Instagram-foto’s hoeven niet langer per se vierkant te zijn

Rutger Otto
28 augustus 2015, 9:03
2 min leestijd
Instagram-foto’s hoeven niet langer per se vierkant te zijn
Instagram

Instagram

Gratis

Reviewscore

9

Het was jaren het handelsmerk van Instagram: vierkante foto’s (en filmpjes). Nu hoeft dat niet meer, ze mogen nu ook in landschap of portret worden geüpload.

Lees verder na de advertentie.

Instagram vierkant hoeft niet meer

Instagram heeft het roer helemaal omgegooid. Gebruikers kunnen horizontale en verticale foto’s gewoon uploaden. Dat is goed nieuws voor fotografen, die hun kiekjes voorheen in een vierkant moesten afsnijden. Een volledige foto in landschap- of portret-modus uploaden was alleen mogelijk als je daarvoor een extra app gebruikte waarmee je de afbeelding in een vierkant kon plaatsen. Dat resulteerde dan echter wel in een plaatje met witte (of gekleurde) balken aan de zijkant.

Dat is nu dus niet langer het geval, want Instagram heeft zijn app geüpdatet en is daarmee eindelijk van die kenmerkende vierkante vorm afgestapt. Als je nu een horizontaal genomen foto uploadt, verschijnt hij alsnog als vierkant in de preview, maar door op het icoontje linksonder te tikken, kun je hem verkleinen zodat hij volledig in beeld past. Publiceer je de foto, dan staan nergens meer balken of stukken wit, maar verschijnt hij gewoon op het door jou gekozen formaat in beeld.

Limiet en minpuntjes

Overigens lijkt er nog steeds wel een limiet te zitten aan de fotoformaten. Verticale afbeeldingen kunnen niet langer dan een 4:3-formaat, waarschijnlijk omdat de verticale interface van Instagram dan minder goed werkt. Horizontaal werkt met veel meer aspect ratio’s. Ook een foto van 16:9 is te uploaden, maar hou er rekening mee dat je dan niet meer dan een strookje in beeld ziet, waardoor hij wellicht niet goed opvalt in de feed. De optie om je toestel te draaien en een afbeelding te vergroten zit namelijk (nog) niet in Instagram.

Het Instagram vierkant

Instagram maakte van de vierkante foto jaren geleden zijn handelsmerk. Daarmee vierde de app de retro-look van polaroid-foto’s. Ook hield het daarmee de feed constant en gelijk. Volgens de dienst komt ‘het visuele verhaal dat je wil vertellen altijd op één’ en daarom stapt Instagram van het verplichte vierkant af. Overigens kun je nog wel gewoon vierkante plaatjes uploaden als je wil, verder verandert er aan filters en bewerkingsopties niets.

Lees meer over Instagram

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu