Fotograaf gebruikt deze 6 apps voor prachtige kunstkiekjes
Rutger Otto

De Duitse fotograaf Robert Jahns is populair op Instagram dankzij zijn bizarre plaatjes. Deze 6 apps gebruikt hij om ze te maken.

iPhone foto kunst

Werp een blik op de foto’s van Robert Jahns (op Instagram bekend als nois7) en je ziet meteen plaatjes die eruit springen. Niet alleen door het prachtige kleurgebruik, maar ook omdat het surrealistische kiekjes zijn. Bijvoorbeeld van een olifant aan een bos ballonnen of van een walvis die door de kanalen van Venetië zwemt.

Jahns legt aan Cult of Mac uit hoe hij te werk gaat. Momenteel gebruikt hij nog een iPhone 5S, maar binnenkort wil hij overstappen naar een iPhone 6. “Een groter scherm is handig voor me, maar de iPhone 6 Plus is weer te groot voor mijn smaak.” De eindresultaten van zijn foto’s vergen wel wat bewerking, daarvoor gebruikt hij verschillende apps.

instagram nois7

ArtStudio - Draw and Paint (AppStore Link) ArtStudio - Draw and Paint
Ontwikkelaar: Sylwester Los
Beoordeling: 4+
Prijs: € 5,49 Download

“De belangrijkste app is ArtStudio”, zegt Jahns. Deze tool is beschikbaar voor iPhone en iPad en kost 4,99 euro. De app wordt voornamelijk door professionals gebruikt om kunstwerken te maken of foto’s aan te passen. ArtStudio is met al zijn functies en lagen een soort PhotoShop voor in je broekzak.

VSCO (AppStore Link) VSCO
Ontwikkelaar: Visual Supply Company
Beoordeling: 12+
Prijs: Free Download

VSCO Cam is een zeer populaire app die door veel fotografen wordt gebruikt. Met de app kun je foto’s nemen en die meteen aanpassen door bijvoorbeeld het licht, contrast en schaduwen aan te passen. Beter dan de standaard iPhone camera-app.

Filterstorm (AppStore Link) Filterstorm
Ontwikkelaar: Tai Shimizu
Beoordeling: 4+
Prijs: € 4,49 Download

Ook Filterstorm kan gebruikt worden om foto’s te bewerken. De app is al wat ouder en al een tijdje niet meer geüpdatet, maar dat betekent niet dat hij niet meer goed werkt. De app gaat vrij diep met het kunnen aanpassen van afbeeldingen, waardoor verregaande bewerking mogelijk is.

Camera+ (AppStore Link) Camera+
Ontwikkelaar: LateNite Apps
Beoordeling: 4+
Prijs: € 3,49 Download

Om foto’s te maken raadt Jahns bijvoorbeeld Camera+ aan. Deze app helpt je met scherp stellen en stabiel houden van de camera. Ook kun je met de app tijdens het fotograferen de belichting bijstellen. De normale camera-app van de iPhone kan dat overigens ook.

Average Camera Pro (AppStore Link) Average Camera Pro
Ontwikkelaar: Dominik Seibold
Beoordeling: 4+
Prijs: € 1,09 Download

Average Camera Pro is een app die je kunt gebruiken voor een langere belichtingstijd. De app neemt verschillende foto’s en legt die daarna over elkaar om een mooi effect te genereren.

Image Blender (AppStore Link) Image Blender
Ontwikkelaar: JHND i Sverige AB
Beoordeling: 4+
Prijs: € 4,49 Download

In zijn foto’s mixt Robert Jahns vaak meerdere plaatjes in één beeld. Hij raadt beginners aan om een app als Image Blender te gebruiken om hetzelfde te doen. Image Blender maakt het gebruikers gemakkelijk om foto’s met elkaar te combineren om zo een surrealistisch effect te krijgen.

Lees meer over apps


Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.