellen in een vaste sluitertijd of in een vast diafragma. De camera zoekt dan zelf de juiste waarden erbij, tenzij dit niet haalbaar is. Ook hier is iZoner erg handig om te bepalen wat het beste is. De camera instellingen zijn namelijk ook hier in te schakelen.

Isowaarde: De isowaarde is de gevoeligheid van de sensor. Vroeger was het de gevoeligheid van het filmrolletje. Een lage iso geeft vaak meer scherpe foto’s met weinig ruis, maar vereist meer licht. Dus veel licht, een langere sluitertijd of een laag diafragma getal is meestal vereist. Bij een hogere iso waarde heb je meer last van ruis. Het heeft iets weg van dode pixels. Het voordeel is echter wel dat je minder licht nodig hebt. Dus snellere sluitertijden en een hoger getal diafragma kan hier ingezet worden. Handig voor bijvoorbeeld concerten of andere donkere omgevingen.

[app 489828927]

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's