Instapan: zo krijg je panoramafoto’s mooi op Instagram
Rutger Otto

Heb je een schitterende panorama gemaakt, past het natuurlijk niet in ‘het vierkantje’ van Instagram. Maar daar is een oplossing voor in de vorm van Instapan.

Het begrip ‘pannen’ is in de filmwereld een bekende term voor cameramensen. In zo’n shot beweegt een camera vaak horizontaal om ergens een totaalbeeld van te geven, bijvoorbeeld van een wijds landschap. Vaak gebeurt dit op een rijdende dolly, zodat het beeld zo stabiel mogelijk blijft.

Instapan voor panoramafoto’s

instapanDatzelfde biedt de nieuwe Instapan nu voor jouw panoramafoto’s. Je maakt een mooi, wijde foto met je iPhone camera en vervolgens laad je die in de app in. Instapan begint vervolgens helemaal links in je panorama in vierkantformaat en verschuift het beeld langzaam tot het uiterst rechtse gedeelte van je foto. Jouw panorama wordt als het ware ‘gepand’ in een filmpje.

Het werkt simpel: je selecteert een foto uit je galerij en Instapan maakt automatisch een pan-shot. Daarna kun je hem uploaden in Instagram als filmpje waarin dus niets beweegt. Deze manier van panorama’s delen is een stuk beter dan dat je gebruik maakt van een app als Whitagram, die balken boven en onder de foto inzet om het passend te maken voor Instagram. Voor standaard horizontale foto’s een prima oplossing, maar bij panorama’s verlies je wel erg veel detail.

Download Instapan

Instapan is gratis te downloaden voor iOS 7 of nieuwer. Wel staat er dan een watermerkje onderin beeld, dat je kan afkopen door eenmalig 89 cent te betalen. Voor de installatie is 2,1 MB aan vrije opslagruimte benodigd.


Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.