4 handige iOS-apps om te leren programmeren

Rutger Otto
13 december 2014, 15:51
2 min leestijd
4 handige iOS-apps om te leren programmeren

De afgelopen week heeft Apple in de App Store aandacht besteed aan ‘The Hour of Code’. Voor mensen die op hun iPhone willen leren programmeren, hebben we een lijstje opgesteld van de handigste iOS-apps om je te helpen.

Op de iPhone programmeren

“Iedereen kan de basis van programmeren binnen een uur leren, als je maar de juiste gereedschappen gebruikt”, stelt Code.org, de organisatie achter het Hour of Code-initiatief. We gebruiken technologie dagelijks met onze iPhone, maar weten vaak helemaal niet hoe die techniek ‘achter de schermen’ werkt. Wat is CSS? Hoe werkt HTML en Javascript? Onderstaande apps helpen je op weg in het leren van de programmeertaal, waarvoor hetzelfde geldt als andere talen: leer de regels, opbouw en woorden en je leert het spreken.

iphone programmeren


Codecademy is één van de bekendste websites om te leren coderen. Met deze app richt Codecademy zich helemaal op de basis. Je bent een uurtje bezig om in hapklare brokken de allereerste stapjes in de wereld van programmeren te zetten. Steeds krijg je een stukje uitleg over een bepaalde regel in de taal, waarna jij de juiste actie in een regel code moet plaatsen. Vervolgens zie je meteen welk effect dat heeft in het resultaat. Weinig vrijheid, wel een goede app om te zien of coderen je ligt.

Hopscotch-Programming for kids

Hopscotch Technologies

Gratis via App Store

Hopscotch is gericht op kinderen, maar is ook een aanrader voor volwassenen. In tegenstelling tot Codecademy gebruikt Hopscotch geen tekens en letters, maar is de app veel visueler ingesteld. Hopscotch is een iPad-app die werkt met gekleurde blokken. De blokken hebben verschillende functies en door ze te koppelen (je sleept ze achter elkaar), maak je iets nieuws. Zo kun je poppetjes laten lopen door het iOS-apparaat te tilten of maak je knopjes om te springen. De iPhone-app is een verzameling van spelletjes die met Hopscotch zijn gemaakt, om een indruk te krijgen van wat er mogelijk is.

iphone programmeren

codeSpark Academy Kids Coding

codeSpark

Gratis via App Store

The Foos is een app voor iPhone en iPad voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Ook met deze app wordt programmeren als visueel spelletje gepresenteerd. Er zijn 24 levels, steeds moet een level gehaald worden om door te gaan naar de volgende. Per level is het de bedoeling dat je blokjes naar een regel sleept, bijvoorbeeld ‘lopen’ en ‘springen’. Doe je dat op de juiste manier, dan speelt het spel zich vervolgens goed uit en verzamelt het poppetje alle muntjes en een ster in het level. Kinderen leren zo actie en reactie achter een spel.

L2Code HTML

SparkNET Interactive

€ 4,99 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

L2Code (of Learn to code) is een serie apps voor iOS om programmeren te leren. Je kan losse apps kopen voor 4,49 euro om bijvoorbeeld CSS of HTML te leren, maar je kan ook gebundelde apps met korting kopen. De lessen zijn bedoeld voor de iets oudere gebruiker. Geen cartoony aankleding, maar gebaseerd op tekst, waarbij wel stap voor stap uitgelegd wordt hoe alles werkt en waarbij ook jij als gebruikers vooral moet doen om te leren.

Lees meer over apps

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu