Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Zelf iPhone apps maken: aan de slag met 4 gemakkelijke tools

Wouter Nijsen
3 september 2014, 15:05
4 min leestijd
Zelf iPhone apps maken: aan de slag met 4 gemakkelijke tools

Zelf een iOS-app ontwikkelen is ingewikkeld en vereist behoorlijk wat kennis van programmeren. Ben je niet zo technisch, maar wil je toch een iPhone app maken, dan zijn er diverse tools om dit te doen. De beste 4 lichten we voor je uit.

Lees verder na de advertentie.

Veel iOS app-ontwikkelaars gebruiken Xcode om hun app te creëren en te onderhouden, maar deze programmeertaal is voor beginners moeilijk te begrijpen. Wanneer je een app hebt gemaakt met Xcode ben je zeker nog niet klaar. Om hem vervolgens op een iPhone of iPad te kunnen laden, moet je Apple zo’n 99 dollar per jaar betalen om toegelaten te worden tot het ‘iOS Developer Program’. De 4 tools hieronder maken het ontwikkelen en uitbrengen van iOS-apps echter een stuk gemakkelijker.

AppMakr

AppMakr app maken

AppMakr is een van de vele zogenoemde ‘appmakers’ die op het internet te vinden zijn. Volgens de ontwikkelaar kun je in een tijdsbestek van slechts 20 minuten een app in elkaar zetten. Het leuke aan AppMakr is het grote scala aan opties dat je tot je beschikking krijgt. Denk hierbij aan het plaatsen van video’s, foto’s en in-app notificaties waarmee je je gebruikers direct benadert. Ook zit er een Analytics-optie in waarmee je het aantal downloads van je app kunt bijhouden.

Het ontwikkelen van een app in AppMakr verloopt in een soort stappenplan waarin je stap voor stap je app in elkaar zet. Wat wel opvalt is dat je apps er behoorlijk basic uit zien wanneer je er niet flink wat tijd in stopt.

Wat kost AppMakr?

AppMakr-screenshot

De prijzen van AppMakr lopen in een drietal pakketten uiteen. Om een iOS-app te maken met AppMakr betaal je 9 tot 12 dollar per maand, maar om je app ook daadwerkelijk in de App Store te laten verschijnen, moet je een ‘developer fee’ betalen van 99 dollar per jaar. AppMakr is hier te vinden.

AppMachine

AppMachine1

AppMachine is net als AppMakr een online appmaker waarmee je zonder kennis van programmeren eenvoudig en snel een app in elkaar kan zetten, die er ook nog professioneel uitziet. Wanneer je je aanmeldt voor een AppMachine-account kun je eigenlijk direct aan de slag. AppMachine geeft je een goede hoeveelheid templates tot je beschikking, maar je kunt ook de vormgeving compleet zelf bepalen.

De interface is overzichtelijk en steekt relatief simpel in elkaar. Ook AppMachine biedt een ingebouwde Analytics-functie waarmee je kunt aflezen hoe vaak je app gedownload is en het is zelfs mogelijk om via een wereldkaart te zien waar je gebruikers precies vandaan komen.

Wat kost AppMachine?

Om aan de slag te gaan met het bouwen van een app in AppMachine hoeft je niets te betalen, al kun je er ook voor kiezen om een maandelijks abonnement te nemen. Voor de publicatie van je app in de App Store betaal je ook hier de ‘developer fee’ van Apple.

GameSalad

GameSalad-logo

Met de software van GameSalad maak je geen apps maar – zoals de naam al doet vermoeden – games. GameSalad maakt gebruik van een ‘drag and drop’ interface die specifiek is ontworpen voor mensen zonder kennis van programmeren. De software is ontzettend populair en wordt zelfs door professionele game-ontwikkelaars gebruikt om concepten in uit te werken. GameSalad vereist wel wat meer oefening dan eerdergenoemde software-pakketten, maar wordt ondersteund door een grote community die op het officiële GameSalad-forum te vinden is. Dit forum is een goed naslagwerk bij het maken van je game.

Wat kost GameSalad?

Het aanbod van GameSalad bestaat uit twee pakketten: GameSalad Basic en GameSalad Pro. Bij eerstgenoemde is het maken van een game volledig gratis en betaal je pas wanneer je je game wilt publiceren naar de App Store.

GameSalad Basic is wat opties betreft wat beperkt en mocht je meer de diepte in willen gaan, dan kun je kiezen voor GameSalad Pro. Dit pakket kost 299 dollar per jaar en biedt wel functies als GameCenter- en Twitter-integratie, een analytics-functie en de mogelijkheid om in-app aankopen in te bouwen.

Chayns

app maken

Tot slot willen we Chayns nog vermelden. Deze tool maakt van een Facebook-pagina een app en dit gebeurt door een viertal stappen te doorlopen. Chayns is te vinden door naar de website te gaan of de app te downloaden en gebruikt je Facebook-pagina al leidraad voor de content in de app.

Wanneer je iets nieuws publiceert op Facebook dan zal Chayns dit automatisch bijwerken in de app. De door jou ingevulde Facebookpagina moet echter wel over minimaal 100 likes beschikken voordat je wordt toegelaten tot de App Store.

Wat kost Chayns?

Chayns kost in de basis niets, maar wil je een app maken met meer geavanceerde functionaliteiten, dan moet je betalen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu