Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

Journey voor iOS review: een reis om nooit te vergeten

Erwin Vogelaar
6 augustus 2019, 20:22
3 min leestijd
Journey voor iOS review: een reis om nooit te vergeten
Journey

Journey

€ 4,99

Reviewscore

9,5

Na Sky: Children of the Light, is nu ook de vorige game van ontwikkelaar thatgamecompany beschikbaar in de App Store. In onze Journey review lees je of dat zes jaar later nog de moeite waard is.

Lees verder na de advertentie.

Journey review: reis met mij mee

In onze review van Sky: Children of the Light roemden we de vorige game van maker thatcamecompany al: Journey. Deze game kwam voor het eerst in 2012 uit voor de PlayStation 3. Nu kun je de reis ook beleven op je iPhone of iPad. De vraag is natuurlijk: is dat zes jaar later nog de moeite waard?

In Journey start je in een lege woestijn, met in de verte een berg waar licht uit komt. Je start met glijden over de zandvlaktes, maar al snel kom je er achter dat de berg verder is dan je dacht. Ook weerhouden obstakels je ervan om door te reizen. Gelukkig heb je een paar hulpmiddelen.

journey review

Sjaal om

Allereerst je sjaal. Deze sjaal geeft je de kracht om een flinke sprong te maken en een stukje te zweven. De sjaal moet eerst echter groeien en na elke sprong opgeladen worden. Groeien kan door verstopte symbolen in de wereld te verzamelen. Opladen gaat door het aanraken van kleine zwevende sjaals of magische wezens.

Daarnaast kun je hulp krijgen van een tweede speler. Plots kan iemand anders opduiken in je wereld die hetzelfde doel heeft als jij: naar die berg reizen. Je kunt niet met elkaar praten, maar elkaar toch helpen. Het is namelijk mogelijk om een geluidje te maken, bijvoorbeeld als je een verstopt symbool hebt gevonden. Sta je dichtbij elkaar, dan vul je elkaars sjaal bij.

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om tegen of met elkaar te spelen in games, maar Journey is nog steeds uniek in het feit dat je één willekeurige andere speler kunt vinden, daar niet mee mag praten en toch samen een waanzinnige ervaring kunt beleven.

journey review

Wonderlijk avontuur

De reis naar de berg valt namelijk niet mee. Het start allemaal mooi met zonnige zandvlaktes en simpele puzzels, waarbij je bijvoorbeeld een sjalen brug moet repareren. Later in dit avontuur van zo’n twee tot drie uur wordt het echter lastiger. Monsters en de kou jagen op je sjaal en je leven. Juist dan is het fijn om iemand bij je te hebben, zodat je elkaar naar die bergtop kunt slepen.

In onze Sky: Children of the Light review stelden we nog dat Sky voelt als een ode aan Journey, waarbij de hoogtepunten nog eens worden herhaald. Toch staat Journey nog steeds sterk op zichzelf. De game heeft vooral een betere focus dan Sky. Het gaat maar om maximaal twee spelers met één duidelijke, prachtige reis zonder afleiding.

Journey is werkelijk zo’n game die je gespeeld moet hebben. Eentje die laat zien wat voor wonderlijke avonturen er mogelijk zijn met dit medium. Zonder enige dialogen wekt Journey allerlei emoties op. Of dat nou komt door de prachtige beelden, de magische soundtrack of je reisgenoot die tot het eind bij je blijft. Dit is een reis om ook nu nog op je iPhone te maken en nooit meer te vergeten.

Journey

Annapurna Interactive

€ 4,99 via App Store

Meer games

Wil je nog meer mooie games spelen? Elke maand kiezen we vijf nieuwe games in de App Store uit. Check bijvoorbeeld de vijf beste games van juli 2019. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om elke maand vijf nieuwe gametips te ontvangen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen